Erol Mütercimler: Tayyip Bey İstanbul’u kaybetmeye hazır mı?

Erol Mütercimler 31 Mart yerel seçim tahminlerini paylaştı: Ankara Mansur Yavaş’ın olacak. İzmir’de CHP oyları düşecek ama kazanacak. Adana ve Bursa’yı CHP alacak. Tayyip Bey İstanbul’u kaybetmeye hazır mı?

Yerel seçimlerle ilgili öngörünüz nedir?

Ankara Mansur Yavaş’ın. Ama dikkat edin; CHP’nin demiyorum. Niye? Rozetsiz giriyor. İlginçtir AKP de rozetsiz giriyor. Mansur Yavaş baştan beri tavrını koydu. Ülkücü bir geçmişten geliyor. MHP’li bir geçmişten geliyor. Dün öyleydi, bugün öyle, yarın da öyle. Demek ki bunu sürdürecek.

İzmir CHP’nin ama oyları düşecek.


İstanbul‘daki durum çok kritik. Binali Bey açısından hiç kolay değil. AKP açısında çok kritik. Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’u alması sürpriz olmayacak. Ama koşulu var. O koşul ne? AKP’ye oy veren seçmenin en az yüzde 9’unun oyunu alabilmek. MHP’ye oy veren seçmenin de en az yüzde 4’ünü alabilirse; İstanbul’u Ekrem İmamoğlu alabilir. İmamoğlu da sağ bir kökten geliyor.

Bursa CHP’nin. Adana‘yı da alıyor CHP. Bu iller önemli.

Erol Mütercimler: Tayyip Bey İstanbul’u kaybetmeye hazır mı?

Asıl soru şu: Tayyip Bey İstanbul’u kaybetmeye hazır mı? Bu çok büyük mesele. Çünkü Tayyip Bey şunu biliyor; İstanbul alınmadığı sürece siyasal partinin genel seçimde artık şansı yok. Çünkü büyü bozuluyor, tılsım bozuluyor. Boyalar dökülüyor.

Bu demek değildir ki Ekrem İmamoğlu beyefendi aldı İstanbul başarılı olacak. Ona bir şey diyemem. Çünkü son referandum sonucunda yaratmış olduğumuz sisteme göre; ki son bir değişiklik yaptılar yasayla; Cumhur Reisi büyük kentlerde belediye başkanlarını görevden alabiliyor.

CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu belediye başkanı seçilirse Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınma riski mi var?

Var tabi. Yalnızca Ekrem İmamoğlu için değil, AKP’li belediye başkanları için de var. Çünkü yasal düzenleme o yönde. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkartarak hemen görevden alır. Son yapılan değişiklik iyi okunsun, çok net ortada. Hangi belediye başkanını isterse görevden alırsınız.

Erken seçim ihtimali nedir?

Yerel seçimden sonra erkem seçim olabilir mi? Böyle bir durumda Türkiye’de yeni bir siyasi oluşum ortaya çıkar mı?

Erken seçimi muhalefetin istemesinin ötesinde AKP – MHP koalisyonunun kendisi mecburen isteyecek. Halka yeniden bir güven oylamasına gitmek zorunda.

IMF’den borç alınır mı?

IMF’den alma, başka bir adla borç al. Nereden borç alırsan al bu reçeteyi önüne koyacaklar senin. Ortalık ayağa kalkacak. Zaten ekonomik durum şu anda çok sıkışık.

AK Parti kaybedeceğini bildiği bir erken seçime girmek ister mi?

Erken seçim meselesi tabi riski almaktır. Ama ne yapacak? Bir kez daha güven oylamasını denemek isteyecek. Çünkü şunu görüyor; karşısında alternatif bir siyasi parti yok.

Alternatif parti kurulur mu?

Türkiye’de solda bir alternatif parti kursanız bu alternatif olmaz. Alternatif parti sağda kurulacak. Kime alternatif? AKP’ye alternatif. AKP’ye alternatif siyasi partiyi kim kurar? Şu anda AKP’nin içinde olmayan; geçmişte olup olmayan, dışlanmış olan; ama kamuoyunda da bir parça prestiji olan birileri kuracak. Kim akla geliyor? Ali Babacan. 

Hem içerideki sermaye hem uluslararası sermaye, Ali Babacan’ı çok ister. Böyle bir siyasi partinin kurulması için Abdullah Gül’ün bu partide olması lazım. Ahmet Davutoğlu çok ister; ama o olursa Abdullah Gül gelmez. Tek bir mezar yeri kalmış olsun; Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ile aynı mezara bile girmez.


