Sahte alkol nasıl anlaşılır? Dikkat: 25 gramı kör edebilir!

Sahte alkol uyarısı: Her sene genellikle yılbaşı gibi özel günlerde sıkça rastlanan sahte içki vakaları çok sayıda can alıyor. Peki içkinin sahtesi nasıl anlaşılır?

Sahte alkol nasıl anlaşılır? Dikkat: 25 gramı kör edebilir!

“Satıcıların daha fazla kazanma hırsı, tüketicilerin ise ucuza alkol alma sevdası telafisi mümkün olmayan zararlara yol açıyor” diyen Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca; “Başta yılbaşı kutlamaları olmak üzere, alkol tüketiminin fazlalaştığı dönemlerde piyasaya daha çok sürülen sahte alkol (metil alkol) her yıl yüzlerce ölüme sebep oluyor” diyerek insanları sahte içki almamaları konusunda uyarıyor.

Lapa lapa kar yağıyor gibi görüntüsü varsa dikkat!

Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca; “Sahte alkol zehirlenmesinde bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı ve tansiyon düşmesi gibi ön belirtiler ortaya çıkar.

Daha sonra çift görme ve bakılan yerde ‘lapa lapa kar yağıyormuş’ gibi bir görüntü; körlüğün habercisidir. Sahte alkol zehirlenmesinde hastaların baktığı yerde kar yağıyormuş gibi görmeleri ortak ve tipik bir ifadedir” dedi.

12 saat sonra şikayetler daha da artıyor!

“Asıl zehirlenme belirtileri, metil alkol alımından 10-24 saat sonra görülmeye başlar” diyen Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, “Genellikle içki tükettikten 12 saat sonra etkileri yok olurken veya azalırken; sahte alkol kullanımından sonra şikayetler yok olmaz, aksine daha da artar.

Alkol tüketildikten 12 saat sonra bilinç bulanıklığı, denge ve hareket bozukluğu, baş ağrısı, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı, görme kaybı şikayetleri varsa; hiç zaman kaybetmeden mutlaka acil servise başvurulmalıdır” diyerek yılbaşı kutlamaları öncesinde halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Sahte alkol zehirlenmesi belirtileri:

  • Başağrısı
  • Bulantı
  • Kusma
  • Baş dönmesi
  • Tansiyon düşmesi
  • Kanda asidoz
  • Görme bozukluğu ve körlük
  • Ve daha ileri dönemde tedavi edilmezse koma ve ölümdür.

Zehirlenme belirtileri görülürse ne yapılmalı?

DİKKAT! Zehirlenme fark edildiği anda hasta acil olarak bir sağlık merkezine götürülmeli ve tedavisine hemen başlanmalıdır. Zehirlenmenin başka belirti vermediği dikkate alındığında, geç başlayan belirtide etkili tedavi için geç kalınmış olabilir. Hastada yapılacak destek tedavi yanı sıra antidot olarak etil alkol ya da fomepizol verilir. Hastada hemodiyaliz yapılması gerekebilir.

Rakı nasıl içilir? Rakı şişesinde balık olsam!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.