AK Parti’de kafalar karıştı: “Bir sandıkta 25 bin geçersiz oy” açıklaması

AK Parti İstanbul İl Başkanı, “Sadece bir sandıkta 25 bin oy geçersiz olarak kaydedilmiştir” iddiasını ortaya attı. Ancak YSK hukuken bir sandıkta yalnızca 350 oy kullanılmasına izin veriyor.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, 31 Mart seçimi için “usulsüzlükler tespit edildiğini” öne sürerken “Sandık sonuç tutanağında Binali Yıldırım’ın aldığı 127 oy işlenmiş, ilçe seçim kurulunda bu verileri giren görevliler bu verileri sadece 0 olarak kayda girmişler, YSK’da sıfır olarak görünüyor” dedi.

“Bir sandıkta 25 bin oy geçersiz” açıklaması

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak: Sadece bir sandıkta 25 bin oy geçersiz olarak kaydedilmiştir. 31 bin 124 sandıkta geçersiz oyların diğer oy pusulalarından farklı olarak büyükşehir oy pusulalarında yoğunlaşması tespit ettiğimiz önemli bir başka husustur.


AK Parti istanbul il başkanı bayram şenocak Sadece 1 sandıkta 25 bin oy geçersiz açıklaması

Hukuken bir sandıkta kaç kişi oy kullanabilir?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 31 Mart 2019’da yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, bir sandık bölgesinde oy kullanacak seçmen sayısı 14 Aralık 2018’de belirlenmişti.

Seçmenlerin sandık bölgesinde, en az 2 seçim türü için bir sandıkta oylarını kullanacakları, yurt genelinde sandık alanlarının yetersiz olması ve tasarruf ilkelerini de göz önüne alan YSK, bir sandık bölgesindeki seçmen sayısını 350 olarak belirlemişti.

Şenocak’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

— Hileler ve usulsüzlükler tespit ettik. Fahiş farklar tespit edildi, itiraz ettik.


— Sandık sonuç tutanağında Binali Yıldırım’ın aldığı 127 oy işlenmiş, ilçe seçim kurulunda bu verileri giren görevliler bu verileri sadece 0 olarak kayda girmişler, YSK’da sıfır olarak görünüyor. 2 bin 675 oydan bahsediyorum.

— Bunlar YSK’da 0 olarak gözüküyor. Bu işi hangi memurlar neye dayanarak yapıyorsa bunlar üzerinde hukuki noktada ne yapılması gerekiyorsa uygulayacağız.

— Ayrıca 319 bin 570 geçersiz oyla karşı karşıyayız. Geçersiz oyların büyükşehir pusulalarında yoğunlaştığını görüyoruz.

— Tek zarf uygulaması bu seçimde ilk kez uygulanmıştır. Örneğin vatandaş belediye için oy kullanmış, muhtar için kullanmamışsa zarfın içinde eksik pusula olduğu için binlerce oy geçersiz sayılmış. Değişiklikten sonra bu şekilde bir geçersizliğin olması söz konusu değil.


— Bizim görevimiz vatandaşın iradesinin tam ve eksiksiz oalrak sandığa yansımasını sağlamaktır. Yasal hakkımızı kullandık. Aziz İstanbulluların verdiği karar başımızın üstündedir.

Anket şirketlerinin şaşırtan 31 Mart yerel seçim karnesi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.