Kadın: 2019 Nisan ayı raporu

2019’un Nisan ayı, kadın anlamında nasıl geçti? Neler yaşandı? İşte, tüm gelişmeler…

Kadın: 2019 Nisan ayı raporu

Ankara Üniversitesi profesörü cinsel saldırı suçundan tutuklandı

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde öğretim üyesi H.B., kendisine ait özel klinikte hekim Ç.B.’ye cinsel saldırıda bulunduğu için tutuklandı. Twitter’da fakülteyle ilgili çok sayıda taciz iddiası da gündeme geldi.

Ne oldu?


Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde öğretim üyesi olan profesör H.B., 3 Nisan’da kendisine ait özel kliniğe gitti. Bu sırada klinikte 23 yaşındaki veteriner hekim Ç.B. nöbetçi hekim olarak bulunuyordu. İddiaya göre Ç.B.’den kendisine yemek hazırlamasını isteyen H.B. daha sonra mutfağa gelip alkol almayı önerdi. Veteriner Ç.B. bunu reddedince profesör tarafından önce fiziksel tacize maruz kaldı ardından darp edildi. Darbelerin etkisiyle bayılan Ç.B. cinsel saldırıya maruz kaldı.

Sığınma evlerinde kalan 30 bin kadın oy kullanamadı

31 Mart’ta yapılan mahalli idareler seçimi geride kalırken, yaklaşık 48 milyon seçmen oy kullandı. Ancak sığınma evlerinde kalan yaklaşık 30 bin kadının, oy kullanacakları adreslerin Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesinden öğrenilebileceği endişesi ve güvenlik korkusuyla sandık başına gitmediği belirtildi.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, sorunun ‘taşıma sandık’ ile çözülebileceğini belirterek şunları kaydetti:

“Çünkü bir sığınma evindeki kadın zaten ciddi güvenlik korkusu, endişesi ve tehlikesi nedeniyle orada yaşıyor. Dolayısıyla kalkıp da, oradan çıkıp, tekrar kendi olduğu yere gitmesi riskli. Orada her an tanıdık biriyle ya da eşi tarafından takip edilerek ya da yakını tarafında, aile bireyi tarafından takip edilerek ciddi bir olay yaşaması mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

Baro olarak şiddet önleme ve izleme merkeziyle görüştüklerinde bu konuda bir takım önlemler alınacağını ve belki de bu tarzda taşınabilir sandıkla oy kullandırılacağının beyan edildiğini anlatan Eroğlu “Ama bu seçimde de sanıyorum bunu sağlayamadılar” dedi.

Kızılırmak Futbol Turnuvası kadınların maçı ile başladı

Bu yıl 25. kez düzenlenen Kızılırmak Futbol Turnuvası, kadına yönelik şiddete ve kadın intiharlarına karşı farkındalık yaratmak amacıyla kadınların futbol maçı ile başladı. Kızılırmak ve Davulalan Vakfı (Dav Vak) kadın takımları arasındaki maç ile başlayan turnuvada “Kadınlar öldürülmesin, cinsel, fiziksel şiddete uğramasın, intihar etmeleri engellensin, insanca yaşayabilsinler” mesajı verildi.

Motosikletli taşıma uygulaması Scotty’de cinsel istismar yaşandı

24 yaşındaki stajyer avukat, Scotty sürücüsü tarafından cinsel istismara uğradığını açıkladı. Şüpheli sürücü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Genç kadın, olaya ilişkin sosyal medyadan açıklama da yaptı.

“Şahsın beni işaretlemediğim konuma rızam dışında götürdüğü açık olmasına ve cinsel saldırı ve hürriyetten yoksun bırakılma şikayeti ile başvurmama rağmen ve hatta savcı tutukluluk istemiyle mahkemeye sevk etmesine rağmen hakim adli kontrol şartı ile serbest bıraktı” diyen kadın, “Bu şahıs veya ailesi veya yakın çevresi benim kimliğimi biliyor, telefon numaramı biliyor, çalıştığım yeri öğrenebilirler ve bana zarar verebilirler. Ayrıca şahıs ciddi bir cezayı öngörerek kaçabilir. biz adaleti talep etmedikçe her geçen gün birileri daha travma yaşayacak” ifadelerini kullandı.

Olayın ardından Scotty adlı firma bir açıklama yaparak, sürücünün hesabının kapatıldığını duyurdu.

scotty

Erdoğan’ın hedefinde yine doğum kontrolü vardı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’da  “Aileye Değer Türkiye’ye Değer” ana temasıyla düzenlenen 7’nci Aile Şurası’na katıldı.

Erdoğan buradaki konuşmasında bir kez daha “Doğum kontrolü” ve “Aile planlaması”nı hedef aldı. “Güçlü milletler güçlü ailelerden oluşur. Onun için yıllarca bu ülkede kısırlaştırma adına her şeyi yaptılar” diyen Erdoğan, ülke nüfusunun azaltıldığını iddia etti.


