NASA 2020 Mars projesine en çok Türkler başvurdu!

NASA, 2020 Mars görevi için yeni bir tanıtım kampanyası başlattı. ‘İsmini Mars’a Gönder’ projesine katılımda bulunan ülkeler arasında Türkiye en çok başvuruda bulunan ülke oldu. 

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 2020’deki Mars görevi için başlattığı proje sosyal medyada büyük ilgi çekti. 2020 Mars görevi için yeni bir tanıtım kampanyası başlatan NASA, isteyenlerin adını Mars’a gönderecek.

‘İsmini Mars’a Gönder’ projesine katılımda bulunan ülkeler arasında Türkiye TSİ 16.18 itibairyle 515 bin 954 katılım ile en çok başvuruda bulunan ülke oldu.


Türkiye’yi 330 bin 750 başvuru ile ABD, 298 bin 407 ile Hindistan izledi.

20120 mars turkey

NASA’nın sitesine giren kullanıcılar, projenin yer aldığı NASA’nın Mars projesine ait sayfadan ad ve soyadlarını yazdıktan sonra temsili bir ‘biniş kartı’na ulaşıyor.

Haziran 2020’de fırlatılacak olan Rover uzay aracının Şubat 2021’de Jezero kraterine inmesi planlanıyor.

MARS BİLETİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Kampanya Eylül’e kadar devam edecek

İsimler, Mars 2020 uzay aracında bulunan çiplere işlenip Mars’a gönderilecek. Ayrıca ismini kaydedenlere NASA tarafından bir hatıra biniş kartı veriliyor. İsim kayıtları 30 Eylül 2019 tarihine kadar devam edecek.


Mars Rover görevi nedir?

Mars’ta bulunan araçlar, yeryüzündeki teknolojilerimize göre epey geri kaldılar. NASA en son geçtiğimiz yıl Kızıl Gezegen’in depremlerini araştırmak amacıyla gezici olmayan Insight aracını göndermişti. 2020’de ise bu kez gelişmiş görüntüleme teknolojilerine sahip, tekerlekli bir robotik laboratuvar olan Mars Rover gönderilecek.

NASA fırlatma işlemleri için henüz net bir tarih vermese de 17 Temmuz ila 5 Ağustos arasındaki zaman diliminde, roketler havalanacak. 2021’in Şubat ayında Mars’a ulaşması beklenen araçla, insanlığın Mars yüzeyinde yeni bir gezgine sahip olması planlanıyor.

Mars Rover’ın görev süresi ise 687 Dünya günü olacak. Nitekim bu süre aracın sağlam olması durumunda NASA tarafından uzatılabiliyor. 2004 yılında sadece 90 günlük görev süresiyle gönderilen Opportunity aracı, 2018’e kadar görev yapmış, en son bir kum fırtınasında bağlantımız kopmuştu.

NASA Mars Insight görevi

Curiosity’den sonra altı buçuk yılın ardından Mars ile buluşan ilk uzay aracı olan InSight, 26 Kasım 2018 tarihinde kızıl gezegene başarıyla iniş yaptı.

nasa mars insight uzay aracı marstan fotoğraf karesi
Insight uzay aracından çekilen bir fotoğraf karesi (Dünya’ya gönderilen ikinci fotoğraftır. İlk fotoğraf, toz nedeniyle bulanıktır.)

Dünya’daki mühendisler Mars’ın yüzeyindeki zemini incelemekle meşgul olacakları sırada InSight hava durumunu ölçecek sensörler ve manyetometreleri ile yeni ve kalıcı evi olan Elysium Planitia’da ölçümler yapacak.


Mars’ın iç yapısını, tektoniğini, çekirdeğini, ısısını ve daha birçok sırrını araştıracak olan InSight, edineceği bilgiler ile yalnızca bizlerin merakını tatmin etmekle kalmayacak, aynı zamanda Güneş Sistemi’ndeki Dünya’mızın da dahil olduğu karasal gezegenlerin evrimini, değişimini ve özelliklerini daha iyi anlamamıza yardım edecek.

NASA’dan uyarı: Güneş uykuda, Mini Buzul Çağı başlıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.