İBB ve İSKİ’de makam aracı saltanatı: 643 yöneticiye 1717 otomobil

Borç batağındaki İBB ve iştiraklerindeki 643 yöneticiye 1717 makam aracı tahsis edildiği ortaya çıktı. Sadece İSKİ’de 124 yönetici olmasına rağmen 874 adet araç tahsisi yapılmış. Araç başına 60 bin TL kira ödeniyor!

İBB ve İSKİ makam aracı saltanatı: 643 yöneticiye 1717 otomobil
İBB ve İSKİ’de makam aracı saltanatı: 643 yöneticiye 1717 otomobil

İYİ Parti İBB Meclis Üyesi Suat Sarı, İBB’ye bağlı İSKİ’nin yönetici kadrosunda 124 kişi bulunmasına rağmen 874 adet kişiye tahsisli araç bulunduğuna dikkat çekti.

Sarı, 48 yöneticinin bulunduğu İETT’de 150 adet kiralık makam aracı olduğuna, İBB’de de 643 yöneticiye 1717 makam aracı düştüğüne dikkat çekerek “Borç batağındaki İBB ve iştiraklerinde israf hızla sürüyor” dedi.


İstanbul’da tartışmalı bir şekilde yapılan ve iptal edilen 31 Mart yerel seçimlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının bir önceki yıla ait faaliyet raporları, nisan ve mayıs ayı meclis oturumlarında kabul edildi.

Bu raporlar borç ve alacak bilançosunun yanı sıra İBB, İSKİ ve İETT’deki makam aracı saltanatını da ortaya çıkardı.

Nisan ayında görüşülen faaliyet raporlarına göre İBB bünyesinde 643 yöneticiye karşılık 1717 makam aracı; 48 yöneticinin bulunduğu İETT’de 150 kiralık makam aracı bulunduğunu tespit eden İYİ Partili İBB Meclis Üyesi Suat Sarı, 15 Mayıs 2019 günü genel kurulu gerçekleştirilen İSKİ’nin faaliyet raporunda da benzer bir “israf tablosu” olduğunu gözler önüne serdi.


997 kiralık araç

Sarı, İBB iştiraki olan İSKİ’de 405 makam aracı ve 469 doblo olmak üzere toplam 874 adet kişilere tahsisli araç bulunduğuna dikkat çekerek kurumda toplam 997 adet kiralık araç kullanıldığının altını çizdi.

Sarı, “Organizasyon şemasında 5 genel müdür yardımcı, 21 daire başkanı ve 98 müdürden oluşan toplam 124 yönetici bulunan İSKİ’deki 874 aracı kim ve kimler kullanıyor? Bu araçlardan kurum dışına tahsis edilenler var mıdır? Bu araçların nerede kullanıldığını, ne kadar yakıt aldığını gösteren taşıt tanıma sistemi neden kullanılmıyor? Bu araçlara ‘Resmi hizmete mahsustur’ yazısı neden konulmuyor?” diye sordu.

Araç başına 60 bin TL kira ödeniyor! Yenisini alsanız 100 bin lira.

Binek araç statüsündeki araçlara yıllık 52 milyon TL ödendiğini kaydeden Sarı “İSKİ’nin öz malı olan araçlar ile birlikte 3.7 milyon TL yakıt gideri açıklanmaya muhtaç bir gider olarak ön plana çıkıyor. Yani araç başına yıllık 60 bin TL kira ödeniyor. Bu aracın yenisini alsanız 100 bin TL. Ayrıca kurumun sürücülü olarak kiraladığı ve kilometre başına ödeme yaptığı onlarca araç da kurum emrinde kullanılıyor” dedi.

Sarı, İSKİ’nin her ilçe ve semte personel taşıma hizmeti bulunurken; İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Bütçe Müdürlüğü gibi sürekli ofiste bulunması gereken müdürlüklere bile ev -iş arası gidiş gelişleri için araçlar tahsis edilmesinin kurumdaki israfın en çarpıcı örneği olduğunu söyledi.

Lojman zengini!


İSKİ’nin aynı zamanda lojman zengini olduğunu belirten Sarı; “Kurumun satın alma yaptığı kuruluşlar ve müteahhitlere 464 milyon TL borcu varken; 786 milyon TL kısa vadeli borç içindeyken 579 adet lojman sahibi olup bunların her türlü bakım ve onarımını üstlenmesini anlamak mümkün değil” diye konuştu. (Kaynak: Sözcü – Özlem Güvemli)

Erdoğan: Herkesin midesini doyurduk, yine de oy vermiyorlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.