Erdoğan, “Biz her yerde ‘3 çocuk’ derken bazıları ‘Geçim meselesi’ diyor. Şunu unutmayalım her doğan rızkıyla doğar, rızkıyla gelir” ifadesini kullandı.

Şiddet uygulayan polis cezasız kaldı

Antalya’nın Alanya ilçesinde Kazak Ronakhan Arıpova’yı, copla vurup yere düşürdükten sonra tekmeleyerek şiddet uygulayan Polis Memuru İ.K, “tahrik” ve “iyi hal” indirimleri yapılarak 740 TL para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, polis memurunun bu cezasını da erteledi. Meslektaşının şiddet uyguladığı anları izleyen Polis Memuru İ.U. ise beraat etti. Arıpova’nın Avukatı Halime Şenli, başka bir dava nedeniyle katılamadığı duruşmada karar verildiğini belirterek, “740 lira para cezasına hüküm verilmiş. Çok düşük bir ceza. Tümüyle hukuka aykırı bir ceza. Dosyayı temyiz ettik” dedi.

Kara deliği görüntüleyen algoritmayı geliştiren Katie Bouman kimdir?

Katie Bouman, Event Horizon Teleskobu için kullanılan algoritmayı geliştirerek tarihin ilk kara delik fotoğrafını görmemizi sağladı. Peki, Katie Bouman kimdir?

29 yaşındaki genç bilim insanı Katie Bouman, ABD’de Indiana West Lafayette’de büyüdü. 2007 yılında West Lafayette Junior-Senior Lisesinden mezun oldu. Bir lise öğrencisiyken Purdue Üniversitesi profesörleriyle birlikte görüntüleme araştırması yaptı. İlk olarak 2007’de okuldaki Event Horizon Teleskobu’nu öğrendi.

Michigan Üniversitesinde elektrik mühendisliği okuyan Bouman, 2011 yılında mezun oldu. Doktora çalışmalarını tamamladığı Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (Massachusetts Institute of Technology) elektrik mühendisliği dalında yüksek lisans derecesi aldı. Söz konusu algoritmayı da bu enstitüde (MIT) yüksek lisans öğrencisi iken hazırlamaya başladı.

Ulusal Bilim Vakfı Lisansüstü Bursu ile desteklenen Bouman, MIT Haystack Gözlemevi’nin bir üyesiydi. Yüksek Lisans tezi, “Çerçevenin Maddi Özelliklerini Hesaplamak” tahmini üzerinden “En İyi Yüksek Lisans Tezi”ne, Ernst Guillemin Ödülü’ne layık görüldü.

Kadın Dayanışma Vakfından 2018 şiddet raporu

Kadın Dayanışma Vakfı Kadın Danışma Merkezi kendilerine yapılan başvurular ve sunduğu destek doğrultusunda 2018 faaliyet raporu hazırladı. Rapora göre vakfın danışma merkezine başvuruda bulunan kadınların yarısından fazlası, maruz kaldığı şiddetle mücadele için destek istedi.

Rapor yasal süreçlerin kadınlara güven vermediğini bir kez daha ortaya koydu. Birçok kadın şiddet uygulayan eşlerinden bir an önce uzaklaşabilmek için neredeyse hiçbir hak talep etmeden boşandı. Maruz kaldığı şiddet sonrası polise giden bir kadın “Olayı abartıyorsunuz, burada sesiniz böyle çıkıyorsa kim bilir evde neler yapmışsınızdır” yanıtını aldı.

Rapora göre 2018 yılında Vakfın danışma merkezine 776 kadın başvuruda bulundu. Kadınların yüzde 54’ü (415 kadın) maruz kaldığı şiddetle mücadele etmek için Vakfa başvuruda bulundu.

2018 yılında kadın danışma merkezine başvuran kadınların yüzde 87’si psikolojik şiddete maruz bırakıldı. Psikolojik şiddete maruz kalan kadınların 205’i aynı zamanda fiziksel şiddete de uğradı.

Vakfa danışan kadınların yüzde 56’sı fiziksel şiddete, yüzde 45’i ise ekonomik şiddet maruz kaldı.

Danışanların yüzde 24’ü cinsel şiddete maruz kalırken, 49 kadın ise dijital şiddete maruz kaldı


Kadınların yüzde 53’üne şiddet uygulayanlar eşleriyken, 27 kadın da eski eşinin uyguladığı şiddet nedeniyle Vakfa başvurdu. Yüzde 11’i sosyal çevrelerinden tanıdıkları veya arkadaşları olan erkeklerin şiddetine uğradı. 38 kadına kendi aile bireyleri olan erkekler şiddet uyguladı. 20 kadına şiddet uygulayanlar kadınların tanımadıkları kişilerken, 18 kadın erkek arkadaşından şiddet gördü.

Kadın: 2019 Mart ayı raporu


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.