Ağız kokusuna ne iyi gelir? Hangi yiyecekler ağızdaki kokuyu giderir?

Ağız kokusuna ne iyi gelir? Hangi yiyecekler ağızdaki kokuyu giderir? Ağız kokusu giderici gargaralar etkili mi?

Ağız kokusuna ne iyi gelir? Hangi yiyecekler ağızdaki kokuyu giderir?
Ağız kokusuna ne iyi gelir? Hangi yiyecekler ağızdaki kokuyu giderir?

Ağız kokusu (halitosis) kişinin kendinden memnuniyetsizlik halini doğururken arkadaş ve dost çevresinden uzaklaşma, başka insanların varlığı sebebiyle sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçınma gibi olumsuz durumları beraberinde getiriyor.

Hospitadent Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, “Kişinin bu durumdan haberdar olmaması ise tam tersi olarak çevresindeki insanların ondan uzaklaşmasına sebep olacaktır. Ülkemizde  ağız kokusunun görülme oranı yüzde 25 olduğu göz önüne alındığında; kişi, beden, ruh, sosyal sağlığının devamı için ağız kokusuyla ilgili önlemler almak zorundadır” diyor.


Diş Hekimi Recep Eşkar, ağız kokusundan kurtulmak için önemli tavsiyelerde bulundu:

1- Yumuşak diş fırçası yerine orta diş fırçası kullanılmalıdır.

2- Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişler günde iki defa fırçalanmalı ve her gün diş ipi kullanılmalıdır.

3- Ağız kokusuna neden olan dildeki tabakalaşmayı önlemek için dil fırçalamak alışkanlık haline getirilmelidir.

4- Piyasadaki ağız kokusu giderici gargaraların alkolsüz olanları tercih edilmelidir.

5- Çinkolu sakızlar ve çinkolu diş macunları tercih edilmelidir.

6- Diş ve diş eti hastalıkları , ağız muayenesi ve bakımı için diş hekimi düzenli olarak ziyaret edilmelidir.

7- Ağızdaki tüm diş çürükleri, kırık dolgular veya kron-köprüler tedavi ettirilmelidir.

8- Protez, dolgu , diş köprülerinin aralarına kaçan ve orada kalan yiyecekler kötü kokuya sebep olacağından , bu protezler çıkarılarak temizlenmelidir.

9- Ağız kokusuna neden olan ağız kuruluğunu önlemek için bol bol su içilmelidir.

10- Mümkün olduğunca  maydanoz, kahve tanesi, limon kabuğu gibi kokuyu önleyici yiyecekler tüketilmeli; pastırma, sucuk gibi baharatlı yiyeceklerin hemen ardından dişler fırçalanmalıdır.


Ağız kokusuna iyi gelen yiyecekler

Karanfil

Karanfil çok kuvvetli bir dezenfektan olup, gıdaların mide ve bağırsakta gaz yapmasını önler. Nişastalı ve diğer yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır. Ağızda bir süre tutularak kullanılır. Güzel kokusu sebebiyle ağız kokusunu yok eder.

Rezene çayı

Rezene çayı kötü ağız kokusunu yok edip, yemeklerden yarım saat önce alındığında iştah açıcı olarak kullanılabilir. Bağırsak parazitlerine iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır.

Yeşil çay

Sayısız faydası olan yeşil çay, dezenfektan ve aromatik yapısı ile ağızda oluşan kötü kokuyu bir süreliğine yok etmeye yardımcıdır.

Nane çayı

Nane çayı ağız kokusuna karşı en etkili çözümlerden biridir. Güçlü bir antiseptik olan nane, bakterileri temizler ve ağız hijyeni sağlar. Taze nane yaprakları kurutulup, 2 çorba kaşığı kaynamakta olan suyun içine katılır. 15 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra şeker ya da bal ile tatlandırılarak içilir. Ağız kokusu için kurutulmuş nane yapraklarını çiğnemekte etkilidir.

Ada çayı ile gargara

1 bardak sıcak suyun içerisine ada çayı ekleyerek 10 dakika demlenmesini bekleyin. İçerisine 1 kaşık limon yağı ve yarım su bardağı su ekleyerek gün boyu dinlendirin. Sık sık çalkalayarak gargara yapın.

Maydanoz

Soğan ve sarımsak gibi keskin kokulu besinleri yedikten sonra maydanoz çiğnemek ağız kokusunu bastırır. Klorofil bakımından zengin olan maydanozu her yemekten sonra çiğneyerek kullanabilirsiniz.

Yoğurt

Gün içinde tüketeceğiniz yarım tabak yoğurt, ağız içerisinde oluşan kokuları yok etmeye yardımcıdır. Ağzımızın içini kötü kokutan hidrojen sülfüttür. Yoğurt, hidrojen sulfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur.

Elma suyu ile havuç karışımı

Elma ve havuç; içerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda hoş tatları sayesinde nefesimizi ferahlatır. Ağız kokusunu gidermede oldukça etkili bir meyve olan elma ve havuçtan günde birer adet yiyerek, ağızda kötü koku yapan bakterileri giderip, diş etlerini sağlığına kavuşturmuş olursunuz.

Limon

Limon, içerisinde bulunan asit sayesinde ağız içerisindeki bakterileri yok eder. Sodanın veya çayınızın içine limon dilimlerini atıp tüketebilirsiniz.

Mırra kahvesi

Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. Mırrayı su ile karıştırarak soğuk ya da sıcak bir şekilde içebilirsiniz. Çiğnenmesi çok tavsiye edilmeyen mırra; sıvı olarak tüketildiğinde, kötü ağız kokularını giderir.

Tarçın

Tarçın kabuklarında bulunan özel bir yağ, ağızda bulunan bakteriyi yok eder. Bu da ağız kokusunu gidermede etkilidir.

Baharatlar

Yemeklerde kullandığınız baharatları farklı şekillerde tüketerek ağız kokusundan kurtulabilirsiniz. Kekik, kırmızıbiber, safran gibi farklı baharatların içerisine limon ekleyerek çayını içebilirsiniz.

Aloe Vera


Reflü ve hazımsızlık, ağız kokusunun en büyük nedenlerindendir. Aloe Vera, iltihap giderici ve mide asitini düzenleyici bir kimyasal içermektedir. Yarım su bardağı suyun içerisine, çeyrek bardak saf Aloe Vera özünü ekleyerek içebilirsiniz. Bu karışım kötü kokuya neden olan midedeki asitler ile savaşır.

Mutlu eden yiyecekler: Beslenme ile mutluluk arasındaki şaşırtıcı ilişki


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.