Büyükçekmece’de aslında ne oldu? CHP’li Muharrem Erkek açıkladı

AK Parti’nin ‘seçim iptal edilsin’ dediği Büyükçekmece ile ilgili CHP’li Muharrem Erkek madde madde açıkladı…

Büyükçekmece de aslında ne oldu? CHP li Muharrem Erkek açıkladı
Büyükçekmece’de aslında ne oldu? CHP’li Muharrem Erkek açıkladı

• AK Parti, CHP’nin kazandığı Büyükçekmece seçimlerinin iptal edilmesini istedi.

• AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Büyükçekmece ile il ve ilçe dışından taşınan kişilerin ikamet adresi olarak anaokulu, TIR garajı, boş arsalar, inşaatların gösterildiğini söylemesi sonrasında Emniyet inceleme başlattı.


• 11 bin 186 kişinin ikamet kaydının taşındığı iddiaları üzerine polis, adres kayıt incelemesi yapmaya başladı.

Büyükçekmece’de aslında ne oldu?

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, madde madde Büyükçekmece’de neler olduğunu anlattı.

Muharrem Erkek Büyükçekmece de neler olduğunu şöyle anlattı:

Muharrem Erkek Büyükçekmece’de neler olduğunu şöyle anlattı:

AK Parti’nin Büyükçekmece’de seçimlerin iptali talebi, demokrasi ve hukuk ayıbıdır. Niye mi? Tek tek açıklayalım:

1- Seçmen kütükleri çeşitli aşama ve itirazlarla 31 Ocak’ta kesinleşti. Bu arada itiraz hakkı vardı.

2- Bahsi geçen kişi 18 Ocak’ta tutuklandı.

3- Seçmen listesine itiraz sürecinde CHP ve AK Parti yaklaşık 3 bin seçmene itiraz etti.

4- Tutuklanan kişinin işlem yaptığı 354 kişinin de içinde bulunduğu 745 seçmenin kaydı donduruldu.

5- Bunlar 31 Ocak’tan önce, askı sürecinde yapıldı, listeler kesinleşti.


6- 24 Haziran 2018 seçimlerinde ilçede kayıtlı seçmen 172.351, 31 Mart 2019’da ise 174.661’dir. Aradaki fark 2310. Bunların 760’ı ilk kez oy kullanacak gençlerdir.

7- Seçilen başkan yaklaşık 4200 farkla seçilmiştir. Artış ve oy oranı ilişkisi ortadadır.

8- Seçmen kütüklerinin kesinleşmesinden 2 ay sonra seçim yapılmıştır. Bu arada neredeydiniz. Büyükçekmece ve İstanbul kaybedilince FETÖ tarzı kumpaslarla bu işi çözebileceğinizi mi sanıyorsunuz. Seçim Kurullarına baskı kâr etmeyince seçmenlere baskı yapılıyor. Demokrasiye daha fazla zarar vermeyin!

CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner ise geçersiz oyların neden kaynaklandığını şu şekilde açıkladı:

1- Geçersiz oyların ilk sayımda genellikle niçin geçersiz sayıldığı açıklanırsa AKP+MHP nin komplo teorisi de çöker: En çok geçersiz sayılma nedeni ambleme / logoya basılan mühürün gözden kaçması. Bu her iki parti için de geçerli. İkinci sayımda bunlar geçerli sayılıyor.

2- “Oy kaydırma” denilen, birleştirme sırasında partilerin oylarının birbirine/eksik yazılması, her seçimde rastlanan ve itiraza bile gerek kalmadan düzeltilen “maddi hatalardır”. Partilerin ellerindeki tutanakla mukayese edileceği bilindiği için kasıtlı yapılma ihtimali azdır.

3- ikinci sayımlarda oyu değiştiren bir diğer neden zarfta “bir de fazla geçerli pusula” çıkması. Bu pusuların “hesaba katılmaması” ve ayrı paketlenmesi gerekirdi. Böyle değil ve ayırt edilemiyorsa ilk tutanağın geçerli olması ve itirazın reddi gerekirdi.

4- Yabana atılmayacak sayıda çift mühürlü (Muhtemelen protesto İçin) pusula da vardır. Buna rağmen toplam geçersiz oy sayısı üzerinden hesap yapıp “ne var yani tekrar sayalım” denilemez. Bu seçim hukukuna ve içtihatlara aykırıdır. Sonu gelmez bir döngüdür.

5- “Soyut, gerekçesiz ve delilsiz” itirazlar her yerde aynı yorumlanmalı. Kırklareli, Yusufeli, Muş, Balıkesir, Malazgirt, Bursa da başka, İstanbul da başka yorumlanamaz. Bunun yaratacağı sorunların maliyeti ülkeye fazla olur. Yargı bir kez daha intihar etmemeli!


6- Sadece seçim kaybedildi diye seçimde görev alanlar hakkında toptan soruşturma açılması zaten yerlerde sürünen yargıya güveni iyice hırpalar. Ortada somut bir delil varsa komployu kuranlarla beraber mücadele edelim. Ama benim gördüğüm hortumlarını riskli görenlerin yaygarası!

Ekrem İmamoğlu: En büyük ayıbı Binali Yıldırım’a yaptılar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.