Moody’s THY ve Koç dahil 11 Türk şirketin kredi notunu düşürdü

Uluslararası derecelendirme kurumu Moody’s, son bir haftada Türkiye hakkında açıkladığı üçüncü raporda 11 Türk şirketin kredi notunu düşürdü. Kredi notu düşürülen dev şirketler arasında THY, Koç Holding, Tüpraş ve Anadolu Efes var.

Moody s THY ve Koç dahil 11 Türk şirketin kredi notunu düşürdü
Moody’s THY ve Koç dahil 11 Türk şirketin kredi notunu düşürdü

Kurum tarafından yapılan açıklamada şirketlerinin notunun düşürülmesinin, Türkiye kredi notunun düşürülmesiyle doğrudan bağlantılı olduğu belirtildi.

Yazılı bildiride şu ifadelere yer verildi:


“Notlandırılan şirketlerden bir çoğu ihtiyatlı finansal politikaya, sağlıklı bilançoya ve döviz geliri içeren güçlü iş profiline sahip. Bu şirketlerin kredi göstergeleri daha yüksek notlara işaret ediyor. Ancak şirketlerin notları, yabancı para cinsi tahvil tavanına ile sınırlandırılıyor çünkü bu şirketler Türkiye’nin siyaseti, hukuku, maliyesi ve mevzuatı ile doğrudan ilişkili.”

Açıklamada ülkedeki risklerden biri olarak, hükümetin döviz rezervlerini korumak amacıyla bu şirketlerin yabancı para kaynaklarına erişimlerini kısıtlayabileceği örneği verildi.

Hangi şirketlerin notu değişti?

Moody’s açıklamasında 7 şirketin kredi notunun B1’e düşürüldüğünü ve görünümün ‘negatif’ tutulduğunu belirtti:

  • Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.
  • Coca-Cola İçecek A.Ş.
  • Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.
  • Koç Holding A.Ş.
  • Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)
  • Türk Hava Yolları (THY) Anonim Ortaklığı
  • Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş)

Kurum 4 şirketin kredi notunun ise B1’e düşürüldüğünü ve söz konusu şirketlerle ilgili incelemenin devam ettiğini bildirdi:

  • Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir)
  • Rönesans Gayrimenkul Yatirim A.Ş.
  • Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.
  • Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.S. (Şişecam)

Moody’s, 14 Haziran’da Türkiye’nin Makro Profili’ni “Zayıf-“den “Çok Zayıf+”ya indirmiş, dün yaptığı açıklamasında ise 18 Türk bankasının kredi notunu düşürmüştü.


18 Haziran 2019Moody’s, 18 Türk bankasının kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ardından, 18 Türk bankasının da kredi notunu bir kademe indirdi.

Kredi notu görünümünün negatif olduğunu belirten Moody’s açıklamayı dün gece yaptı. Türk bankalarının kredi notunu düşürdüğü açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Not indirimi esas itibariyle ülkenin dış kırılganlığının önemli derecede artarak bankaları, yatırımcı güveni ve mudi davranışındaki ani değişikliklere karşı daha fazla riske maruz bırakması, Hükümetin mudilerin yabancı para erişiminin sınırlandırmasını da içerebilecek, daha fazla uç önlem alması riskinin artması, faaliyet ortamının daha da bozularak bankaların ödeme gücü göstergelerinde zayıflamaya neden olmasını yansıtıyor.”

14 Haziran 2019Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu bir basamak düşürdü

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu bir basamak düşürerek Baa3’ten B1’e indirmişti. Görünüm negatif olarak bırakıldı.

Moody’s Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu olası bir ödemeler dengesi krizinin gerçekleşme ihtimalini artmaya devam etmesini gerekçe gösterek bir kademe düşürdü, kredi notu görünümünü ise negatifte tuttu.

“Türkiye’nin döviz rezervleri zayıf”

Açıklamada “Türkiye’nin döviz rezervlerinde düşüş TCMB’nin şeffaflığı ve bağımsızlığı konusunda daha fazla endişe ortaya çıkarıyor. Türkiye’nin döviz rezervlerinde düşüş TCMB’nin uzun süredir devam ettiği kurda serbest dalgalanmaya izin verme politikasına ters görünüyor. Türkiye’nin döviz rezervi tamponları zayıf ve bunların gelecek 2 yılda ekonomi genelindeki kısa vadeli yükümlülüklere göre daha da zayıflaması bekleniyor” değerlendirmesi yapıldı.

“İstanbul’daki seçim tekrarı belirsizlik yarattı”


Moody’s İstanbul’daki seçim tekrarının belirsizlik yarattığını, ABD ile yaşanan S-400 krizinin ve ABD Kongresi’nin değerlendirmeye alacağı olası yaptırımların Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.

KONDA seçim anketi çarpıcı veriler!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.