Kış aylarını sağlıklı geçirmek için 6 öneri

Kış döneminde soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok mevsimsel hastalıkla karşı karşıya kalınabiliyor. Bu aylarda hastalıklara ek olarak metabolizmada yavaşlama ile iştah ve yoğun enerji içeren yiyecekleri tüketme eğiliminde artış görülüyor.

Kış aylarını sağlıklı geçirmek için 6 öneri

Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Tüm bunlar kış aylarının daha zorlu geçmesine neden olabilir. Yaşam ve beslenme alışkanlıklarında dikkat edildiğinde birkaç ipucuyla kışı keyifli geçirmek ve sağlığı korumak mümkün” açıklamasında bulundu.

Beslenmenin hayatınızdaki öneminin tartışılmaz olduğunu söyleyen Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bu nedenle her mevsimde olması gerektiği gibi kış aylarında da yeterli ve dengeli beslenme prensibinden ayrılmadan hareket edilmeli, sağlıklı beslenme alışkanlıklarında uzaklaşılmamalı” dedi. Mumcu, kışı zinde geçirmek için 6 öneride bulundu.


Kahvaltı atlanmamalı

Güne zinde başlamak için mutlaka yeterli protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral sağlayan dengeli bir kahvaltı yapılmalı. Kahvaltı yaparak güne başlamak soğuk ve karanlık kış günlerinde daha iyi konsantre olmaya, hastalıklardan korunmaya ve diğer öğünlerde iştahın daha iyi kontrol edilmesine yardımcı olur.

Mevsim sebze-meyveleri beslenmeye dahil edilmeli

Meyve ve sebzeler kendi mevsimlerinde vitamin ve mineral açısından daha zengindir. Kış sebze ve meyveleri de C vitamini yönünden oldukça zengindir. Kış sebzelerinden kereviz vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur; lahana yüksek posa içeriğiyle tokluk sinyallerini artırır; karnabahar metabolizma hızını artırır ve yağ yakmaya yardımcı olur.

Her öğünde salata tüketilmeli

Roka, maydanoz, dereotu, havuç, turp, ıspanak, beyaz ve kırmızı lahana gibi rengarenk sebzelerden oluşan bir salata yüksek vitamin-mineral içeriğiyle vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olurken, yüksek lif içerikleriyle de sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da destek olur.


Haftada 2-3 gün balık yenmeli

Omega-3’ün en değerli kaynaklarından biri olan balığın sofralarda yer alması kalp sağlığının korunması, yağ yıkımının artırılması, bağışıklığın güçlendirilmesi gibi faydaları yanında formu korumak ve kaliteli protein kaynağı tüketmek açısından oldukça önemli.

Su tüketimi ihmal edilmemeli

Su her dönemde en değerli içecektir. Soğuk günlerde daha fazla sıcak içecek tüketmek istendiği için su tüketimi biraz ihmal edilebilir. Sıcak içecekler de tüketilebilir ancak hiçbir içecek suyun yerini tutmaz. Düzenli çalışan bir metabolizma, sindirim sistemi ve zinde bir vücut için günde 2-2,5 litre su tüketimi ihmal edilmemeli.

Baharatlar bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Aromalarıyla insanı cezbeden baharatlar bağışıklık sistemini güçlendiren ve yüksek antioksidan içeriğiyle hastalıklarla savaşan özelliklere sahip. Zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon, tarçın, sumak, nane, kekik gibi baharatları yemeklere, salatalara çaylara eklenerek soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar için oldukça faydalıdır.


Bunların yanı sıra düzenli uyku, egzersiz, güneşli günlerde yeterince güneşten faydalanmak, ihtiyaç doğrultusunda beslenmeye ara öğünler eklemek de kış mevsiminde zinde kalmaya yardımcı olur.

Metabolizma hızlandırma yöntemleri: 6 adımda kilo verme


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.