Konut satışları dibe vurdu: Sektör yüzde 18 daraldı!

İnşaat sektöründe kriz hız kesmiyor. İpotekli konut satışları yüzde 68,2 toplam satışlar ise yüzde 18,2 daraldı. Yabancılara ev satışı yüzde 92 arttı; en çok Irak vatandaşları konut satın aldı.

Konut satışları dibe vurdu: Sektör yüzde 18 daraldı!

TÜİK konut satış istatistiklerini yayımladı. Artan faizler, beklentilerin olumsuz seyretmesi, konut fiyatlarının düşmesi gibi sebeplerle parası olan konut almıyor, parası olmayan ise konut kredisi çekmiyor. İnşaat sektöründe kriz hız kesmiyor. İpotekli konut satışları yüzde 68,2 toplam konut satışları ise yüzde 18,2 daraldı.

Türkiye genelinde konut satışları 2019 Şubat ayında bir önceki şubat ayına göre yüzde 18,2 oranında azalarak 78 bin 450 oldu. Talep daralmasının detaylarında ise ipotekli konut satışları yatıyor.


Bankadan çekilen konut kredisi ile alınan ipotekli konutlar geçen yılın şubat ayına göre yüzde 68,2 oranında azalarak 8 bin 890 konutla sınırlı kaldı. Söz konusu daralmada faizlerin yükselmesi etkili oldu. Kamu bankalarının görev zararı verme pahasına konut kredi faizlerinde yaptıkları kampanyalar da sektördeki krizi dindirmeye yetmedi.

Öte yandan Türkiye’nin elindeki toplam konut stoğunun sayısı tam olarak bilinmemekle beraber tüm uzmanlar 1 milyonun üzerinde satılmayı bekleyen konutun bulunduğunda uzlaşıyor.


Yabancılara konut satışı yüzde 92 arttı: En çok Irak vatandaşları

Türkiye’deki inşaat krizini kurtarması beklenen politika ise bu konutları yabancıya satmak oldu. Yabancıya satılan konutlarda önceki şubat ayına göre yüzde 92’lik ciddi bir artış yaşanan şubat ayında toplam 3 bin 321 konut yabancıya satıldı.

Yabancıların Türkiye’deki konuta dönük talebi artsa da bu sayı halen toplam konut satışlarının yüzde 4,2’sini oluşturuyor. Türkiye’den konut alan yabancıların uyruklarında ise Irak başı çekiyor. Şubat ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 628 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 307 konut ile İran, 236 konut ile Rusya Federasyonu, 166 konut ile Afganistan ve 150 konut ile Kuveyt izledi.


Konut satışlarında, İstanbul 14 bin 462 konut satışı ve yüzde 18,4 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 7 bin 690 konut satışı ve yüzde 9,8 pay ile Ankara, 4 bin 403 konut satışı ve yüzde 5,6 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 5 konut ile Hakkari, 12 konut ile Ardahan ve 22 konut ile Bayburt oldu.

Ekonomik kriz derinleşiyor: Türkiye slumpflasyona girdi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.