Marmaris’te 19 Mayıs kutlamalarında gerginlik: İzmir Marşı söyletmediler

Marmaris’te, 19 Mayıs 100. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen Gençlik Yürüyüşü boyunca 15 Temmuz Marşı çalınmasına öğrenciler tepki gösterdi. İzmir Marşı söyleyen öğrencilere, susmaları konusunda uyarı yapıldı. Bir öğrenci, “19 Mayıs’ta 15 Temmuz Marşı ne arıyor? Gelmiş boğazımı sıkıyor, burada söylettirmiyor” sözleri dikkat çekti.

Marmaris İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100’üncü yılı etkinlikler kapsamında ‘Gençlik Yürüyüşü’ düzenlendi.


‘100. yıl 19 Mayıs kutlu olsun’ yazılı beyaz tişört giyen ilçedeki lise ve ortaokul öğrencileri, öğretmenler ve ilçe protokolü, ellerinde Türk bayrakları ile Siteler Mahallesi’nde toplanıp, kortej eşliğinde Kordon Caddesi’ndeki Atatürk Anıtı’na yürüdü.

Yürüyüş boyunca kortejin önündeki araçtan Mehter Marşı, Genç Osman Marşı ve 15 Temmuz Marşı çalındı. Korteje katılanlar, Marmaris Belediyesi önüne kadar marşlara eşlik etti. Kortejin arka kısmındaki yaklaşık 50 öğrenci, buradan sonra yaklaşık 2 kilometre boyunca programın dışına çıkıp, İzmir Marşı’nı okudu.

İddiaya göre, Marmaris İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü B.E., öğrencileri çalınan marşlara eşlik etmeleri, farklı bir marş söylemeleleri için uyardı. Ancak, uyarıya aldırış etmeyen öğrenciler, İzmir Marşı’nı söylemeye devam etti. Şube Müdürü B.E., bunun üzerine bu defa yüksek sesle  öğrencileri tekrar uyardı. Bu sırada bir kişi “15 Temmuz Marşı önemli değil mi, şehit verdik” diyerek, İzmir Marşı’nı okuyan öğrencilere tepki gösterdi.

Gençler İzmir Marşı’nı daha yüksek sesle söylemeye devam etti

marmaris izmir marşı gerginliği 19 mayıs 2019 100. yıl kutlamaları

Atatürk Anıtı önünde gelindiğinde, burada 15 Temmuz Marşı çalınmasına rağmen 50 kişilik öğrenci grubu, ellerindeki dev Türk bayraklarını sallayıp, burada da çember oluşturarak İzmir Marşı’nı söylemeyi sürdürdü. Bunun üzerine tartışma yaşandı.


Bu sırada İzmir Marşı’nı söyleyenlerden bir öğrenci, kendisini uzaklaştırmak isteyen öğretmenlerine “Biz ayıp etmedik. 15 Temmuz değil, 19 Mayıs kutlanıyor” diyerek, tepki gösterdi.

Öğretmenlerin öğrencileri sakinleştirmesinin ardından, yürüyüşe katılanlar Atatürk Anıtı önünde hep birlikte saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı’nı okudu. Anıta çelenk sunulmasının ardından tören sona erdi. Yetkililer, yürüyüşte yaşanan gerginlik konusunda bir açıklama yapmadı.

Eğitim Sen Marmaris Temsilciliği’nden açıklama:

Marmaris Eğitim Sen Şubesi ve Cumhuriyet Halk Partisi ilçe örgütü, Atatürk anıtı önünde toplanarak yaşanan olaya tepki gösterdi.

Marmaris Eğitim Sen Temsilciliği’nin yaptığı basın açıklaması şöyle:


“Bu ayrışmanın sorumlusu Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüdür. 19 Mayıs’ın 100. yılında; bilimin, aklın, vicdanın Türkiye’si olması gereken ülkemizde bölünmeye, kamplaşmaya yol açan bu görüntülerin yaşanmasının vebalinin altından kimse kalkamaz. Bundan da ötesi ve çirkini, ilçemiz yöneticilerinden bir tanesinin, gençlerin marş söylemesini engellemek için gençlerden birini darp ettiği iddiasıdır. İlçe eğitimini yönetmek ve düzenlemekle sorumlu bir eğitimcinin, böyle bir olaya adının karışması kabul edilemez ve derhal araştırılması gereken bir iddiadır. Bu yönlerin tüm yönleriyle araştırılması sorumluluğu da Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne düşmektedir.”

MEB yeni eğitim takvimi: 2019 – 2020 tatil günleri ve ara tatil tarihleri


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.