Etrafta insan çok, neden doğru insan yok?

Etrafta insan çok, neden doğru insan yok? Hayatı birlikte paylaşacağımız kişilerde aradığımız birçok özellik var. Yaş, sosyal yetkinlikler, eğitim, finansal durum, hobiler. Peki meslek seçimi, evlilik kararında ne kadar belirleyici rol oynuyor?

Etrafta insan çok, neden doğru insan yok?
Etrafta insan çok, neden doğru insan yok?

“Öğretmenlerin tatili çoktur, bol bol gezeriz” veya “Doktorların gecesi gündüzü yok” gibi düşünceler olabiliyor. Evlilik şirketi Commeetment kurucusu Erhan Erol, “Hayat müşterek, artık ‘eşim çalışmasın’ anlayışı bitti. Eş seçiminde iki taraftan da iş hayatı içinde olması bekleniyor” diyor.

Anne babalarımızdan veya aile büyüklerimizden aşina olduğumuz ‘evinin kadını, çocuklarının anası olsun’ düşüncesi yerini ‘hayat müşterek’ anlayışına bıraktı. Hayat pahalı, tek maaş yetmiyor, bir aileyi geçindirmek için iki kişinin de çalışması gerekiyor. Artık eş seçiminde büyük bir çoğunlukla karşıdaki kişinin çalışması tercih ediliyor. Fakat konu mesleğe geldiğinde farklı tercihler olabiliyor. Geçinme problemi olmayan kişiler bile üretkenliğin sürdürülebilmesi ve sosyal hayata daha tutkuyla bağlı kalınabilmesi için karşısındaki kişinin bir işle meşgul olmasını tercih ediyor.


Commeetment’ın kurucusu Erhan Erol ve uzman klinik psikolog Gökçe Ünal tarafından yazılan A7 Kitap Yayıncılık’tan çıkan Etrafta İnsan Çok Neden Doğru İnsan Yok isimli kitapta eş seçiminde nelere dikkat edildiğine de değiniliyor. Bunlar arasında meslekler de önemli bir yer tutuyor.

commeetment evlilik

İşine tutkuyla bağlı olsun ama işkolik olmasın

Genel olarak eşlerin düzenli çalışma saatlerine sahip bir işte çalışmasının beklendiğini belirten Erhan Erol; eğer kişi kendi işinin sahibiyse veya esnek çalışma saatlerine sahip biriyse karşısındaki kişinin de benzer bir düzene sahip olmasını istediğini söylüyor. Kadınlar erkeklerin ne iş yaparsa yapsın işine tutkuyla bağlı olmasını ve işlerinde başarılı olmasını isterken işkoliklik kabul edilmiyor.


Meslek olarak bazı kadınların özellikle doktor tercih ederken bazılarının ise özellikle tercih etmediklerini ifade eden Erol; “Kadınlar, eş adaylarının kadınlara yakın olan meslek gruplarında olmasını istemiyor. Bu doğrultuda doktor olsa bile jinekolog olmamasını, güzellik salonu sahibi, kadın kuaförü vb. olmamasını özellikle belirtiyorlar. Kadınlar öğretmenleri tercih etmezken, erkeklerin özellikle tercih ettiğini görüyoruz. Erkekler eşlerinin ayrıca fazla seyahat gerektirmeyen bir işte çalışmalarını istiyorlar.”

Eğitim ve kariyerin olumsuz etkisi

Kadınlar, erkeklerin finansal olarak en az kendileri kadar iyi durumda olmalarını beklerken erkekler de hayatın müşterek olduğunu ve kadınların da çalışma hayatı içinde olması gerektiğini düşünüyor.


Etrafta İnsan Çok Neden Doğru İnsan Yok kitabına göre, kadınlar, aldıkları eğitim ve elde etmiş oldukları kariyerin de etkisiyle toplum içerisinde güçlendiklerini, bunun da yeni bir ilişkiye başlarken erkekler üzerinde genelde olumsuz bir etki yarattığını düşünüyorlar. Erkeklerin kompleks yaşayarak ilişkide problem çıkarabildiklerini söylüyor, bu nedenle kendilerini taşıyabilecek bir eş beklentisi içine giriyorlar.

Kadın ve erkek için evliliğin formülü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.