Ocak 2019 gıda enflasyonu yüzde 31 arttı

2004 yılından bu yana en yüksek yıllık ocak ayı enflasyonu gözlendi. Gıda enflasyonu yüzde 30.97 ile 2004’ten bu yana en yüksek seviyede çıktı.

Ocak 2019 gıda enflasyonu yüzde 31 arttı

Enflasyon ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.35 arttı. Aylık enflasyon aralık ayına göre yüzde 1.06 yükseldi.  Ana harcama grupları itibariyle 2019 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 3,62, sağlıkta yüzde 3,56, eğlence ve kültürde yüzde 3,18 ve lokanta ve otellerde yüzde 1,07 artış gerçekleşti.

En fazla düşüş giyimde

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 7,95 ile giyim ve ayakkabı oldu.


Ana harcama grupları itibariyle 2019 yılı Ocak ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 3,10 ile konut oldu.

Yıllık en fazla artış gıda ve alkolsüz içeceklerde

Yıllık en fazla artış yüzde 30,97 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler yüzde 29,63, ev eşyası yüzde 29,07, eğlence ve kültür yüzde 23,15 ve lokanta ve oteller yüzde 19,89 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) aylık yüzde 0,18 arttı


İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2019 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,55 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,21 artış gerçekleşti.

Ocak 2019’da endekste kapsanan 418 maddeden; 21 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 267 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 130 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Enerji fiyatları da enflasyona yardımcı oldu

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan gıda fiyatlarının enflasyonu yukarı çektiğini enerji maliyetlerinde yaşanan azalmanın ise enflasyona yardımcı olduğunu söylüyor.  Enver açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bu noktada enflasyonun gıda tarafındaki sıkıntıdan dolayı olumsuz etkilendiğini, kur ve enerji maliyetlerindeki düşüşün ise enflasyona yardımcı olduğunu görüyoruz. Bu noktada, eğer yıl içerisinde yoğun Türk Lirası değer kaybına yol açacak bir döviz şoku söz konusu olmaz ise, enflasyona gıda kaleminin önümüzdeki birkaç aylık süreçte belirleyici etki yaratmasını bekleriz.


Gıda enflasyonu ile mücadelede Hal Yasası ve tarım reformu gibi önemli yapısal düzenlemeleri bu bakımdan yüksek derecede önemsiyoruz. Kur tarafının enflasyona yarattığı olumlu etki ise özellikle yüzde 19’a çekilen çekirdek enflasyon (C göstergesi) itibariyle net şekilde görülebilmektedir. Ocak ayında da Türk Lirası’nın değer kazanması bu bakımdan enflasyona yardımcı olmuştur.

Zincir marketler patlıcan ve biber satmayacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.