Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da gördüğü manzara

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, sosyal medya hesabından paylaştığı 19 Mayıs mesajında, Atatürk’ün Samsun’da gördüğü manzarayı anlattı.

Mustafa Kemal Atatürk ün 19 Mayıs 1919 da gördüğü manzara
Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs’ta gördüğü manzara

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Atatürk’ün kurtuluş mücadelesi için ayak bastığı Samsun’da gördüğü manzarayı anlatan Başbuğ, Atatürk’ün “Ordu, ismi var cismi yok bir halde. Ortada bir avuç Türk’ün barındığı bir ‘ata yurdu’ kalmıştı.” ifadelerine yer verdi.

İlker Başbuğ’un 19 Mayıs paylaşımı şöyle:


“Ortada bir avuç ata yurdu kalmıştı”

Mustafa Kemal, Samsun’a ayak bastığında 38 yaşındadır. Gördüğü manzara kendi ifadesiyle şöyledir:

“Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir mütareke imzalamıştır. Ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta… Ordu, ismi var cismi yok bir halde.

Büyük Harbin uzun seneleri zarfında, millet yorgun ve fakir bir halde. Millet ve ordu, Padişah ve Halife’nin hıyanetinden haberdar olmadığı gibi, o makama bağlı ve sadık. Halife ve padişahsız kurtuluşun manasını anlamak kabiliyetinde değil…

Bu inanca muhalif fikir ve görüş ortaya koyacakların vay haline! Derhal dinsiz, vatansız, hain reddolunmuş olur… Ortada bir avuç Türk’ün barındığı bir ‘ata yurdu’ kalmıştı.”

12 Haziran’da Amasya’ya vardı. Mustafa Kemal, halka açık ilk konuşmasını şöyle bitirdi: “Amasyalılar! Düşmanların Samsun’dan yapacağı herhangi bir çıkartma hareketine karşı, ayaklarımıza çarıklarımızı çekerek, dağlara çekilecek, vatanımızı en son kayasına kadar müdafaa edeceğiz.”

Amasyalılar galiba bu sözleri bekliyorlardı. Meydan dalgalandı. Anadolu halkıyla garip bir şekilde kaynaşıyordu. Amasya’da hava birden değişmişti. Mustafa Kemal artık yalnız değildir.


Amasya’nın ünlü din adamlarından Abdurrahman Kamil, Sultan Beyazit Camii’nde şöyle konuştu:

“Milletin istiklali tehlikeye düşmüştür. Bu felaketten kurtulmak için, icap ederse, vatanın son ferdine kadar ölmeyi göze almak lazımdır. Artık padişah olsun, ünvanı ne olursa olsun, onun bir hikmeti kalmamıştır. Yegane kurtuluş çaresi, halkın hakimiyeti doğrudan doğruya el almasıdır…”

Amasya halkı, hatibi derin bir sessizlik içinde dinledi.

Abdurrahman Kamil Hoca, halka cami minberinden sadece konuşmakla yetinmedi. Kim bilir ne kadar zamanda biriktirdiği 5 altınını, bir kırmızı mendile çıkın ederek, Milli Mücadeleye ilk yardım olsun diye, Mustafa Kemal’e sundu.

Mustafa Kemal 1919’da askerlikten istifası sonrası, her zaman dayandığı tek güç olan Türk Milletiyle bağını şöyle tanımlamıştı:

“Yalnız milletin şevkat ve civanmertliğine güvenerek ve onun bitmez feyiz ve kudret kaynağından ilham ve kuvvet alarak vicdani vazifemize devam ettik.”

Milletiyle tek vucut olan Mustafa Kemal’i ve Türk Milleti’ni durdurabilecek artık hiçbir güç ortada kalmamıştır. Milletin kaderi, Mustafa Kemal’in kaderi ile özdeşleşmiştir. Yorgun ve bitkin, umudunu kaybetmiş bir milletten, granit gibi direnen bir millet yaratmıştır.


Mustafa Kemal’in gerçekleştirdiği mucizenin sırrı işte buradadır. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

Kurtalan Ekspres’ten 19 Mayıs 100. Yıl Marşı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.