Kulislerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Seçim geride kaldı, sorunlar için artık birlikte hareket edelim” çağrısı gibi görünen “Türkiye İttifakı” söylemi için “arka planda daha derin bir strateji var” yorumları yapılıyor. Bazı AK Parti yöneticileri, Erdoğan’ın söylemini YSK’nın İstanbul seçimini iptal etme olasılığına karşı hazırlık olarak değerlendiriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tepki gösterdiği “Türkiye İttifakı” açıklamasıyla neyi hedeflediği AKP içinde de farklı yorumlanıyor.
Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın kulis haberine göre; seçimin yenilenmesi durumunda İstanbul’un kazanılabilmesi için AKP’nin sandığa gitmeyen seçmeni kadar İmamoğlu’na oy veren HDP seçmenini de çekme hesapları yapılıyor. MHP ile ittifak ve halkı ayrıştırmanın yarattığı olumsuz algının giderilmesi de amaçlanırken, AKP’liler ağırlıklı olarak YSK’nin iptal kararı vereceğini düşünüyor.
Parti kulislerinde öne çıkan görüşler şöyle:
Tartışmaları sonlandırmak
Tartışmalar sürdükçe yapılan açıklamalar, YSK’nin vereceği karara ilişkin ortaya konulan herhangi bir tahmin ve beklenti piyasalarda güvensizlik yaratıyor. Cumhurbaşkanı, YSK’nin İstanbul kararını beklemekle birlikte artık ülkenin sorunlarının çözümüne odaklanılmasını amaçlıyor.
Seçim stratejisi
Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları basit bir çağrı değil, daha derin bir stratejinin izlerini taşıyor. İstanbul’un kaybedilmesinin en büyük nedeni, parti seçmeninin çeşitli gerekçelerle sandığa gitmemesi. İstanbul’da 24 Haziran’da seçime katılım oranı yüzde 88.42’yken 31 Mart’ta yüzde 83.88’e düştü. Sandığa gitmeyen 1 milyon 700 bin seçmenin büyük bölümünü parti seçmeni oluşturuyor.
YSK üzerine tahminler
Ağırlıklı olarak YSK’nin İstanbul seçiminin yenilenmesine karar vereceği dile getiriliyor. Ancak YSK’nin her iki halde de hukuki bir karardan çok siyasi bir karar vereceği yorumları yapılıyor. Erdoğan’ın balkon konuşmasında ve MKYK toplantısında dile getirdiği değişimde takvimin YSK’nin kararına bağlı olarak ertelenebileceği belirtiliyor.