Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: İstanbul 130. sırada

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesi açıklandı. Avusturya’nın başkenti Viyana 10’uncu defa dünyanın en yaşanılabilir kenti seçildi, İstanbul ise 231 şehir arasında 130’uncu sırada yer aldı.

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: viyana birinci İstanbul 130. sırada
Fotoğraf: Viyana, Avusturya

Bu yıl 21’incisi yayımlanan Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’na göre en yaşanılabilir şehirler listesinde Viyana’yı İsviçre’nin Zürih, Yeni Zelanda’nın Auckland, Almanya’nın Münih ve Kanada’nın Vancouver kentleri izledi.

İlk 20 sırada Avrupa kıtasından 13 şehir var

Geçen yıl 134. sırada yer alan İstanbul, suç oranları ve “terör olaylarının azalması” nedeniyle 4 sıra yükseldi. Listede Türkiye’den başka bir şehir yer almıyor.


Mercer’in araştırması yapılırken göz önüne alınan faktörler; siyasi istikrar, suç oranları, kişisel haklar ve özgürlükler, sağlık ve eğitim hizmetleri, yaşanan evlerin kalitesi, toplu taşıma hizmetleri ve yapılabilen aktiviteler.

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Top 10

1- Viyana, Avusturya

Viyana, Avusturya
Viyana, Avusturya

Viyana, Avusturya’nın başkenti ve en büyük şehri, aynı zamanda ülkenin dokuz eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü. Yaklaşık 1.900.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık kentidir, çevre ilçeleriyle birlikte Viyana’da yaklaşık iki milyon insan yaşar, ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir.

2- Zürih, İsviçre

Zürih 2'nci sırada
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Zürih 2’nci sırada

Zürih İsviçre’nin en büyük kenti 2017 yılında şehir merkezinde nüfus 409.241, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1.83 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu’nun başkentidir. İsviçre’nin ekonomik ve kültürel başkentidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur. Zürih adının kökeni Kelt kelimesi Turus’tan gelmektedir.

3- Vancouver, Kanada

Vancouver, Kanada
Vancouver, Kanada

Vancouver, Kanada’nın Britanya Kolumbiyası eyâletinde bulunan bir şehirdir. Batı Kanada’nın en büyük, ülkenin de üçüncü büyük metropolüdür. Farklı etnik grupların bir arada yaşadığı kozmopolit bir kenttir.

4- Münih, Almanya

Münih, Almanya
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Münih, Almanya

Münih, Berlin ve Hamburg’dan sonra Almanya’nın en büyük üçüncü kentidir. Bavyera eyâletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği’nin onikinci en büyük şehridir. Şehir, 2017 sayımına göre 1,4 milyon nüfusa sahiptir. Civarındaki nüfusla bu rakam 2,6 milyona ulaşır.

5- Auckland, Avustralya

Auckland, Avustralya
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Auckland, Avustralya

Auckland Yeni Zelanda’nın kuzey adasında yer alır. Bu alan ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla ki bu rakam Yeni Zelanda’nın nüfusunun dörte birinden fazladır. Ülkedeki nüfusu en fazla olan şehirdir.

6- Düsseldorf, Almanya

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Düsseldorf, Almanya
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Düsseldorf, Almanya

Düsseldorf, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkentidir. Ayrıca Düsseldorf Vilayeti´nin ´de merkezidir. Ren Nehri kıyısında kurulmuş moda ve fuar kentidir. Kuzeyinde Ruhr Bölgesi, güneyinde ise Köln bulunmaktadır. Kente adını Düssel deresi verir.


7- Frankfurt, Almanya

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Frankfurt, Almanya
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Frankfurt, Almanya

Frankfurt am Main, Main nehri kıyısında kurulmuş olan, 730.000’den fazla nüfusuyla Hessen eyaletinin en büyük, Berlin, Hamburg, Münih ve Köln’den sonra Almanya’nın beşinci büyük şehridir.

8- Kopenhag, Danimarka

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Kopenhag, Danimarka
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Kopenhag, Danimarka

Kopenhag, Danimarka’nın başkentidir. 1 Ocak 2012 sayımına göre nüfusu 1.213.822 kişidir. “København” Danca’da “ticaret limanı” veya “tüccar limanı” anlamındadır. Koben tüccar ve “havn” Danca’da “liman” demektir. Kopenhag’da İsveç ve Norveç diline yakın olan Danca ana dildir.

9- Cenevre, İsviçre

Cenevre
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Cenevre, İsviçre

Cenevre, İsviçre’de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre’nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir. Fransızca konuşulan İsviçre bölgesi olan “Suisse Romande” bölgesinin en büyük şehridir. Aynı ada sahip Cenevre kantonu’nun başkentidir. Rhône Nehri’nin Cenevre Gölü’nden çıkışında konumlanmıştır.

10- Basel, İsviçre

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri Basel, İsviçre
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Basel, İsviçre

Basel Basel, İsviçre’nin kuzeybatısında bulunan bir sınır şehridir. Basel şehri “Basel Stadt” Kantonu’nun başkentidir. 170.000’in üzerinde nüfusu ile İsviçre’nin Zürih ve Cenevre’den sonraki en büyük üçüncü şehridir. Basel, Almanya ve Fransa`ya komşudur.

İlk kez güvenlik üzerinden değerlendirme yapıldı

Bu yıl Mercer ilk kez güvenlik üzerinde ayrı bir değerlendirme yaparak şehirleri buna göre de ayrıca sıralandırdı. Bu listede de birinci sırayı Lüksemburg aldı.

Lüksemburg’u, Finlandiya’nın başkenti Helsinki ile İsviçre’nin üç şehri; Basel, Bern ve Zürih izledi.

Ülkede istikrar, suç oranları, kanunların uygulanması, kişisel özgürlüklere getirilen sınırlar ve medyada sansür konuları değerlendirilerek yapılan güvenlik sıralamasında son sırada ise Şam yer aldı.

Kişisel güvenlik açısından Şam’dan sonra gelen en kötü şehirler Bangui (Orta Afrika Cumhuriyeti), Sana (Yemen), Kinşasa (DR Kongo), Bağdat (Irak) ve Karaçi (Pakistan) oldu.

Dünyanın en yaşanabilir 10 şehri

  1. Viyana
  2. Zürih
  3. Vancouver
  4. Münih
  5. Auckland
  6. Düsseldorf
  7. Frankfurt
  8. Kopenhag
  9. Cenevre
  10. Basel

Bağdat son sırada


Son sırada yer alan şehir ise Irak’ın başkenti Bağdat oldu. 8 yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye’nin başkenti Şam, Bağdat’tan 6 sıra yukarıda yer aldı.

Bağdat
Araştırmaya göre dünyanın yaşanabilecen en kötü şehri Bağdat olarak belirlendi.

Yaşanılacak en kötü 10 şehir

  1. Bağdat
  2. Bangui
  3. Sana
  4. Port au Prince
  5. Hartum
  6. N’Djamena
  7. Şam
  8. Brazzaville
  9. Kinşasa
  10. Conakry

OECD verilerine göre mutlu çalışanlar sıralamasında son sıradayız


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.