Netflix mi, sinema mı? Film ve dizi izleme alışkanlıkları araştırması

Netflix gibi online platformlar mı, yoksa sinema salonu mu? DORinsight, ‘Sinema ve Online Dizi/Film Platformları Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

Netflix mi, sinema mı? Film ve dizi izleme alışkanlıkları araştırması
Netflix mi, sinema mı? Film ve dizi izleme alışkanlıkları araştırması

Araştırmaya göre internetten dizi ya da film izleyenlerin yüzde 71’i Netflix, yüzde 36’sı Puhu TV, yüzde 22’si Blu TV, yüzde 9’u ise Apple TV kullanıyor. Ancak katılımcıların yüzde 60’ı yeni çıkan filmleri ev yerine sinemada izlemek istediğini söylüyor.

Araştırma kapsamında, katılımcılara film ve dizi izleme alışkanlıkları ile ilgili sorular yöneltildi. Katılımcıların yüzde 76’sı internetten dizi ya da film izlerken, yüzde 24’ü internetten dizi ya da film izlemediklerini belirtti.


Çalışmadan çıkan ilginç sonuçlar ise şöyle oldu:

Türkiye’de en çok kullanıcı Netflix’te

İnternetten dizi ya da film izleyen katılımcıların yüzde 71’i Netflix platformunu kullandığını, yüzde 36’sı Puhu TV, yüzde 22’si BluTV, yüzde 9’u ise Apple TV kullandığını belirtiyor.

Ayda 21-30 TL ödeniyor

Bu platformlara ücretli üye olan kişilerin yüzde 35’i ortalama olarak 21-30 TL fatura ödediğini, yüzde 33’ü 31 TL ve üzeri, yüzde 28’i 11-20 TL, yüzde 4’ü ise 0-10 TL fatura ödediğini dile getiriyor.

Ayda 1 kez sinemaya gidiyoruz

Katılımcıların yüzde 44’ü ortalama olarak ayda 1 kez sinemaya gittiğini söylerken, yüzde 24’ü 2 kez, yüzde 22’si sinemaya hiç gitmediğini ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 6’sı 3 kez sinemaya gittiğini, yüzde 4’ü ise 4 kez üzeri sinemaya gittiğini belirtiyor.


Vizyon filmleri için sinema

Yüzde 60’ı yeni çıkan vizyon filmlerini sinemada izlemeyi tercih ederken, yüzde 40’ı evde online platformlarda film izlemek istediğini söylüyor.

Sinema sektörü biter mi?

Katılımcıların yüzde 53’ü online TV/dizi platformlarının gelecekte sinema sektörünü bitirmeyeceğini, yüzde 47’si ise bitireceğini düşünüyor.

Online dizi/filmi TV ve bilgisayardan izliyoruz

Katılımcıların yüzde 82’si evde film ve dizileri TV’den izlediklerini, yüzde 63’ü bilgisayardan, yüzde 33’ü telefondan, yüzde 18’i ise tabletten izlediklerini anlatıyor.

En çok nerede izleniyor?

Katılımcıların yüzde 75’i online TV/dizi platformlarını mobil olarak en çok evde izlediklerini, yüzde 11’i otobüste, yüzde 5’i otomobilde, yüzde 3’ü metrobüste, yüzde 1’i vapurda izlediklerini dile getiriyor.


Künye: DORinsight’ın 1- 4 Mart 2019 tarihleri arasında online olarak tamamlanan Sinema ve Online Dizi/Film Platformları Araştırması’na; Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup çalışan 5.313 kişi katıldı.

Sinema sektörü gerçek seyircisini kaybediyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.