1998 yılında uygulanan Kambiyo Vergisi geri döndü! Gider Vergileri Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre bankalar ve döviz bürolarında döviz satış tutarı üzerinden binde 1 oranında BSMV kesilecek!
Bazı kambiyo işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi sıfır olarak belirlenirken, diğer işlemlerde BSMV yüzde 0.1 olarak uygulanacak.
Daha basit ifade etmek gerekirse, bankalar ve döviz bürolarında yapılacak döviz satışlarında binde 1 oranında vergi alınacak.
Resmi Gazete’de yer alan cumhurbaşkanı kararıyla 1998 tarihli 98/11591 sayılı bakanlar kurulu kararında değişiklik yapıldı.
Buna göre bankalar ile yetkili kuruluşların birbirleri ile yaptıkları ve Hazine’ye yapılan kambiyo satışlarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) sıfır olarak belirlendi.
Ayrıca döviz kredisinin ödenmesi için, krediyi veren banka tarafından krediyi alana yapılan kambiyo satışlarında da BSMV sıfır olarak tespit edildi.
Bunlar dışındaki kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden yüzde 0.1 oranında BSMV alınacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik şöyle;
14/5/2019 TARİHLİ VE 1103 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARININ EKİ
KARAR
MADDE 1- 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergisi Kanunnuun 33 üncü maddesinde yer alan banka ve sigorta muameleleri vergisi nispetlerinin tespitine ilişkin 28/8/1998 tarihli ve 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu kararının eki Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“e) Kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1, aşağıda sayılan kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden sıfır;
1) Bankalar ile yetkili müeseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları,
2) Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları,
3) Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları,”
MADDE 2- Bu karar yayımı tarihinde yürürülüğe girer,
MADDE 3- Bu karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.
Yurt içi bankaların müşterileriyle TL karşılığı yaptığı döviz GÜNLÜK ORTALAMA İŞLEM HACMİ (spot+vadeli) Nisan ayında 3.8 Milyar USD olmuştu. Son altı aylık ortalaması İSE 3.7 Milyar USD. BSMV (%0.1) sadece müşterinin döviz aldığı işlemlerde geçerli olacak. pic.twitter.com/6KZAIo2jG6
— Cumhur Ornek (@scornek) May 15, 2019
Döviz işlemlerine satış tutarı üzerinden Cumhurbaşkanı kararıyla binde 1 vergi geldi. pic.twitter.com/WyEKFKZD3I
— Cigdem Toker (@cigdemtoker) May 15, 2019
98 yılında getirilen, 2008’de kaldırılan bir vergi. Geçen yıl gelen ihracatçıya döviz alındı belgesi ile beraber okumak gerekir. Banka ve yetkili finansal kuruluşlar hariç herkesi kapsar. Serbest kambiyo rejimlerinde pek sık gördüğümüz bir uygulama değildir https://t.co/jKYHMCyqID
— Gökhan Şen (@Gokhan_Sen) May 15, 2019
Döviz işlemlerine, satış tutarı üzerinden % 0.1 BSMV vergisi getirilmiş. Basitçe ihtal araçların maliyeti yüzde 0.1 arttı diye düşünebiliriz.
— Emre Özpeynirci (@eozpeynirci) May 15, 2019
BSMV’nin geri gelişi yatırımcıyı dövizden uzaklaştırmaz. Anca yabancı yatırımcıyı biraz bezdirir. Boş kasaya 2-3 lira girsin diye tarihin tozlu raflarından çıkarılmış bir garabet.
— Alp Afşaroğlu (@AFSARTISING) May 15, 2019
Şu şekilde ifadeler duyacağız.
– USD almak istiyorum, ne kadar?
– 6 TL + KGVBu vergiyi kurumlar değil toplum ödeyecek.
‘Önceki uygulamada, ‘Bankaların ve döviz bürolarının TL karşılığı yapmış olduğu satışlar üzerinden’ alınmıştı. Dolayısıyla döviz/döviz bunun dışında olur.
— Saim Celik (@CelikSaim) May 15, 2019
Günlük 400 milyon TL civarında vergi toplanacak
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert şöyle konuştu:
“Spot döviz piyasasında günlük işlem hacmi ortalaması Nisan’da 5.6 milyar dolar. Buradan günlük ortalama çift taraflı 200’er milyon TL gibi bir vergi toplanacak.
20 iş günü dersek aylık 2 milyar TL gelirden bahsediyoruz. Bu adım hem gelir artırma hem de dövizden caydırma amaçlı görünüyor.”
Bakanlar kurulu kararının ilk yayımlandığı 1998 yılında tüm kambiyo muamelelerinde BSMV yüzde 0.1 olarak belirlenmiş, 2008 yılında sıfıra indirilmişti.