6 bin TL’ye usta bulunmuyor; gençler meslek lisesinden kaçıyorlar!

Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir: 6 bin TL veriyoruz ama usta bulamıyoruz. Gençler meslek lisesinden, üretimden kaçıyor; AVM’de güvenlikçi oluyor. Üniversitelilerin büyük kısmı meslek sahibi değil! Olanlar da 2-3 bin TL’ye razı oluyorlar.

6 bin TL ye usta bulunmuyor; gençler meslek lisesi üniversiteye gidip 2-3 bin TL ye razı oluyorlar
6 bin TL’ye usta bulunmuyor; gençler meslek lisesinden, üretimden kaçıyorlar!

Sektör temsilcileri, ara eleman ve teknik personelde karşılaştıkları büyük sıkıntıları zaman zaman yüksek sesle dile getiriyor.

Türkiye gazetesinden Fikret Çengel’in haberine göre, ambalaj sanayicileri 6 bin TL maaşla usta bulmakta zorluk çekiyor.


Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarbekir şöyle konuştu:

“Sanayide, dünya ile rekabet eden bir teknoloji ve bilgiye sahibiz. Ancak hatlarda çalıştıracak ara eleman bulamıyoruz. Şu anda Türkiye’de üniversite mezunları 2 bin 500-3 bin lira maaşla işe giriyor. Biz ustalara 5-6 bin lira veriyoruz. Hatta bazı sektörlerde 40 bin lira alan ustalar olduğunu duyuyoruz. Ama, yok!


Ustaların mühendislerden daha fazla kazanmasına rağmen, toplumda şöyle bir algı var, Anadolu Lisesi iyidir. Oysa buradan mezun olanların bir kısmı üniversiteye yerleşirken, büyük kısmı mesleksiz kalıyor. Diğer taraftan meslek lisesinden mezun olan da gidiyor, AVM’de güvenlik görevlisi oluyor, bu işleri yapmak istemiyor.”

Meslek listelerine karşı olumsuz bir algı var!

Meslek liselerine karşı sebepsiz bir olumsuz algı olduğuna dikkat çeken Sarıbekir; “Sanki daha başarısız öğrencilerin tercih ettiği okullar gibi… Oysa diploma alıp işsiz kalmak veya hakkının çok altında kazanmak da var. Askerliği daha az yapması için bile üniversiteye gidenler var! Toplum bu konuda bilinçlendirilmeli. İki şey yapmalıyız. Çocukları meslek lisesinde okumaya ikna etmek. Ve oradan mezun olduktan sonra çalışacaklan yerin iyi bir yer olduğu, üniversiteye gitmenin her şey olmadığını anlatmak. İleride iyi maaşla işe gireceklerini bilsinler” diye konuştu.

Sektörel eğitime yönelik akademi kurduk


Sarıbekir, sektörlerinde kalifiye personele yönelik sektörel eğitim ihtiyaçlarının tek bir çatı altında toplanması amacıyla 2014 yılında Ambalaj Akademisi’ni kurduklarını söyledi. Sarıbekir; “Akademide, birçok şirketin ihtiyacını karşılayacak teknik eğitimler veriyoruz. Silivri Anadolu Endüstri Meslek Lisesinde de iki atölye yaptık. Şimdi bir yer daha yapıyoruz. Okulun hamisi olduk. Gençleri teşvik ediyoruz. ‘Mesela meslek lisesinden mezun olan çocuk işe girdiğinde, brüt maaşının tamamını alsın’ gibi maddeler üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yakın gelecekte en çok kazandıracak meslekler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.