Antalya’daki Belek turizm bölgesindeki sahilde, 2 caretta caretta tüfekle vurularak ve bıçaklanarak öldürüldü.
Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı ve Hacette Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Ali Fuat Canpolat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Belek’teki Boğazkent mevkisinde kumsalda bir hafta önce tüfekle vurularak öldürülen ve vücudunda saçma izleri olan kaplumbağalar bulduklarını söyledi.
Aynı bölgede bugün de yumuşak dokusu bıçaklanarak öldürülen kaplumbağa bulduklarını dile getiren Canpolat, “Nasıl bir mantık anlamıyorum. Çok üzücü bir görüntü. İnsanlar bir hayvana nasıl ateş eder. Nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar bunlar.” dedi.
Kumsala vuran kaplumbağaların öldürülmesinin üzücü bir durum olduğunu dile getiren Ali Fuat Canpolat, şunları kaydetti:
“Geçmiş yıllarda sahile daha çok ölü kaplumbağa vuruyordu ve ölüm nedenini anlamıyorduk. Ama yaklaşık bir hafta önce tüfekle öldürülmüş, bugün de bıçak saplanmış caretta ölüsü bulduk. İnsanlar çıldırmış olmalı, ne alıp veremedikleri var? Artık doğayla barışalım. Belek bölgesi caretta carettaların yuvalama alanı ama bunun değerini bilmiyoruz. Bunu değer haline getirmek zorundayız. İnsanlar pelikanla turizm yapıyor, biz kaplumbağaların değerini neden bilmiyoruz? Turizm açısından da çok önemli hayvanlar.”
Caretta caretta yuvalarının bulunduğu kum tepelerini yok etmişlerdi
Geçtiğimiz günlerde yine Antalya Belek’te Caretta Caretta kaplumbağa yumurtalarının bulunduğu sahili tarla gibi sürmüşlerdi. Katliam sonrası 50 kaplumbağa yuvası yok olmuştu.
Nesli tehlike altındaki caretta carettaların Akdeniz’deki en büyük yuvalama alanı olan Belek Turizm Merkezi’nin Boğazkent kısmında, yaklaşık 1000 metrelik sahil, iş makineleri ve traktörler ile tarla gibi sürülerek, düzleştirildi. Kum tepeleri yok edilen kumsalda kaplumbağalara ait 50 yuva, sürme ve düzenleme işlemi sonrası kayboldu.
50 işaretli yuva yok oldu
Geçen yıl sahil bandında yaşadıkları birçok sorunu dile getiren EKAD ekibi, bu sene çok daha acı durumla karşılaştı. EKAD Başkanı Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Ali Fuat Canbolat, Türkiye’de caretta carettaların en fazla yuva yaptığı ve ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ de olan sahilin Boğazkent kısmındaki 2 noktada yaklaşık 1000 metrelik kısmın, ağır iş makineleri ve traktörler ile tarla gibi sürüldüğünü ve düzleştirildiğini söyledi. Devam eden yumurta bırakma döneminde yuva sayısının şu an 500’ü aştığını belirten Dr. Canpolat, yumurta bırakılmış 50 işaretli yuvanın düzleme işlemi nedeniyle yok edildiğini kaydetti.
Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan: Böyle talimatım yok
EKAD Başkanı Canbolat’ın caretta yuvalarını yok eden sahildeki bu işlemin Serik Belediyesi tarafından yapıldığını söylemesinin ardından DHA muhabirinin görüşünü aldığı Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan ise olaydan dün haberdar olduğunu belirtti.
Belek mahallesinin bağlı olduğu Serik Belediyesi Başkanı Aputkan, “Şahsen benim de çok hassas olduğum bir konu. İlgili arkadaşlarımıza sordum. Bizim tarafımızdan verilmiş böyle bir talimat yok. Arkadaşlarımız da yakın tarihte o bölgede böyle bir işlem yapılmadığını söyledi. Görevli arkadaşlarımıza, yarın ilgili dernek başkanımızla görüşmelerini söyledim. Arkadaşları da tekrar uyardım. ‘Gidin görüşün. Kim yapmış, nasıl yapılmış; öğrenin’ diye talimat da verdim” dedi.