Merkez Bankası net döviz rezervleri 1 milyar dolar daha azaldı

Merkez Bankası’nın (TCMB) net uluslararası rezervleri 1 milyar dolar daha azalarak 25.8 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası net döviz rezervleri 1 milyar dolar daha azaldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre, 26 Nisan ile biten hafta itibarıyla net uluslararası rezervler 152.376 milyar TL oldu. Merkez Bankası net uluslararası rezervleri 26 Nisan haftasında 25.85 milyar dolar oldu.

19 Nisan ile biten hafta itibarıyla net uluslararası rezervler 1.54 milyar dolar azalışla 26.873 milyar dolara gerilemişti. Böylece 26 Nisan haftası net uluslararası rezervler, 1 milyar dolar daha azalmış oldu.


Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerinde yaşanan açıklan(a)mayan düşüş devam ederken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün TOBB 75. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bir süredir devam eden tartışmaya dair, “Bazı sirk cambazları döviz rezervine yönelik gayri samimi açıklamalarla bir psikolojik olumsuz hava oluşturmanın gayreti içindedir” yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı’nın “Merkez Bankamızın döviz rezervi işte o zamanlar 27,5 milyar dolarken, hamdolsun şu anda onunla mukayese edilemeyecek bir konuma geldi” sözlerini de kullandığı konuşmadan dakikalar önce Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada ise net uluslararası rezervlerin 26 Nisan’da biten haftada 1 milyar dolardan fazla azalarak 25.858 milyar dolara gerilediği duyuruluyordu.


Financial Times: 16 milyar doların altında

Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerine dair gündem, ilk olarak Financial Times gazetesinin 18 Nisan tarihli haberinin ardından gündeme gelmişti. Haberde, Türkiye’nin Merkez Bankası rezervlerini güçlendirmek için milyarlarca dolarlık kısa vadeli borç kullandığı iddia ediliyor ve net döviz rezervlerinin Nisan ayı başında açıklandığı gibi 28.1 milyar dolar değil 16 milyar doların altında olduğu savunuluyordu.

Çetinkaya kutuyu işaret etti, ekonomistler tatmin olmadı

Bloomberg’te geçen hafta Çağan Koç ve Kerim Karakaya imzasıyla yayımlanan haberde; ismini vermeden konuşan bir Merkez Bankası çalışanı ise rezerv gizemine ilişkin sorular için adres olarak 30 Nisan’da gerçekleştirilen enflasyon raporu sunumunu işaret etmişti.


Ancak, beklenen olmadı; Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, salı günü yaptığı konuşmada konuya dair soruların cevapları için raporun yazılı metnindeki ‘kutuları’ işaret etti. Türkiye’de ekonomi yönetiminin bir süredir sahiplendiği ‘net değil brüt rezerve bakılmalı’ söylemi ve ‘kutular’ ise ekonomistler ile yatırımcıları tatmin etmedi.

Otomobil pazarı yüzde 56, hafif ticari araç pazarı yüzde 59 azaldı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.