Yeni yıl kutlamaları tüm dünyada çeşitli etkinliklerle gerçekleşiyor. Bazı ülkeler var ki yılbaşını çeşitli ritüel ve geleneklerle kutluyor.
1- İspanya yeni yıl kutlamaları
Keyiflerine düşkünlükleriyle tanınan İspanyollar, yeni yılı güzel yemeklerle donatılmış geniş masalar eşliğinde karşılarlar. İspanyolların, bu keyifli ve zengin masalarının olmazsa olmazı ise üzümdür.
Her sene saatler gece yarısını göstermeden önce üzümlerini hazırlar ve yılın 12 ayını temsil eden 12 üzüm tanesini yılın ilk saniyelerinde yiyerek yeni yılı kutlarlar. Şans getirdiğine inanılan bu gelenek, İspanya’nın yılbaşı kutlamaları arasında birinci sırada yerini almıştır.
2- Danimarka yeni yıl kutlamaları
Danimarka’da soğuk iklime inat, havayı insanların yeni yılı kutlama coşkusu ısıtır. Sadece yılbaşına özel kurulan Tivoli Gardens Noel Marketi burayı masallardaki ışıl ışıl kasabalara dönüştürürken, açık hava buz pistleri yerli halk ve turistler tarafından dolup taşar.
Yeni yıl kutlamalarında Danimarka da geleneklerine önem veren bir ülkedir. İnsanlar tüm yıl boyunca evlerindeki eski, kullanılmayan tabakları yılbaşı gecesi için saklayıp kapılarının önünde bu tabakları kırarlar.
Tabaklar ne kadar çok olursa kötü şansın da o kadar uzak olacağına inanırlar. İnsanların kötü şansı kovduğuna inandıkları bir başka gelenekleri ise ‘yüksekten atlama’. Saatler gece yarısını göstermeden hemen önce herkes masa, sandalye, merdiven gibi yerden yüksek bir yere çıkıp tam 12’de aşağıya zıplayarak yeni yıla hızlı bir giriş yaparlar.
3- Japonya yeni yıl kutlamaları
Uzakdoğu mutfağında çok sevilen pirinci yılbaşı sofralarından da eksik etmeyen Japonlar Noel akşamı için Mochi adı verilen içi pirinçli kekler pişirirler. Evlerinin girişine şans getireceğine inanılan örtüler, kapılarına da ipler asarak evlerini de yeni yıla hazırlarlar.
Dindar Japonya halkı yılbaşında, yeni yıl burç listesinde temsil ettikleri hayvanın kılığına girip tapınaklara dua etmeye giderler. Saatler 00.00 olduğunda bu tapınakların çanları tam 108 kere tekrarlamak üzere çalmaya başlarlar. İnanışa göre 108 kere çalınan çanlar 108 dert ve tasayı kovmaktadırlar.
4- Kolombiya yeni yıl kutlamaları
Yılbaşında ilk defa Kolombiya’ya gidenler ellerinde valizle dolaşan insanları gördüğünüzde paniğe kapılmayın. Sizin yeni yıl için seçtiğiniz yerden insanlar koşarak uzaklaşmıyor. Sadece yılbaşı geleneklerine sadık olan insanları görüyorsunuz.
Kolombiyalılar yılbaşı gününde boş valizlerini yanlarında dolaştırarak yeni yılda bol bol seyahat edeceklerine inanıyorlar. Belki de “Yeni yıla nasıl girersen öyle devam eder” inanışı burada da var olduğu için Kolombiyalılar seyahat dileklerini böyle dile getiriyorlardır.
5- Finlandiya yeni yıl kutlamaları
Ülkenin çok eskiye dayanan bir geleneğine göre yeni yıla girerken, su dolu bir kaba eritilmiş tenekeler dökülür. Tenekelerin aldığı yeni şekiller kişiler tarafından yorumlanır. Kurşun döktürmeye benzeyen bu işlem sonucunda çıkan şekiller yolculuğu andırıyorsa, kişinin yıl boyunca yolculuk yapacağı düşünülür. Kalbe benziyorsa evlilik ya da yeni bir aşk olarak yorumlanır. Tabi ki de yaratıcılığına bağlı olarak uzaya bile gideceği şeklinde yorumlanabilir.
6- Belarus yeni yıl kutlamaları
Belarus’ta evlilik üzerine kurulmuş yılbaşı kutlamaları ön plandadır. Daha çok bekar kadınlara yönelik bu gelenekler kutlamadan daha çok insanların oynadıkları birer oyun gibidir.
Yılbaşı gecesi henüz evlenmemiş olan kadınlar ellerine birer mısır tanesi alır ve aynı anda tavanın üzerine koyar. Hangisinin mısırı önce patlarsa o kişinin yıl içerisinde evleneceğine inanılır. Bu geleneğin farklı bir uygulaması da yapılmaktadır.
Yine bekar kadınların önüne mısır konulup, bu sefer ortaya horoz bırakılır. Horoz, kimin önündeki mısırı yerse, onun diğerlerinden önce evleneceğine inanılır.
Bir başka oyunda ise evli kadınlardan biri evin içerisine bir parça ekmek ve bir yüzük saklar. Daha sonra bekar olan kadınlar da bunları arar. Ekmeği bulan kişinin zengin bir kocayla, yüzüğü bulanın ise yakışıklı biriyle evleneceğine inanılır.