İktidar ile muhalefet arasındaki 51 – 49 dengesi değişecek!

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır: İktidar ile Muhalefet bloku arasındaki 51 – 49 dengesi değişecek. Cumhurbaşkanı’nın kullandığı dil ve argümanlar, partilerine küskün olan muhalefet blokunu birleştirdi. AK Parti ve MHP’nin birlikte yüzde 50’yi aşamama ihtimali yüksek.

YouTube kanalı Mediascope TV’de gazeteci Ruşen Çakır’ın konuğu olan KONDA Kamuoyu Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, iktidar ile muhalefet bloku arasındaki yüzde 51 ve yüzde 49’luk dengenin ilk kez değişebileceğine dikkat çekerek; bunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı dil ve argümanların, muhalefet partilerindeki küskün seçmeni konsolide ettiğine dikkat çekti.

Bekir Ağırdır: Bu seçim sürecinin en önemli değişimlerinden bir tanesi; iktidar blokunun yürüttüğü kampanya, kullandığı dil, kampanyadaki argümanlar, muhalefet blokunun bütün eleştirilerini sindirip ve yok sayıp; monoblok bir hale gelmelerine ve adaylarının, partilerinin veya iktidar bloku karşıtı aday kimse onun arkasında konsolide olmalarına neden oldu.


Ruşen Çakır: Yani 24 Haziran küskünleri barıştı mı?

Bekir Ağırdır: Evet barıştı. Barışmasa bile; diyelim ki bir Kürt seçmen ile İYİ Partili milliyetçi en azından sandıkta yan yana gelir hale geldi. Ama henüz iktidar bloku, seçmeni ile olan meselesini çözebilmiş değil! Dolayısıyla asıl sıkıntı burada.

Ruşen Çakır: Benim şöyle bir teorim var. (İktidar) Bunu bir beka meselesi yapmayıp; gayet düz ve sakin bir yerel seçim meselesi yapmış olsaydı; kendinden emin bir kampanya yürütmüş olsaydı; 24 Haziran’da zaten bu muhalefet ile bir şey olmuyor, bir şey değişmiyor, Recep Tayyip Erdoğan girdiği her seçimi kazanıyor algısı oluşmaz mıydı?

Bekir Ağırdır: Öyle olsaydı bu durum muhalefet blokunda da etkili olurdu. Seçime katılım düşük olurdu. Ama her taraftan eksilme olurdu. Halbuki şimdi muhalefet bloku konsolide olmuş halde ve oldukça heyecanlı. Adaylarına güvendiği için değil, partilerine olan inancını tazelediği için değil, partisi veya adayı çok doğru kampanyalar yürüttüğü için değil; ama iktidar blokunun kullandığı dil ve argümanlardan rahatsızlığı ve itirazından dolayı konsolide oldu.

“İktidar ile Muhalefet bloku arasındaki 51 – 49 denge değişecek”

İktidar ile muhalefet bloku arasındaki 51 - 49 denge değişecek!

Ruşen Çakır: Yani insanların bir kısmını zorla sandığa götürüyor neredeyse…


Bekir Ağırdır: Evet. Kamyon hareket etti ama çekicilerinin maharetinden dolayı değil. Bu tarafta iktidar blokunun, özellikle Sayın Cumhurbaşkanı’nın kullandığı dil ve argümanlardan dolayı, arkadan itme gücünden dolayı hareket etti. Dolayısıyla bu seçimde çok muhtemel ki iktidar bloku ile muhalefet bloku arasındaki 51 – 49 denge değişecek.

Ruşen Çakır: Kendi tabanını konsolide etmek için başvurduğu dil, karşı bloku konsolide etti. Ancak kendi tabanıyla olan sorununu çözmedi, çözemedi.

Bekir Ağırdır: Henüz çözemedi. Ancak Türkiye’de halen siyasetin temel karakteristiğinde kutuplaşma, kimliklere sıkışma, bütün bu parametreler halen bütün güçleriyle varlar. Bu yüzden 16 yıllık iktidarın bunca yaptığı hatalara rağmen, muhalefet blokunun yüzde 45’e gelmesini konuşmuyoruz. Böyle bir ihtimal yok. Kimse CHP’nin yüzde 38’e ulaşıyor mu gibi bir şeyi tartışmıyor. Böyle bir beklenti de yok. Çünkü kutuplaşma ve kimliklere sıkışma aynen geçerli.

“AK Parti ve MHP’nin birlikte yüzde 50’yi aşamama ihtimali yüksek”

Bekir Ağırdır: Bunun yanı sıra Ağustos ayından beri çok ciddi bir ekonomik sarsıntı yaşanıyor. Bir yandan da dış politikada küresel ve bölgesel sarsıntılar var. Bütün bunların seçmene hiç etki etmemesi mümkün değil. Bir taraftan ekonomik fay hatları çalışmaya başladı, bir yandan kültürel fay hatları ve varolan kutuplaşma da devam ediyor.

Dolayısıyla konuştuğumuz 5 puan içindeki bir hareket. Ama bu minik gibi görünen hareketin ürettiği çok büyük bir siyasi sonuç var. Neredeyse çok uzun bir süreden sonra iktidar bloku yüzde 51 çoğunluğu kaybedip, 49’a inme ihtimali var. (AK Parti ile MHP) İkisi birlikte yüzde 50’yi aşamama ihtimali yüksek.


Programın tamamı: YouTube Mediascope.tv

İstanbul son seçim anketi: En kapsamlı anket


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.