Ankara Yüksek Hızlı Tren kazası: Sinyalizasyon hattı tamamlanmamış

Ankara – Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda yol kontrolüyle görevli kılavuz trene çarptı. Üçü makinist olmak üzere 9 kişi hayatını kaybettiğini, 47 kişi de yaralandı. İddiaya göre sinyalizasyon hattı tamamlanmadığı için haberleşme telefon ile yapılıyormuş. Kazayla ilgili kusuru bulunduğu gerekçesiyle TCDD personeli 3 kişi gözaltına alındı.

Ankara Yüksek Hızlı Tren kazası: Sinyalizasyon hattı tamamlanmamış

Kaza, saat 06.30 sıralarında Yenimahalle ilçesinde meydana geldi. Ankara’dan Konya’ya gitmek üzere, Yüksek Hızlı Tren Garı’ndan hareket eden yüksek hızlı tren, yaklaşık 4 dakika sonra Marşandiz İstasyonu’na geldiğinde yol kontrolü yapan kılavuz tren ile çarpıştı.

Hızının 80-90 kilometre civarında olduğu belirtilen yüksek hızlı trenin iki vagonu raydan çıktı. Kazanın olduğu bölgede bulunan üst geçit de vagonların üzerine yıkıldı. Kazanın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye sağlık, polis ve kurtarma ekipleri sevk edildi.


“İhmâlden kaynaklı kaza cinayettir!”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Habertürk’te bağlandığı canlı yayında, Ankara-Sincan hattında yaşanan sinyalizasyon sorunu nedeniyle makinistlerin bir süredir telsizle haberleştiğini söyledi.

“Tren yanlış hatta yönlendirildi”

BTS Genel Yayın Sekreteri Eroğlu, BirGün‘e yaptığı açıklamada çarpıcı bir tespitte bulundu. Eroğlu, “Sinyalizyon tamamlanmadı haberleşme telefonla” dedi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, kendilerine gelen bilgilere göre Ankara-Konya hattında gerçekleşen ve en az 9 kişinin yaşamını yitirmesine 47 kişinin yaralanmasına sebep olan faciaya trenin yanlış hatta sokulmasının yol açtığını iddia etti.

Eroğlu, seferler başlamadan yolun kontrolünü yapan kılavuz trenin döndüğü ikinci hatta hızlı tren yönlendirildiği için kafa kafaya çarpışmanın meydana geldiğini söyledi.

Hattın sinyalizasyon programı tamamlanmadan açıldığını belirten Eroğlu, şunları söyledi:

“Sinyalizasyon hattı tamamlanmadığı için trafiğin merkezden yönetildiği bir sistem işletiliyor. Hem banliyo trenleri hem de hızlı trenler için durum böyle. Başından beri farklı raporlarda da bunun bir faicaya sebep olacağı uyarısı yer alıyordu. Diğer kazalarda olduğu gibi bu facia da sadece iki personelin üzerine yıkılıp kurum kendi kusurunu örtmek isteyecektir. Trafik kontrolü yapan kişi ve makascıya mal edilecek bu kazanın sebebi kurumdur.


Ankara Yüksek Hızlı Tren kazası: Sinyalizasyon hattı tamamlanmamış

TCDD Genel Müdürü bir hafta önce “Anlık takip yapıyoruz” demişti

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın bir hafta önce KİT Komisyonu’nda “iddialı” açıklamalar yaparak, altyapı ve bakım için bu yıl 7.5 milyar lira kaynak ayrıldığını, trenlerin faaliyetleriyle ilgili “anlık takip yaptıklarını” savundu.

TBMM KİT Komisyonu, 6 Aralık’ta TCDD Genel Müdürlüğü’nün hesaplarını inceledi. TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, muhalefet milletvekillerinin Çorlu’daki tren kazasının nedenleri ve alt yapı sorunlarıyla ilgili ısrarlı sorularıyla karşı karşıya kaldı.

Altyapı eksikliği eleştirilerine “Trafik işletme sistemi kurularak altyapıda trenlerimizin faaliyetleri anlık takip edilmektedir” diyen Apaydın, son 15 yılda altyapı ve bakım işlemleri için 60.7 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarını iddia etti. Apaydın, 2018 yılı için ayrılan 7.5 milyar liranın tamamını da yıl sonuna kadar harcayacaklarını söyledi.

206 yolcu vardı

Kaza yapan YHT’de 206 yolcunun bulunduğu öğrenildi. Kazada yaralananlar, ambulanslarla Onkoloji Hastanesi, Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Numune Hastanesi, Hacettepe Hastanesi ve Yenimahalle Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.

Ankara Yüksek Hızlı Tren kazası: Sinyalizasyon hattı tamamlanmamış

Farklı açıklamalar

Kaza, ajanslar tarafından ilk olarak YHT’nin üst geçide çarpması sonucunda gerçekleştiği yönündeydi. Ajanslar, YHT’nin üst geçide çarptığını, üst geçidin de vagonların üzerine çöktüğünü bildirmişti.

Ankara Valiliği konu hakkında yaptığı ilk açıklamada, “Ankara’dan Konya’ya giden Yüksek Hızlı Tren banliyö treniyle çarpıştı” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanlığı ise YHT’nin kontrol lokomotifine çarptığını ve 20 kişinin yaralandığını bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Lokomotifin orada olmaması gerekiyordu” denildi.


Olay yerindeki NTV muhabiri Ahmet Ergen, trenin olması gereken hızın üzerine erken çıkmış olabileceğini söyledi. İHA muhabiri Caner Ünver de yolcuların üst geçidin trenin üzerine çöktüğünü söylediğini aktardı.

Türk Telekom 2019 kotasız internet tarifelerinde fahiş fiyatlar


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.