Ebeveynlerin akıllı telefon kullanımı çocukları nasıl etkiliyor? Çocuk gelişim uzmanı ve akademisyen Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, “Çocuklarınızın elinizde telefon görürse telefon, kitap görürse kitaba merakı olur. Akıllı telefonlara dokunduğumuz kadar çocuklara dokunmuyoruz” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, çocukların küçük yaştaki öğrenme alışkanlıklarının bütün hayatını etkilediğine dikkat çekerek; özellikle ailelerin çocuklarına doğru mesajlar verip doğru bir rol model olmaları gerektiğini belirtti.
Öğrenme şeklini değiştiriyor
Çocuklarınız akıllı telefonları zeki oldukları için değil sizden gördüğü için taklit ediyor. Çocuklarınızın elinizde telefon görürse telefon, kitap görürse kitaba merakı olur. Çocuklarınıza doğru mesajlar verin.
Teknoloji bir nimet ve bunu düzgün kullanmamız gerekiyor. Akıllı telefonlara dokunduğumuz kadar çocuklara dokunmuyoruz ve gözlerine bakmıyoruz. Onlarla sağlıklı iletişim kurarak hayatı daha kolay öğrenmesini sağlayın.
Küçük çocukların oyalanmaları için TV, telefon ve tablet karşısında en az 3-4 saat vakit geçirmeleri doğru değil. Oradaki görüntüler çok hareketli ve renkli. Eğitici videolar, programlar çocuğunuza belki bir şeyler öğretiyor fakat çocuklarınızın öğrenme şeklini değiştiriyor. Küçük yaşta hareketli renkli bir öğrenme kabiliyetini kavrayan çocuk, okula başladığında ise durağan öğretmenlerden bir şey öğrenemiyor. Bu durum okula ve hayata uyum konusunda büyük sorunlar oluşturuyor.
Çevre çocuğun ikinci öğretmenidir
Çevre çocuğun ikinci öğretmenidir. Çocuklarınızı ıssız bir sokağa bırakabilir misiniz? Sosyal paylaşım siteleri tıpkı o sokaklar gibi. Tamamen kontrol dışı bilinçaltına mesajlar gönderen videolar, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor. Hiç izletmemektense kulağınızı izlediği videolara verin, kontrol edin ve odalarında tek başına izlemelerine izin vermeyin.
Ebeveynlerin akıllı telefon kullanımı çocukları nasıl etkiliyor?
Çocuk gelişimi uzmanları, ebeveynlerin dijital teknoloji araçlarına yapıştığında, çocukların dikkat çekmek için rekabet ettiklerine dikkat çekiyor. Çocuklar ebeveynlerini rol model olarak aldığı için akıllı telefon kullanan anne babanın bir ekranla sosyalleşmenin yüz yüze etkileşim kadar iyi olduğunu düşünüyor. Bu durum da çocukların sosyal gelişimine zarar verebiliyor. (1)
Essex Üniversitesi’ndeki psikologlar tarafından yapılan bir araştırma; masadaki bir telefonun sadece varlığının, kapalı olsa bile; masanın etrafında oturan bireylerin daha fazla bağlantılarını kopardığını; rahatsız edilme korkusuyla iletişimin daha hafif ve konulara odaklı olduğunu gösteriyor. (2)
Kaynak:
1- Smartphone=not-so-smart parenting? (2016) Amy Novotney. American Psychological Association.
2- Can you connect with me now? How the presence of mobile communication technology influences face-to-face conversation quality. (2012) Andrew K. Przybylski, Netta Weinstein. Sage Journals