Merkez Bankası’nın (TCMB) net uluslararası rezervleri 1 milyar dolar daha azalarak 25.8 milyar dolara geriledi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre, 26 Nisan ile biten hafta itibarıyla net uluslararası rezervler 152.376 milyar TL oldu. Merkez Bankası net uluslararası rezervleri 26 Nisan haftasında 25.85 milyar dolar oldu.
19 Nisan ile biten hafta itibarıyla net uluslararası rezervler 1.54 milyar dolar azalışla 26.873 milyar dolara gerilemişti. Böylece 26 Nisan haftası net uluslararası rezervler, 1 milyar dolar daha azalmış oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerinde yaşanan açıklan(a)mayan düşüş devam ederken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün TOBB 75. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bir süredir devam eden tartışmaya dair, “Bazı sirk cambazları döviz rezervine yönelik gayri samimi açıklamalarla bir psikolojik olumsuz hava oluşturmanın gayreti içindedir” yorumunda bulundu.
Cumhurbaşkanı’nın “Merkez Bankamızın döviz rezervi işte o zamanlar 27,5 milyar dolarken, hamdolsun şu anda onunla mukayese edilemeyecek bir konuma geldi” sözlerini de kullandığı konuşmadan dakikalar önce Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada ise net uluslararası rezervlerin 26 Nisan’da biten haftada 1 milyar dolardan fazla azalarak 25.858 milyar dolara gerilediği duyuruluyordu.
Financial Times: 16 milyar doların altında
Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerine dair gündem, ilk olarak Financial Times gazetesinin 18 Nisan tarihli haberinin ardından gündeme gelmişti. Haberde, Türkiye’nin Merkez Bankası rezervlerini güçlendirmek için milyarlarca dolarlık kısa vadeli borç kullandığı iddia ediliyor ve net döviz rezervlerinin Nisan ayı başında açıklandığı gibi 28.1 milyar dolar değil 16 milyar doların altında olduğu savunuluyordu.
Çetinkaya kutuyu işaret etti, ekonomistler tatmin olmadı
Bloomberg’te geçen hafta Çağan Koç ve Kerim Karakaya imzasıyla yayımlanan haberde; ismini vermeden konuşan bir Merkez Bankası çalışanı ise rezerv gizemine ilişkin sorular için adres olarak 30 Nisan’da gerçekleştirilen enflasyon raporu sunumunu işaret etmişti.
Ancak, beklenen olmadı; Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, salı günü yaptığı konuşmada konuya dair soruların cevapları için raporun yazılı metnindeki ‘kutuları’ işaret etti. Türkiye’de ekonomi yönetiminin bir süredir sahiplendiği ‘net değil brüt rezerve bakılmalı’ söylemi ve ‘kutular’ ise ekonomistler ile yatırımcıları tatmin etmedi.