Perakende satış hacmi yüzde 9,2 azaldı; Tarım ÜFE yüzde 23,5 arttı

TÜİK, 2018 Aralık ayı perakende satış endekslerini açıkladı. Perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 azaldı. Akaryakıt satışları yüzde 9,5 azaldı. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım – ÜFE), bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 23,50 artış gösterdi.

Perakende satış hacmi yüzde 9,2 azaldı; Tarım ÜFE yüzde 23,5 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,5 azaldı.

Perakende ciro geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 azaldı

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2018 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 12,6, otomotiv yakıtı satışları yüzde 9,5 azaldı.


perakende satış hacmi ciro tüik

Perakende ciro bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2018 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 azaldı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 6,1 azalırken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,4 arttı.

perakende ticaret rakamları

Sanayi Üretim Endeksi verileri

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 azaldı

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı Aralık ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 azaldı.

Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldı

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı Aralık ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,1 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,8 azaldı.

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,5 azaldı

2018 yılı dördüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,5 azaldı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 5,2 azaldı.

Ciro Endeksleri, Aralık 2018

Toplam ciro yüzde 10,8 arttı

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi, 2018 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,3 azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi yıllık değişim oranı, Aralık 2018

ciro endeksleri aralık 2018 verileri tüik

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi aylık değişim oranı, Aralık 2018

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi aylık değişim oranı, Aralık 2018 [2015=100]

Sanayi sektöründe ciro yüzde 17 arttı

Takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi, 2018 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1 azaldı.


İnşaat sektöründe ciro yüzde 3 arttı

Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, 2018 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,9 azaldı.

Ticaret sektöründe ciro yüzde 8 arttı

Takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi, 2018 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,5 azaldı.

Hizmet sektöründe ciro yüzde 15,1 arttı

Takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksi, 2018 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,1 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış hizmet ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldı.

Ciro endeksleri ve değişim oranları, Aralık 2018

Ciro endeksleri ve değişim oranları, Aralık 2018 [2015=100]

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2019

Tarım – ÜFE yüzde 23,50 arttı

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım – ÜFE), 2019 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 8,29, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 8,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,50 ve bir yıllık ortalamalara göre yüzde 12,87 artış gösterdi.

Bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 8,03, ormancılık ürünlerinde yüzde 16,77 ve balıkçılıkta yüzde 11,33 artış gerçekleşti.

Tarım ÜFE yıllık değişim, 2018-2019

Tarım ÜFE yıllık değişim, 2018-2019

Tarım ÜFE yıllık değişim, 2018-2019 sektörlere göre değişim

Aylık en fazla artış tek yıllık bitkisel ürünler ana grubunda gerçekleşti

Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 15,98, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,00 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 1,20 artış gerçekleşti.

Alt tarım gruplarından sebzeler bir önceki aya göre yüzde 31,83 arttı

Alt tarım gruplarından; turunçgiller yüzde 10,66, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler yüzde 3,52, canlı kümes hayvanları ve yumurtalar yüzde 3,08 ve çeltik yüzde 1,82 artış, lifli bitkiler yüzde 1,08, yağlı meyveler yüzde 0,37 azalış gösterdi.


Ocak 2019’da endekste kapsanan 86 maddeden; 1 madde endekse girerken, 66 maddenin fiyatlarında artış, 13 maddenin fiyatlarında azalış olmuş, 6 maddenin fiyatlarında ise değişim olmamıştır. (Kaynak: TÜİK)

İşsizlik rakamları açıklandı: İşsiz sayısı 4 milyona dayandı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.