Kurtalan Ekspres’ten 19 Mayıs 100. Yıl Marşı

Kurtalan Ekspres’ten, sözlerini Yılmaz Özdil’in yazdığı, Ahmet Güvenç’in bestelediği 19 Mayıs 100. Yıl Marşı…

Marşın sözlerini Yılmaz Özdil yazdı, bestesini Türk rock müziğinin en önemli gruplarından Kurtalan Ekspres’in kurucusu Gülpembe ve Dönence’nin bestecisi Ahmet Güvenç yaptı.


Vokallerini ise Ali Altay ve Kurtalan Ekspres üyeleri seslendirdi, marşın enstrümanlarını ise Kurtalan Ekspres grubu çaldı.

19 Mayıs 100. Yıl Marşı, ilk kez dün sabah Fox Tv haberlerinde, akşam da Fox ana haberde yayınlandı.

Söz: Yılmaz Özdil
Beste: Ahmet Güvenç
Aranje: Kurtalan Ekspres
Solist: Ali Altay
Stüdyo: Hardal Record
Kayıt, Miks: Emre Kaya
Klip: Goril Yapım

Röportaj: Ahmet Güvenç

Röportaj: Ahmet Güvenç

Sözcü’den Sercan Meriç‘e konuşan Ahmet Güvenç, 19 Mayıs 100. Yıl Marşı’nın nasıl ortaya çıktığını anlattı…

Böyle bir marş besteleme fikri nasıl doğdu?

Ben Atatürkçü bir genç olarak yetiştim. 19 Mayıs’ın da 100’üncü yıl olması sebebiyle çok heyecanlıyım. 100’üncü yıllar bizim için çok önemli. 19 Mayıs’ı dedemin İstiklal Madalyasını takarak kutlayacağım. Yılmaz Özdil’in Mustafa Kemal kitabını okuduğumuzda çok etkilendik. Birbirimize hediye olarak o kitabı verdik. Çok hoşuma giden bir kitaptı. Kendisi ile irtibata geçtik ve sözleri yazabilir mi diye sorduk. Kendisi de yazdı. Zaten sözler, kendisini deşifre ediyor. Marşta vatanseverlik ve vatan sevgisini öne çıkıyor.


“Her Türk, Atatürk demek zorunda”

Son zamanlarda Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı destanlarını anarken Mustafa Kemal Atatürk’ün adını telaffuz etmeyen kişiler türedi. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Onlar da artık Atatürk demeyi öğrendikleri için çok mutluyum. 2 seneye kadar söyleyemiyorlardı, şimdi artık Atatürk diyebiliyorlar. Her Türk, Atatürk demek zorunda.

Son albümünüz Sessiz Çığlık ile kadına şiddete ve küresel ısınmaya dikkat çekmiştiniz. Bu sorunların çözümü için öneriniz nedir?

Bütün kadınlarımızın tek başına ayakta durabilir güçte olmasını diliyorum. Kadın hakları, pek çok ülkeden daha önce bizim ülkemizde verilmişti. Tabii ki eğitim, kadına şiddetin önünü alacaktır. Toplumsal duyarlılık daha da artıyor. Toplum, daha fazla tepki göstermeli. Biz İstiklal Savaşı’nı da kadınlarımızın gayretiyle kazandık. Bunu hiçbir zaman unutmamamız lazım.

Biz bir tarım ülkesiyken maalesef çok rahat yetiştirebileceğimiz ürünleri, daha ucuza mal oluyor diye başka ülkelerden almaya başladık. Ülkemizde tekrar bir tarım reformu yapılmalı. Ekonominin de düze çıkması için çözüm budur. Küresel ısınma açısından sularımızı çok iyi kontrol etmemiz lazım. Mezapotamya’yı sulayan Fırat ve Dicle bizim topraklarımızdan doğuyor. Onları korumamız lazım. Küresel ısınmaya da duyarlı olmamız gerekiyor.

“Hayalim tam bağımsız bir Türkiye”

Gelecek adına nasıl bir Türkiye hayaliniz var?


Yeniden cumhuriyet ve demokrasinin hakim olduğu, bağımsız Cumhurbaşkanın bulunduğu sisteme geçip, Atatürk ilkeleri doğrultusunda kadınına, çocuğuna sahip çıkan, tarıma öncülük eden, önce kendi köylüsüne sahip çıkan, doğal kaynaklarını kullanan, sanatçıların söz sahibi olduğu tam bağımsız bir Türkiye hayal ediyorum.

Yüzüncü Yılında Ondokuz Mayıs: Kurtuluş ve Cumhuriyet


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.