Bloomberg: Seçimler öncesi yabancı yatırımcı Türkiye’de mahsur kaldı

Bloomberg: Yerel seçimler öncesi yabancı yatırımcı Türkiye’de mahsur kaldı. Swap faizleri 2001 ekonomik krizinden beri en yüksek seviyeye geldi.

Bloomberg: Seçimler öncesi yabancı yatırımcı Türkiye de mahsur kaldı

ABD merkezli haber kuruluşu Bloomberg, Türkiye’nin yerel seçimlere günler kala yabancı yatırımcılar için Türk Lirası (TL) satmayı ‘neredeyse imkansız hale getirdiğini’ yazdı.

İsminin açıklanmasını istemeyen dört bankacı Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede “yabancı yatırımcıların karşı taraf bulmakta zorlandığı için TL ile işlem yapamaz olduğunu” söyledi.


Haberde Londra’daki swap piyasasında Türk Lirası’nın gecelik faizinin, yüzde 350’yi aştığına dikkat çekildi.

Reuters haber ajansı, yabancı bankaların Türk Lirası elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında, Türk bankaların yasal dayanaklarının da oldukça altında TL sağlamak istemesi neticesiyle bu gelişmenin yaşandığını aktarmıştı.

Bloomberg’in haberinde şu ifadeler yer aldı:

“JP Morgan dahil pek çok bankanın yatırımcılara TL satması çağrısı sonrası bir haftadır Türkiye’deki holdinglerden çekilmeye çalışıyordu. Bloomberg’e konuşan dört yatırımcı, Türk bankaları üzerindeki likidite baskısı nedeniyle Türkiye’den çıkmak isteyenlerin kapana kısıldığını söylüyor.”

BDDK’dan JP Morgan’a inceleme

Cuma günü TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı sonrası Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan hakkında inceleme başlatmıştı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dövizle ilgili provokatif eylemler içine girenler çok ağır bedel ödeyecek” diye konuşmuştu.

Haberde BDDK’nın Türk Lirası’nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için bankaların swap işlemlerini kısıtlamış olmasının da yatırımcıyı zora soktuğu vurgulandı.

BDDK, bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceğini açıklamıştı.

“Swap faizleri 2001 ekonomik krizinden beri en yüksek seviyeye geldi”

Geçen hafta yüzde 22 seviyesinde seyreden swap faiz oranı son iki gün içinde 10 kattan fazla artarak; 2001’deki ekonomik krizden beri en yüksek seviyesine geldi. Nisan 2001’de aynı oran yüzde 71’di.

Bloomberg’e göre; bu gelişmeler sonrası Dolar/TL kurunun 5,41 seviyesine gerilediği ve dövizin bu hafta yüzde 6 değer kazandığı düşünülürse; “Şu ana kadar işler yolunda görünüyor”.


Londra’daki Manulife Asset Management şirketinden analist Richard Segal, gelişmeleri şöyle yorumluyor: “Türkiye geçen yaz yaşananlardan (TL’nin ani değer kaybı) dersini aldı ve bir kez daha işlerin kontrolden çıkmasına izin vermeyecek.” (BBC Türkçe)

Swap nedir? Londra’da TL swap faizi neden artıyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.