Glutensiz beslenme gerçeği ve çavdar ekmeği

Son dönemde, sağlıklı beslenme yöntemlerinden birinin glutensiz beslenme olduğuna yönelik çok sayıda iddia ortaya atıldı. Çölyak hastaları dışındakiler de glutensiz gıdalara yönelmeye başladı. Peki gluten neden gerekli? Çavdar ekmeği neden en sağlıklı ekmek çeşidi?

Glutensiz beslenme gerçeği ve çavdar ekmeği

Buğday proteini olarak bilinen gluten, toplumun yaklaşık yüzde 1’inde görülen Çölyak hastalığının nedeni olarak kabul edilmektedir. Buna karşın, Çölyak hastası olmamasına rağmen glutene karşı intoleransı olduğunu düşünen birçok kişi glutensiz beslenmeye yönelmekte, bu da, birçok sağlık sorununu beraberinde getirmektedir.

2014 ile 2016 arasında Oslo Üniversitesi tarafından yürütülen klinik çalışmada, glutene karşı intoleransı olduğunu düşünen birçok kişinin şikayetlerinin çoğunun glutenden değil, “fruktan” denilen bir karbonhidrattan ileri geldiği ortaya çıkmıştır.


Fruktan, tahılların yanı sıra kuşkonmaz, enginar, pırasa, soğan, sarımsak gibi bazı bitkisel besinlerde de bulunmaktadır.

Çölyak hastaları dışındaki kişilerin glutensiz beslenmeye yönelmesi sonucunda, sorunun kaynağı olan “fruktan” alınmaya devam edilmesi sebebiyle hastalarda belirgin bir düzelme görülmedi.


Beslenmeyle alınan lif ve vitamin oranları azaldığı için; tiamin (B1), folat (B9), A vitamini, magnezyum, demir ve kalsiyum minerallerinin yetersiz alımından kaynaklanan beslenme sorunları ortaya çıktığı görüldü.

Glutensiz beslenmenin zararları

Uzun süre glutensiz beslenen kişilerde kalp hastalıklarına ve obeziteye yakalanma riskinin artmasının yanı sıra, Tip 2 diyabete yakalanma riskinin de yüzde 13 arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, yapılan çalışmalarda günde ortalama 90 gr. tahıl tüketen kişilerde bağırsak kanseri riskinin yüzde 17 azaldığı anlaşılmıştır.

Glutensiz ürünlerin ana hammaddesi nişasta olduğundan, bu tür unlu mamullerden yeteri kadar vitamin ve mineral alınamadığı gibi, glutensiz ekmeğe, besin kalitesini artırmak için süt ürünleri ve yumurta gibi proteinlerin eklendiği de bilinmektedir. Çölyak hastaları arasında laktoz intoleransının yaygın olması, bu tip glutensiz gıda tüketimini çölyak hastaları açısından da riskli hale getirebilmektedir.


Rahatlıkla söyleyebiliriz ki; glisemik indeksinin düşük olması ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da onaylanan, Glutensiz Gıda Kodeks Standart‘ına göre kabul edilen 20 ppm (mg/kg)’den fazla gluten içermemesi nedeniyle; ekşi maya ve tamamı çavdar unuyla yapılmış, hiçbir katkı maddesi içermeyen %100 Çavdar Ekmeği en sağlıklı ekmeklerdendir.

Gluten hassasiyetinin asıl suçlusu: Fruktan!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.