AK Parti: Olağanüstü itiraz yöntemi ile bir kez daha YSK’ya gideceğiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: Olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak bir kez daha Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) gideceğiz.

AK Parti: Olağanüstü itiraz nedir YSK

İstanbul’da tüm oyların sayılması talebi Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedilen AK Parti’den açıklama geldi.

“Bir kez daha YSK’ya gideceğiz”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, resmi Twitter hesabından Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul’da tüm oyların sayılmasını reddetmesine ilişkin, olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak bir kez daha YSK’ya gideceklerini duyurdu.


Yavuz, “YSK, İstanbul’da tüm oyların sayılması talebimizi reddetmiştir. Bunca usulsüzlük ortadayken böyle bir karar verilmesi anlaşılır gibi değildir. Şimdi, olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak bir kez daha YSK’ya gideceğiz” açıklaması yaptı.

AK Parti ali ihsan yavuz Olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak bir kez daha YSK ya gideceğiz

YSK, AK Parti’nin İstanbul’da tüm oylar sayılsın talebini reddetti

Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti’nin İstanbul için yaptığı ‘Tüm oylar yeniden sayılsın’ itirazını reddetti ve sadece 21 ilçede toplam 51 sandıkta oyların yeniden sayılmasını benimsedi. 31 ilçede yeniden sayım talebi reddedilirken Büyükçekmece’de seçimin iptal istemi kararı ise bugüne bırakıldı.

YSK, 14 saatlik toplantının ardından AK Parti’nin talebinin reddedilmesine karar verdi. Kararı AK Parti’nin YSK Temsilcisi Recep Özel açıkladı. Özel, “Seçim kurulunun yerleşmiş içtihatları var. Bu içtihatlara bağlı kalarak sayım talebimiz haklı bulundu ve 51 sandıkta sayım kararı alındı. Diğer taleplerimiz ise reddedildi ama bu sürecin bittiği anlamına gelmiyor. 51 sandıkta bütün oylar sayılacak. İstanbul’da 31 ilçede yeniden sayım talebimiz ise reddedildi.” dedi.

YSK’nın kararına göre, İstanbul’daki 31 ilçede oyların yeniden sayım talebi reddedildi, 21 ilçede 51 sandıkta ise tüm oylar yeniden sayılacak.


AK Parti Temsilcisi Recep Özel:

— 31 ilçedeki tamamına dönük talebimizin bir sondajlama, örnekleme olarak bazı sandık numaraları vermiştik, buralarda eksikler var demiştik, onları haklı buldu, onların sayımına karar verdi. Diğerleri yönünden talebimiz evet reddoldu ama bu sürecin bittiği anlamına da gelmiyor. 298 sayılı yasanın 130. maddesine göre itiraz süreci devam ediyor, o sayımla ilgili sonuçlar da buraya gelecek. Bizim daha başka taşıma seçmenden tutun, usulsüz sandık kurulu başkanlarına kadar 130. maddeye göre süreci buraya yine taşıyacağız, süreç devam ediyor.

— 51 sandığın biz numaralarını verdik sondajlama usulüyle. 31 bin sandıktan sondajlama usulü aldık ve dilekçelerimizde örnekleme yöntemiyle bakın buralarda problem var dedik. Kurul da bizim o problem gördüklerimizi haklı buldu ve onların sayımına karar verdi. Bu tespitlerimiz devam ediyor. Bakın biz 51 sandığı buraya getirdik, tespit edildi. Diğer sandıklarla ilgili tespitlerimiz de devam ediyor, onları da 298 sayılı yasanın 130. maddesi kapsamında yine getireceğiz buraya.

Olağanüstü itiraz nedir?

298 sayılı kanunun 130. Maddesi’ne göre itiraz süreleri şöyle işliyor:

Madde 130 – (26/4/1961 tarih ve 298 Sayılı Kanunun hükmüdür.) İl seçim kurullarının kararlarına karşı aşağıdaki şekilde itiraz olunur:

  1. İl seçim kurullariyle başkanlarının kendi işlemleri aleyhine vaki şikayetlerin reddine dair verdikleri kararlara, tebliğ veya tefhiminden itibaren üç gün
  2. Bu kurulların teşekkülüne, kurulun teşkilinden itibaren üç gün
  3. Oy verme günü işlemlerine ait kararlara karşı derhal
  4. Sair kararlar aleyhine bu kararların öğrenildiği tarihten itibaren üç gün içinde ve en geç il birleştirme tutanağının düzenlenmesini takip eden üçüncü gün saat 17.00 ye
  5. Oyların dökümüne, sayımına, oyların seçilenlere göre ayrılmasına; ilbirleştirme tutanağının düzenlenmesinden sonraki üçüncü gün saat on yediye
  6. Seçilme yeterliğine; veya kendilerine tutanak verilenlerin, seçilmediğine veya seçimin sonucuna tesir edecek olaylara karşı, seçilenlere verilecek tutanağın düzenlenmesinden sonraki üçüncü gün saat on yediye kadar 110 uncu maddede yazılı kimseler tarafından doğrudan doğruya veya il seçim kurulları vasıtasiyle Yüksek Seçim Kuruluna itiraz edilebilir.

Şu kadar ki; siyasi partilerin il başkanlariyle genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebi ile yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.


Bu itirazlar yazılı olarak yapılır. İtiraz dilekçesine, itiraz edenin, adının, soyadının ve açık adresinin yazılması ihbar ve iddia olunan vakıaların mahiyetinin ve gerekçesinin beyanının, delillerinin gösterilmesi ve belgelerinin bağlanması, bu belgelerin elde edilmesi, mümkün değil ise sebeplerinin ve nereden ve ne suretle temin olunabileceğinin bildirilmesi lazımdır. Bu şartları haiz olmayan dilekçeler reddolunur.

Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) İstanbul kararı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.