Restorasyon rezaleti: Septimus Severus Köprüsü

Gaziantep’in Araban ilçesinde bulunan antik Roma dönemine ait 19 asır önce inşa edilen Septimius Severus Köprüsü’ne yapılan onarım tepkilere neden oldu. Restorasyon yapılması beklenen tarihi yapı fayanslanmış bir şekilde onarıldı.

Restorasyon rezaleti: Septimus Severus Köprüsü
Restorasyon rezaleti: Septimus Severus Köprüsü

AKP’li Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın girişimleri sonucunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü Mersin 5. Bölge Müdürlüğü tarafından onarımı yapılan tarihi köprü tepkilere neden oldu.

“Ortaya yeni bir köprü çıkmıştır”

Tarihi yapıya restorasyon yerine onarım yapıldığını belirten Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, ortaya çıkan yapının yeni bir köprü olduğunu belirterek, “Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün tarihi eserleri onarma yetkisi yoktur. Bu kabul edilemez. Tarihi eserler restore edilirler. Böyle bir tarihi yapı ancak müzenin denetiminde işin uzmanları tarafından yapılmalıdır” dedi.


Restorasyon rezaleti: Septimus Severus Köprüsü

Restorasyon rezaleti: Septimus Severus Köprüsü

“Köprüye kafalarına göre teras yapmışlar”

Kendileri de bir takım şeyler yapmışlar. O yörenin taşı olan kireç taşlarıyla onarım yapılmış” diye konuşan Severoğlu, “Bunlar hiçbir arkeolojik çalışma yapmadan kendi kafalarında köprüye bir takım teraslar yapmışlar. Karayollarının işi yol yapmaktır. Bu köprüye ulaşan yollar korkunç bir vaziyette. Neden kendi işlerini yapmıyorlar da arkeologların işlerini yapıyorlar? Bu onarımı yaparken hangi arkeologdan bilgi almışladır? Müzenin bilgisi var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.


“Oraya iş makineleri ile dalamazsınız!”

Sözlerine devam eden Severoğlu, “Burada adına tamirat mı, onarım mı ne derseniz deyin, iş makineleri kullanılmıştır. Oraya iş makinesiyle dalamazsınız. Orada bulunan bir sütün başını işçilerin kaldığı konteynerlerin önüne sehpa niyetinde kullanılmıştır. Bunlar kabul edilebilecek şeyler değil” diyerek, tarihi yapının onarımına tepki gösterdi. (İsmail Akın/Sözcü)

Septimus Severus Köprüsü tarihi

kırıkköprü tarihi

Gaziantep’in Araban ilçesinin Gümüşpınar kırsal mahallesi sınırlarında yer alan tarihi Septimius Severus Köprüsü, Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsat’ta karargah kuran 4. Scythica Lejyonu tarafından yaptırıldı.


Köprüde yer alan sütunlardan biri İmparator Septimius Severus’a, biri karısı Julia Domna’ya ve diğeri oğulları Geta ile Caracalla’ya adanmıştı. Köprü, antik dönemlerde Dülük ve Zeugma’dan Samsat’a uzanan yol üzerinde önemli bir geçit olarak biliniyor. Kesme taş bloklardan inşa edilen köprünün uzunluğu 30 metre, yüksekliği ise 8 metredir.

Restorasyon Rezaletleri: Bırakın Dağınık Kalsın!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.