Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi yüzde 1200 seviyesine dayandı. Reuters’a bilgi veren ekonomistler, bu önlemlerin geçici olduğunu ve en az seçim sonrasına kadar sürdürülebilir olduğuna dikkat çekti.
Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta çılgınca bir yükselişe geçti.
Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi dün yüzde 330’a bugün ise yüzde 700’e kadar yükseldi. Günün devamında bu yükselişin sürerek gecelik TL swap faizlerinin önce %1000’e ardından %1200’e dayandığı görülüyor.
Uzmanlar Twitter üzerinden paylaştıkları yorumlarında hükümetin çok fazla müdahale ettiğini belirtirlerken, sorunların kaynağında politika riski ve parasal kredibilite olduğunu işaret ediyorlar.
Borsa yüzde 7 kayıpta
Bu gelişmelerle birlikte BIST 100 endeksindeki düşüş günün ikinci yarısında da devam etti. Endeksteki günlük kayıp %5.5 seviyelerinde seyrediyor. Bankacılık endeksi %6.8 kayıpla son 2 ayın en düşük seviyelerinde seyrediyor.
Dolar/TL cephesinde ise sabah saatlerinde bir nebze toparlanma vardı ancak haberimi girdiğimiz esnada 5.43 seviyesinde seyrediyor, günlük yükselişi %2 seviyelerinde.
Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken Türk bankaların bu piyasaya TL sağlama eğilimlerini bu hafta sona erdirmesiyle sert yükselişe geçmişti.
Dün yayınladığımız haberimizde yer verdiğimiz üzere Reuters’a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi dört kaynak Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türk bankalarının işlemlerini “önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25’in oldukça altında kalacak” şekilde şekillendirdikleri söyledi.
“Bu önlemler geçici, en az seçim sonrasına kadar sürdürülebilir”
Reuters’a bilgi veren kaynaklar TL swap faizlerindeki yükselişte; 2018 yaz aylarında kurun tarihi zirvelerini test ettiği dönemde BDDK’nın Türk bankalarının yurt dışında TL swap piyasasına sağlayabildiği likiditeyi özkaynağın yüzde 25’i ile sınırlayan kararının ve bankaların dün ve bugün bu sınırın da altında kalacak şekilde işlemlerini düzenleme eğiliminde olmasının belirleyici olduğunu söylediler.
Londra swap piyasasında TL likidite elde yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL’nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanılıyordu. BDDK’nın kararı ve dün başlayan Türk bankalarının eğilimi piyasadaki likiditeyi azaltarak TL’nin maliyetini yükseltti.
Konu hakkında bilgi sahibi üç kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada; Türkiye ekonomisine yönelik “spekülatif saldırı”ya yanıt için devreye alınan bu önlemin “geçici” olduğunu, “en az seçim sonrasına kadar sürdürüleceğini” ancak “uzun süre sürdürülmeyeceğini” söyledi. (Kaynak: Para Analiz – Reuters)