ABD, Türkiye’ye S-400 siparişini iptal etmesi için 2 hafta süre verdi

ABD, Türkiye’ye, Rus yapımı S-400 alımından vazgeçerek Amerikan yapımı Patriot sistemlerinin siparişi yönünde karar vermesi için 2 haftalık süre verdi.

ABD, Türkiye'ye S-400 siparişini iptal etmesi için 2 hafta süre verdi
ABD, Türkiye’ye S-400 siparişini iptal etmesi için 2 hafta süre verdi

ABD S-400 konusunda Türkiye’ye 2 hafta süre verdi

CNBC’nin, ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre; Türkiye S-400 alımını iptal etmemesi halinde ciddi yaptırımlar ile karşılaşacak.

İddiaya göre, anlaşmanın iptal edilmemesi durumunda Türkiye F-35 programından çıkarılacak, Ankara’nın sipariş ettiği 100 adet F-35 teslim edilmeyecek, ABD yaptırımlarına maruz kalacak ve NATO’dan sert tepkiyle karşılaşacak.


CNBC’nin haberine göre Amerikan Dışişleri’nden şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye, ilk haftanın sonunda Rusya ile milyarlarca dolarlık anlaşmayı iptal etmeli ve bunun yerine ABD’de Raytheon şirketi tarafından üretilen Patriot füze savunma sistemini almalı; yoksa Lockheed Martin’in F-35 programından ihraç edilme, vaat edilen 100 adet F-35’i kaybetme, yaptırım uygulama ve NATO’nun olası tepkisi ile karşılaşacak.”

CNBC’ye konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili “S-400 teslimatı tamamlanırsa Türkiye’nin çok gerçek ve olumsuz sonuçlarla karşılaşacağının altını çiziyoruz” dedi.

Kaynaklar, bunun “ABD Dışişleri Bakanlığı’nın son teklifi” olduğunu aktardı.

s-400

Çavuşoğlu: NATO sistemlerine entegre edilmeyecektir

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu her ne kadar geçen ay Washington’un kaygılarını dikkate aldıklarını söylemiş olsa da; Ankara, S-400 hava savunma sistemi alımından vazgeçmeyi düşünmediğini bildirmiş, sistemin ilk parçalarının Haziran veya Temmuz ayları içinde gelebileceğini açıklamıştı.

Geçen hafta Avrupa Konseyi’nin kuruluş yıl dönümü için bulunduğu Letonya’da konuşan Çavuşoğlu; “ABD’nin S-400’lerin F-35’lere tehdit oluşturduğu gibi bir iddiası var. Biz çok net bir şekilde ifade ettik bu sistem tamamen bizim kontrolümüzde olacak, NATO sistemlerine entegre edilemeyecektir” demişti.

“Teslimatın gecikmesi söz konusu değil”

Daha önce de Reuters ve Bloomberg haber kanalları, ABD’nin Türkiye’den S-400 teslimatının ertelemesini istediğini kaleme almıştı.

Ancak Türk yetkililer böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, S-400 hava savunma sistemi sisteminin ilk parçalarının Haziran veya Temmuz ayları içinde gelebileceğini açıklamıştı.


Çavuşoğlu, teslimatın ertelenmesi ile ilgili yapılan haberlere yönelik olarak ise, “Erteleme ya da durdurma söz konusu değil. S-400 bitmiş bir anlaşma neden ertelemeyi konuşalım” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Rusya’dan satın alınması planlanan S-400 füze savunma sisteminin ardından S-500’ün de söz konusu olacağını söyledi:

“Bizim S-400 konusunda geri adım atmak gibi bir şeyimiz kesinlikle söz konusu değil.

“Ödeme planları itibarıyla Rusya Federasyonu bize hakikaten çok uygun şartlarda vermiştir. S-400’den sonra bir de S-500 söz konusu. S-500’de de yine bir ortak üretim söz konusu olacak.”

Yaptırımları aşmanın yolu Trump

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini almasını Türkiye’ye satacağı F-35 savaş uçaklarının güvenliği için bir tehdit olarak görüyor.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemlerini satın alma kararını gerekçe göstererek F-35 savaş uçaklarına ait parçaların teslimatını askıya aldığını açıklamıştı.

Türkiye, S-400’lerin F-35’lere yönelik oluşturacağı riskleri değerlendirmek amacıyla çalışma grubu kurulması için ABD’ye teklif götürmüştü.

Türkiye’nin S-400 tedariği, ABD Kongresi’nin 2017 Ağustos ayında çıkardığı ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamına giriyor. Bu yüzden Kongre’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması ihtimal dahilinde.

Bu yaptırımı engellemek için Trump’ın, S-400 alımının “önemli bir alışveriş olmadığını”, NATO’nun ya da ABD’nin askeri operasyonlarını etkilemeyeceğini deklare etmesi gerekiyor.


Aynı zamanda Trump’ın Kongre’nin çeşitli komitelerine bu anlaşmanın ABD-Türkiye ilişkilerine zarar vermeyeceğini anlatan bir mektup göndermesi gerek.

S-400 ve SAMP/T: Uzun vadede hava savunma şemsiyesi nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.