İstanbul’da yerel seçimlerin yaklaşık 2 haftadır sonuçlanmaması, Türk Lirası’na ağır darbe vurdu. Dolar kuru 5,82 TL seviyesine dayandı. Uzmanlara göre, YSK’nın kararı geciktirmesi TL’deki kaybı artıracak.
31 Mart yerel seçimleri sonrası İstanbul’da devam eden ‘mazbata’ belirsizliği, Türk Lirası’ndaki değer kaybını hızlandırdı. 31 Mart’tan bugüne kadar Türk Lirası, ABD Doları karşısında yüzde 5,5 değer kaybetti. TL’deki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 9,5, geçen yıl bugüne göre ise yüzde 40’a ulaştı.
DW Türkçe’ye konuşan ekonomistler, İstanbul’daki seçim belirsizliğinin yalnızca dolar kurunda artışa neden olmadığını, Türkiye’nin kredi risk primini de (CDS) artırdığına işaret ediyor. Ekonomistlere göre, YSK’nın bir an önce karar vermemesi halinde, piyasalardaki dalgalanma sertleşecek.
Dolar 5.82 seviyesine dayandı
Yaklaşık son 1 yıldır gelişmekte olan ülke paraları içerisindeki en kötü performansı sergileyen Türk Lirası, haftanın son işlem gününde kayıplarını artırdı. İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ile birlikte ABD ile S-400 gerilimi ve Türk şirketlerinin Nisan ve Mayıs aylarındaki yüklü dış borç ödemesi gibi etkenler, dolar kurunu 5.82 seviyelerine taşıdı. Euro kuru 6,55 TL seviyelerini aşarken, borsadaki kayıplar ise yüzde 1 seviyesinde seyrediyor.
Dolardaki yükselişin nedenlerini DW Türkçe’ye değerlendiren Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya; “Seçim sürecinin uzaması hem dolar kurunu hem de Türkiye’nin risk primini artırıyor” dedi.
Piyasalarda YSK’nın bu akşam bir açıklama yapacağına dair beklenti oluştuğunu dile getiren Kaya, “YSK’nın olası açıklamasının piyasalar kapandıktan sonra ya da hafta sonu yapılacak olma ihtimali, tedirginliği artırıyor” diye konuştu.
Seçim belirsizliği TL’yi etkiliyor
Türk Lirası ise yurt içi belirsizlikler nedeniyle piyasalardan negatif ayrışıyor ve Dolar/TL (USD/TRY) kuru bugün %1,30 kazançla 5,8180 seviyesine yükseldi.
22 Mart’ta görülen 5,84 seviyesi 2019’un en yüksek seviyesiydi ve bu seviye gün içi direnç olarak izlenirken EUR/TRY kurunda da 6,60 psikolojik seviye olarak takip ediliyor.
Türkiye’nin risk algısı artıyor
Seçim belirsizliğinin yanı sıra Türk şirketlerinin Nisan ve Mayıs aylarında yüklü dış borç ödemesi yapacak olmasının da dövize olan talebi artırdığına işaret eden Kaya’ya göre, kurlardaki yüksek seyir Mayıs sonuna kadar devam edecek.
Türkiye’nin artık uluslararası piyasalarda Arjantin ile birlikte değerlendirmeye alındığını ifade eden Yunus Kaya, “Her iki ülkedeki ekonomik ve siyasi ortam birlikte izleniyor. Dün Arjantin’in CDS’i yükseldi, bugün Türkiye’nin. Her iki ülke içinde küresel risk algısı artıyor” değerlendirmesinde bulunuyor. (DW Türkçe)