İŞKUR’dan annelere aylık 2 bin 420 lira çocuk bakım desteği!

Çocuklu kadınlara yeni iş olanaklarının sağlanması için İŞKUR’un İşbaşı Eğitim Programı kapsamında günlük 77,70 TL olmak üzere aylık toplamda 2 bin 420 lira çocuk bakım desteği verilecek. Peki başvurular nasıl yapılıyor?

İŞKUR annelere aylık 2 bin 420 lira çocuk bakım desteği!
İŞKUR’dan annelere aylık 2 bin 420 lira çocuk bakım desteği!

Çocuk sahibi olan kadınların ekonomik yönden rahatlamaları için pek çok iş olanakları bulunuyor. Bu konuda da işsizliğin önüne geçilmesi ve kadın istihdamının artırılması için en büyük desteği Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) veriyor.

İŞKUR‘un İşbaşı Eğitim Programı kapsamında annelere günlük 77,70 TL cep harçlığı ve 400 TL çocuk bakım desteği veriliyor. Söz konusu programa katılan anneler hem iş tecrübesi kazanıyor hem de ek gelir elde ediyor.


Bir ayda 26 gün boyunca ödeme

İşsiz annelerin sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen İşbaşı Eğitim Programları’na katılmaları durumunda, İŞKUR tarafından kendilerine, günlük 77 lira 70 kuruş ödeme yapılıyor. Söz konusu programlara katılıp hem iş tecrübesi kazanan hem de cep harçlığı alan kadınların elde edeceği kazanç, 26 gün üzerinden hesaplanıyor. Yani bir aylık program sonunda işsiz anneler 2 bin 20 lira ödeme alıyor.

Sanayi sektöründeki işbaşı eğitim programına katılan annelere, cep harçlığının yanı sıra 2-5 yaş arası çocukları için, program boyunca aylık 400 lira bakım desteği veriliyor. Örneğin, imalat sanayiinde düzenlenen işbaşı eğitim programına katılan bir anne, 2019 yılında 6 ay boyunca aylık 2 bin 20 TL harçlık ve 400 TL bakım desteği olmak üzere toplam 2 bin 420 lira alabilecek.

Annelere maaş ödemesi toplamda 6 ay sürüyor

İşsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirmelerini ve tecrübe edinmelerini sağlamayı amaçlayan işbaşı eğitim programları, çalışanların işgücü piyasasında kendilerini tanıtmaları açısından da önemli bir fırsat sağlıyor. İşbaşı eğitim programı, bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde 6 ay, diğer sektörlerde 3 ay kadar uygulanıyor.

Nasıl başvuru yapılacak?

Bu imkandan yararlanabilmek için annelerin, sanayi sektöründeki mesleki eğitim kurslarına ve imalat sektöründeki işbaşı eğitim programlarına katılmaları gerekiyor.

Başvuru için çocuklara ait nüfus cüzdanıyla, kreş ve gündüz bakımevi faturası ve istenilen belgelerle birlikte kurs programı düzenleyen Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne veya hizmet merkezlerine müracaat edilecek.

Doğum izni maaşı 6367 TL’ye yükseldi

Çalışan anneler 16 hafta doğum izni alabiliyorlar. Devletin verdiği doğum izni ücreti bu yıl 1317 lira arttı. 2018 yılında bu rakam 5 bin 50 lirayken, 2019 yılında 6 bin 367 lira seviyesine kadar çıktı. Çocuk üçüncü ise 600 TL doğum parası alınıyor. Süt parasıyla rakam 7 bin 220 TL‘ye kadar ulaşıyor.


Doğum izin ücreti nasıl hesaplanıyor?

Annenin iş görmezlik ödeneği aldığı maaşa göre belirleniyor. Son üç aydaki maaş ortalaması alınarak bunun üçte ikisi anneye ödeniyor. Ödemeler SGK tarafından yapılıyor. Asgari ücretli bir annenin parası şöyle hesaplanıyor:

Brüt asgari ücret: 2.558,40 TL

Günlük brüt ücret: 85,28 TL

Günlük ödeme miktarı: 85,28 X 2/3 = 56,85

Toplam ödeme: 56,85X 112 gün (16 hafta) = 6.367,57 TL

Bu ödeme ilk çocukta 300 lira, ikincide 400 lira, üçüncüde 600 lira oluyor. Çocuk sayısına göre ödeme miktarı değişiyor.


2019 emzirme ödeneği rakamının ise 180 lira olması bekleniyor.

Pegasus Havayolları tecrübesiz Kabin Memuru alıyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.