Merkez Bankası yıl sonu enflasyon (TÜFE) beklentisi yüzde 16.23’ten yüzde 16.68’e, yıl sonu Dolar/TL beklentisi ise 6.2030’dan 6.431’e yükseldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 65 katılımcıyla gerçekleştirdiği 2019 yılı Mayıs ayı Beklenti Anketi’ni yayımladı.
2019 yılı Mayıs ayı için tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 1.12 iken, bu anket döneminde yüzde 1.48 oldu.
Yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 16.23’ten yüzde 16.68’e yükselirken, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 15.38’ten, bu anket döneminde yüzde 15.48’e çıktı.
24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 12.06 ve yüzde 12.34 olarak gerçekleşti.
Dolar/TL son durum
Dolar/TL geniş bantta sert dalgalanmaya devam ederken, İstanbul seçimlerinin yenilenme kararı ardından piyasalarda siyaset gündemi, küresel piyasalar, veri gündemi ve ABD ile ilişkiler takip ediliyor. Bu sabah dolar/TL güne 6.05 seviyesinin hemen altında başladı.
Hazine’nin Mayıs ayı iç borçlanma programını bu hafta başında düzenlediği 4 ihale ile tamamlaması ardından, piyasalarda başta bütçe olmak üzere veri gündemi takip edildi.
Merkez Bankası yıl sonu dolar ve tüfe beklentisinin açıklanmasıyla Dolar/TL saat 14:20 itibariyle yukarı yönlü seyir eğilimine girdi. An itibariyle (15:22) 6.0145 seviyesinden işlem görüyor. Dolar kurunun dalgalı seyri devam ediyor.
Kambiyo vergisi
Dün (15 Mayıs 2019) yapılan Gider Vergileri Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre bankalar ve döviz bürolarında döviz satış tutarı üzerinden binde 1 oranında BSMV kesilecek!
Bazı kambiyo işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi sıfır olarak belirlenirken, diğer işlemlerde BSMV yüzde 0.1 olarak uygulanacak.
Daha basit ifade etmek gerekirse, bankalar ve döviz bürolarında yapılacak döviz satışlarında binde 1 oranında vergi alınacak. Detaylı bilgi
Bütçe açığı
Merkezi yönetim bütçe açığı, harcamalardaki artış trendinin giderleri tetiklemesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın gelirlere negatif etkisiyle yılın ilk dört ayında yüzde 135.1 artışla 54.5 milyar TL’ye yükseldi.
Artan harcamalar borçlanma ihtiyacı artışına da neden olurken, bunun enflasyondaki yükselişle aynı dönemde yaşanması ikincil piyasalarda faizlerde sert yükselişleri de beraberinde getiriyor. Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 20, iki yıllık gösterge tahvil yüzde 26 civarında seyrediyor.
Hazine’nin bu haftaki ihalesinde iki yıllık gösterge tahvilde borçlanma maliyeti bir ay önce gerçekleştirilen bir önceki ihaleye göre 313 baz puan geçen yıl Mayıs ayına göre 870 baz puan artış gösterdi. Benzer vadede 2017 Mayıs ayında yapılan borçlanmanın maliyeti ise 1,391 baz puan arttı.
Piyasa üzerinde baskı unsuru yaratan gelişmeler
İşlemcilere göre piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratan konular:
- S400-Patriot tercihi ve ABD-Türkiye ilişkileri
- Küresel ticaret savaşları,
- Yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek bütçe genişletici adımlar,
- Yerel seçimlerin tekrarı kararı,
- Son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydır aralıksız döviz biriktirme eğilimi
- Yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon.