Google, yapay zeka teknolojisi kullanılarak artık kanserin çok erken evrelerde teşhis edilebileceğini açıkladı. Her altı radyologdan beşinin gözden kaçırdığı ince akciğer lezyonları, geliştirilen “derin öğrenme” modeli sayesinde 1 yıl öncesinden tespit edilebiliyor. Bu da hayatta kalma oranını yüzde 40 artırıyor.
İlk kez 1956 yılında bir konferansta ortaya atılan yapay zeka terimi günümüzde sektör ayırt etmeksizin oldukça popüler hale geldi.
Robotlardan sürücüsüz araçlara, yüz ve ses tanıma teknolojilerinden sanal asistanlara kadar çeşitli endüstrilerde adını duyduğumuz yapay zekanın sağlık sektöründe de popülerliği artmaya başladı. Hiç şüphesiz Google, yapay zeka teknolojisi üstünde çalışan en büyük şirketlerin başını çekiyor.
Google yapay zeka ile akciğer kanserini 1 yıl önce bulacak
Teknoloji devi Google ise, yapay zeka sisteminin, bilgisayarlı tomografi (CT) ile görülemeyen ve onkologların erken tanı koyamadığı hastalarda bile başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Akciğer kanseri, ortaya çıkmadan 1 yıl öncesinden teşhis edilebilecek.
Google üretim müdürü Dr. Lily Peng, şirketin yıllık teknoloji konferansında yaptığı konuşmada, özellikle akciğer kanserinin erken teşhisinde bu yapay zeka erken tanı sisteminin kullanılabileceğini söyledi.
Derin öğrenme modeli
Dr. Lily Peng, “derin öğrenme” modelinin, bilgisayarlı tomografi (BT) taramasında ince akciğer lezyonlarını görebildiğini; ve bunun altı radyologdan beşinin gözden kaçırdığı bir şey olduğunu söyledi.
Google yapay zeka modeli, henüz tanı konmadan bir yıl önce kanseri tespit etti. Peng, “O bir yıl, akciğer kanseri hastalarında yüzde 40’lık bir hayatta kalma oranının yakalanmasına neden olabilir” açıklamasında bulundu.
Google yapay zeka (AI) ekibi, Google Alphabet’in kardeş şirketi olan Verily ile birlikte, şeker hastalarının kan testi olmadan glikoz seviyelerini izleyebilen akıllı kontakt lens üzerinde çalışmalar yürütüyor.
Konuşmadan komut verme ve iletişim kurma gerçek oluyor!
Diğer bir Google yapay zeka çalışması ise engelli kişilerin yüz ifadelerine dayanarak ışıkları açıp kapatabilecek; hatta başka insanlarla konuşmadan iletişim kurulabilecek bir yazılım.
Google ürün yöneticisi Julie Cattiau yaptığı açıklamada; “Yapay zeka algoritmalarımız şu an için İngilizce bilen ve tipik olarak ALS ile ilişkili engelleri olan bireyleri hedefliyor. Ancak araştırmamızın daha büyük insan gruplarına ve farklı konuşma bozukluklarına uygulanabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Yapay zeka sağlık sektöründe giderek yaygınlaşıyor
Geçtiğimiz günlerde AstraZeneca ve BenevolentAI, kronik böbrek ve idiyopatik pulmoner fibrozis hastalıklarında yeni tedavi yöntemleri keşfetmek ve geliştirmek için yapay zeka ve makine öğrenimi kullanmak üzere uzun süreli bir iş birliği başlattıklarını duyurdu.
Yapılan iş birliğiyle kronik böbrek hastalığı ve idiyopatik pulmoner fibrozis hastalıklarına karşı potansiyel yeni ilaçlar keşfetmek için makine öğrenme ve yapay zekanın gücünden yararlanacak.
2030’a kadar yapay zekanın küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar eklemesi bekleniyor
Çin, vatandaşlarının verilerini açıkça ve büyük bir soğukkanlılıkla topluyor. Bu çok büyük veriler sayesinde gelişen makine öğrenmesi sayesinde Çin, dünyada yapay zekâ çalışmalarında liderliğe doğru koşar adımlarla ilerliyor.
Verilerin kontrolünün veri sahiplerinde olması talebi batıdaki tüketicilerde giderek artarken, Çin tüketicileri ise kendi verilerinin, makine öğrenmesiyle güçlendirilmiş dünyanın en gelişmiş ekonomik modelini oluşturmasına da seyirci kalıyorlar.
PriciwaterhouseCoopers’ın tahminine göre 2030’a kadar Yapay zekanın küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar eklemesi bekleniyor. Bu rakamın yarısının Çin’e, çeyreğinden daha azının ise ABD’ye eklenmesi tahmin ediliyor.
Yapay zekanın meslekleri
CompTIA’ya göre, Ocak-Eylül 2018 tarihleri arasında doğuş sürecindeki teknolojik mesleklere talep yüzde 63 oranında arttı. Yapay zeka uzmanları talep gören meslekler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Şirketlerin yapay zeka projelerinde görevlendirdiği ekipler içinde yer alan meslekler şöyle sıralandı:
- Yapay zeka mimarı
- Yapay zeka ürün yöneticisi
- Veri bilimci
- Yazılım mühendisi
- Yapay zeka ahlak bilimcisi
Sağlık sektörü ile ilgili yapay zeka çalışmaları büyük ilgi görüyor
Dijital Medya Takip ve Analiz Merkezi DeepHaber, yapay zeka ile ilgili sağlık sektörünün online mecralardaki yansımalarını araştırdı.
DeepHaber’in 20 binden fazla online mecrayı tarayarak hazırladığı araştırma sonucuna göre; 1 Ocak – 30 Nisan 2019 tarihleri arasında toplam 1.711 haberde yer aldığı tespit edildi. Aylara göre incelendiğinde Ocak ayında 340, Şubat ayında 349, Mart ayında 667 habere konu olan yapay zeka çalışmaları Nisan ayında ise 355 habere konu oldu.
1.293 sitede yayınlanan haberler 19 bin 215 saat 25 dakika sitelerin ana sayfalarında yer alırken, 29 sitede ise 347 saat 28 dakika manşette kaldı.
Sağlık sektöründeki yapay zeka çalışmalarının yer aldığı 1.711 haberin okunma sayısı ise 90 milyon 328 bin 178 olarak hesaplandı.