Erol Mütercimler kimdir?

Erol Mütercimler, 1954 yılında Kars’da doğmuştur. Babası köy enstitüsü öğretmenidir. Babası İstanbul’a tayin edildikten sonra İstanbul’da büyüyüp, okumuştur.

İstanbul Gazi Osman Paşa Plevne Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu.

İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde “Çok kültürlülük” konusundaki doktora alan çalışmasını tamamladı.

1978 yılında Deniz Kuvvetleri’ne teğmen olarak katıldı. 12 Eylül 1980’te Deniz Kuvvetleri’nde teğmen idi. Deniz Kuvvetleri’nde Deniz Astsubay Okulu’nda 16 yıl Fizik öğretmenliği yaptı.

Binbaşı iken ordudan ayrıldı. Beşiktaş Deniz Müzesi Müdürlüğü yaptı ve daha sonra Avustralya’ya gitti, orada Avustralya’da yayın yapmakta olan bir radyo istasyonu SBS devlet radyosunda programcılık yaptı. Orada ‘Avustralya News’ diye bir gazetede köşe yazarlığı yaptı

Avustralya’dan döndükten sonra Türkiye’ye dönüşünde çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yaptı. TRT Radyosu ve çeşitli TV kanallarında programcı ve yönetici olarak çalıştı. Belgeseller hazırladı. 60’üstünde kısa radyo oyunları yazdı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Strateji ve Devrim Tarihi dersleri verdi.

Erol Mütercimler, 1 Temmuz 2008 tarihinde Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Sorgusu yapıldıktan sonra serbest bırakıldı. 5 Ağustos 2013 günü karara bağlanan davada ‘Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyesi olmak’ suçundan 8 yıl 9 ay ceza aldı.

Habertürk kanalında Aynanın Arkası adlı haber programı yaptı. STAM Stratejik Araştırmalar Merkezi ve TGAV Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörlüğü yaptı. Cem TV’de Aynanın Arkası ve Komplo Teorileri adlı haber programını yaptı.

2007 yılında “Suna” adlı sinema filminde Türkan Şoray ile birlikte oynadı.

Erol Mütercimler, 2013 yılının Şubat ayında yayımladığı “Kumpas Ergenekon” adlı kitabında yargı sürecini detaylı olarak anlatmıştır.

Erol Mütercim – kitapları


1987 – Destanlaşan Gemiler – Hamidiye, Yavuz, Nusrat, Alemdar
1991 – Sultan Osman
1997 – 21. Yüzyıl ve Türkiye – Yüksek Strateji
2000 – 21. Yüzyıl ve Türkiye
2003 – İmparatorluğun Çöküşüne Denizden Bakış
2004 – Düşler ve Entrikalar / Demokrat Parti Dönemi Türk
2004 – Kadınlar, Gemiler, Otomobiller
2004 – Kurtuluş Savaşı´na Denizden Gelen Destek ve Kuvayı Milliye Donanması
2005 – Komplo Teorileri
2006 – Yüksek Stratejiden Etki Odaklı Harekata Geleceği Yönetmek
2007 – Bu Vatan Böyle Kurtuldu / Onlar Bizim İçin Öldüler
2008 – Akıl Oyunu / Komplo Teorileri 2
2009 – Bilinmeyen Yönleriyle Kıbrıs Barış Harekatı
2009 – Gelibolu 1915 Korkak Abdul’den Jolly Türk’e
2009 – Satılık Ada Kıbrıs / Kıbrıs Barış Harekatının Bilinmeyen Yönleri
2009 – Stratejik Düşünme & Geleceği Yönetmek ve Kazanmak İçin
2010 – Aynadaki Tarih & Komplolar, Suikastler, Provakasyonlar, İsyanlar
2010 – Ertugrul Faciası ve 21.Yüzyıla Doğru Türk – Japon İlişkileri
2013 – 1922 Mudanya Mütarekesi Diplomasi Savaşı
2013 – Gençler İçin Fikrimizin Rehberi Gazi Mustafa Kemal
2014 – Büyük Kumpas Ergenekon
2014 – Fikrimizin Rehberi Gazi Mustafa Kemal
2014 – Komplo Teorileri & Aynanın Ardında Kalan Gerçekler

Ziraat Bankası ve Vakıfbank konut ve ihtiyaç kredisi faiz oranlarında indirim


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.