Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geyik ihalesi: Vurana 14 bin TL verilecek

Doğal yaşamı, tabiatı korumakla yükümlü olan Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 adet kızıl geyiği vurulması için ihaleye çıktı. Her bir geyik için 14 bin lira ödenecek. İhale ilanı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü web sitesinde yayınlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı geyik ihalesi: Vurana 14 bin TL verilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa 2. Bölge Müdürlüğü, ihale yöntemiyle, 10 Haziran 2019 günü saat 11.00’de yapılacak olan satışta, vurulacak her bir geyik için 14 bin lira ödenecek.

Hedef av turizmini geliştirmekmiş

“Çalışmanın” kent turizminin gelişmesine katkı sağlaması planlanırken, hedefin ise geyiklerin neslini bir seviyede tutarak düzenli hale getirmek ve av turizmini geliştirmek olduğu açıklandı.


Bir geyiğin en fazla 15-16 yıl yaşadığı ifade edilirken, öldürme hakkı olduğunu ve bunun turizme katkı sağlayacağını düşünen bakanlık, 2004 yılı ve sonrasında av turizmi kapsamındaki av organizasyonlarından en az ikisinin yabancı avcılar için düzenlendiği bildirildi.

red deer kızıl geyik ihale

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü web sitesinde yayınladığı geyik ihalesi şöyle:

Tarım ve Orman Bakanlığı geyik ihalesi bursa
İhale ilanı

CHP’den tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 2 adet kızıl geyiğin av turizmi kapsamında vurulması için ihale açmasına sert tepki göstererek, “Nesli tükenmekte olan geyikleri vurarak turizm gelişimine nasıl bir katkı sunacaklarmış anlamadım. Turizmin gelişmesi isteniyorsa o hayvanları vurmak değil tam tersine korumak gerekir” dedi.

Bu karardan derhal dönülmesi gerektiğini belirten Sarıbal, şunları söyledi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa 2. Bölge Müdürlüğü, bir ihale açmış. İhale nedir diye baktığımızda, nesli tükenmekte olan 2 kızıl geyiğin, para karşılığı vurulması. İnanılır gibi değil. Doğal yaşamı, tabiatı korumakla yükümlü olan Orman Bakanlığı, nesli tükenmekte olan hayvanları üç kuruşa öldürtmek için ihale yapıyor. Bunu da ‘turizmin gelişmesi’ için yapıyormuş. Bu turizm değil vahşet.


Bütün dünya, nesli tehlikede olan canlıların, hayvanların korunması için didinirken, bu ihaleyle biz tersini yapmış oluyoruz. Şimdi bu durum turizmi nasıl geliştirecekmiş, ben anlamadım. Nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanları birilerine vurdurmak turizm gelişimine nasıl bir katkı sunacak? Bizim yetkililer nesli tükenen hayvanları vurdurmak için ihale açınca, ülkemize daha fazla mı ilgi gösterecek turistler?

“Soyları tükenmekte olan geyiklerin vurulmasına izin verilmemelidir!”

Biliyorum, ‘bu hayvanlar zaten yaşlı’ diyecekler ama gerekçe ne olursa olsun, soyları tükenmekte olan geyiklerin vurulmasına izin verilmemelidir. Bu güzel hayvanları öldürerek değil yaşatarak turizmi geliştirelim. Bunun için çabalayalım. Bu ihale derhal iptal edilmelidir.”

Muğla’da yaban keçisi avı için de ihaleye çıkılmıştı

muğla köyceğiz yaban keçisi avı ihale

Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yer alan yaban hayatı geliştirme sahası’nda yaban keçisi avı için ihale açtı. Toplam 11 yaban keçisinin avlanması için açılan 2 ihalede, keçi başına 7 bin 400 lirataban fiyat belirlendi.

İlanda, “2 parti halinde toplam 11 adet yaban keçisi kotalarının avlattırılması işi 14.05.2019 tarihinde Salı günü yukarıda belirtilen saattlerde tablodaki sırasına göre, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 35 (a) ve Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliği’nin 29 (a) maddesine göre kapalı teklif usulü ile ihale edilecektir” denildi.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden tepki

Türkiye’de hayvan hakları ihlallerini raporlayan ve bu ihlallerin yaptırımla sonuçlanması için mücadele veren Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), ‘av turizmi’ adı altında hayvanların öldürülmesine tepki gösterdi.


HAKİM, 2018’de yapılan ‘av turizmi’ kapsamında, yaban keçisi, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik, Anadolu yaban koyunu ve ceylan olmak üzere 2 bin 546 yaban hayvanının öldürüldüğüne dikkati çekti.

İstanbul Havalimanı’nı arılar bastı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.