Kültür eti nedir? 2040 yılında yiyeceğimiz et, hayvan eti olmayacak!

Kültür eti nedir? At Kearney’nin et endüstrisindeki uzmanlarla görüşerek hazırladığı yeni rapora göre; 20 yıl sonra yiyeceğimiz etin yüzde 60’ı, bitkilerden elde edilen ürünlerden ya da laboratuvarlarda üretilen kültür etlerinden oluşacak.

Kültür eti nedir? 2040 yılında yiyeceğimiz et, hayvan eti olmayacak!
Kültür eti nedir? 2040 yılında yiyeceğimiz et, hayvan eti olmayacak!

Rapor bu değişikliğin, geleneksel et üretiminin çevresel zararına yönelik bilincin ve vegan alternatiflere yönelimin artması sonucunda gerçekleşeceğini belirtiyor.

Buna göre gelecekte, kültür eti sayesinde hayvan kesimine ihtiyaç duyulmayacak.


Independent’ta yayımlanan habere göre; kültür eti, canlı bir hayvandan alınan hücrenin bir biyoreaktör yardımıyla laboratuvar ortamında geliştirilmesiyle oluşturuluyor. Elde edilen etin “geleneksel ete çok benzediğini” belirten rapor, bazı şirketlerin benzer kültür eti prototipleri ürettiğini ancak bunların henüz satışa sunulmadığını belirtti.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Büyük ölçekli canlı hayvan endüstrisi çoğu kişi tarafından gereksiz ve zararlı görülüyor. Geleneksel etlerin yerini vegan etler ve kültür etlerinin almasının getireceği avantajlarla bu ürünler kısa süre içinde piyasada önemli bir yer alacak.

etsiz hamburger bitkilerden et üretmek

Kısacası kültür eti ve yeni et ürünleri, geleneksel et endüstrisinin ve tedarikçilerinin milyarlarca dolarını elinden alacak. Bu değişim gerçekleşirken oluşan sancılar, yeni yaşam tarzı trendinin sonucu olarak et olmayan proteinlere (örneğin baklagiller ve kuru yemişler) geçişle hafifletilecek. Bu yeni trend daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir beslenme şeklinin yanı sıra, geleneksel ete karşı daha düzenleyici önlemler alınmasını amaçlıyor.”

Vegan, vejetaryen ve fleksitaryenliğe (yarı vejetaryen) geçmenin “kaçınılmaz” olduğunun altını çizen rapor, 20 yıl içinde en popüler etin diğerlerine göre yüzde 35’lik bir oranla kültür eti olacağını ancak geçiş döneminde vegan seçeneklerin de “gerektiğini” kaydetti.


Laboratuvar ortamında etsiz hamburger

Örneğin, sığırlar olmadan da laboratuvar ortamında “in vitro” hamburger yapılabiliyor. Artık tartışmalar nasıl yapılacağı değil, en iyi ve en lezzetli olanının nasıl üretileceği üzerine. Bazıları hayvan hücrelerini kullanmayı, diğerleri bitki hücrelerini kullanmayı savunuyor. Ama sonuç olarak kaynak ne olursa olsun, hedefleri aynı: Daha fazla insan nüfusunu besleyebilecek ve çevreci lezzetli ete ulaşmak.

Yeni Et Kaynakları: Kültür eti nedir?

Kültür eti nedir? 2040 yılında yiyeceğimiz et, hayvan eti olmayacak!

Laboratuvarda sığır eti yetiştirme fikri, 1890’larda başlamıştı. Ancak, bu bilim kurgu fantezisi gibi görünen düşünce 2013 yılında gerçeğe dönüştü. Mark Post televizyon izleyicilerini laboratuvarda hayvan hücreleri bazlı “kültür eti” ile hazırladığı hamburgerle tanıştırdı. Fakat bu ilk hamburgerin maliyeti 300.000 dolardan fazlaydı.

Kuşkusuz hiç kimsenin küçük bir uçak fiyatına bir hamburger almasını beklemiyordu. Amacı, büyük bir çiftliğe ya da bir ineğe ihtiyaç duyulmadan, bir laboratuvarda gerçek inek hücrelerini yetiştirmenin mümkün olabildiğini göstermekti.

Bitkilerden et üretmek

Bitkilerden “et” üretmek isteyen diğer bilim insanlarının hedefi de kesinlikle iyi bir “sebzeli hamburger” yaratmak değil. Bu bilim insanlarından biri olan Patrick O. Brown, bu terimi hiç sevmiyor. Sebzeli hamburgerler, doğrudan bitkilerden yapılırlar ve yalnızca görüntü olarak bir hamburgere benzerler. Tatları etle yapılan hamburgerden oldukça farklıdır.

Brown’un amacı ise, “bitki kültürü” ile çok lezzetli hamburgerlerin üretilmesi. Yani, etin dokusunu ve lezzetini sağlayan proteinlerin ve diğer moleküllerin tanımlanarak, her bir önemli bileşenin bazı hayvansal olmayan kaynaklardan elde edilmesi.


Kaynakça:

  • J. F. Hocquette, “Is in vitro meat the solution for the future?”, Meat Science.Vol.120.
  • Gary K. Beauchamp, J. A. Mennella, “Early flavor learning and its impact on later feeding behavior”, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, Vol.48.
  • Olivia Petter – 2040’ta yiyeceğimiz etler, hayvan eti olmayacak – Independent
  • Kültür eti nedir? – bilgiustam.com

Et yerine tüketilebilecek alternatif protein kaynakları neler?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.