Sapyoseksüel: Sen hangisine aşıksın zeka mı akıl mı?

Zekadan tahrik olmak anlamına geliyor Sapyoseksüel. Şimdilerde sosyal medya profillerinde peynir, ekmek gibi gidiyor. İki hesap gezseniz mutlaka “Sapyoseksüeller”den birine rastlarsınız. Peki gerçekte nedir bu fetiş? Daha doğrusu bir fetiş midir yoksa sadece bir heves mi?

Sapyoseksüel: Sen hangisine aşıksın zeka mı akıl mı?

Uzun bir ilişki için doğru IQ

Sapyoseksüel; düşünebilen, akıl yürütebilen sözcüğünün latincesi “sapien” ve cinsel anlamda tahrik olan “sexualis” kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Zekayı en önemli tahrik edici unsur olarak gören kişilere verilen addır. Sadece sosyal medyada değil, aynı zamanda kadınlar arasında da en önemli trendlerden biri. Dikkat edin araştırmalara göre kadınlar zekaya erkeklerden 3 kat daha önem veriyorlar.

Üstelik araştırmanın sonuçlarına göre bir erkekle cinsel olarak birlikte olmak için omuzları ve kalçaları, ondan çocuk yapmak içinse zekası daha önemli hale geliyor. Erkekler olarak neye önem verdiğimizi biliyoruz. Kendimi ifşa etmiyorum. Ama her ne kadar araştırmada erkeklerin zekaya daha az önem verdiği sonucu çıksa da ifstudies.com araştırmasına göre de bir ilişkinin ya da evliliğin uzun sürmesi içinse her iki tarafın iq seviyeleri arasında 20 puandan daha fazla fark olmaması gerekiyor. Aksi durumda uzun bir ilişki pek mümkün olmuyor. Ancak burada asıl sorulması gereken soru, “Ne demek zeki olmak?”


sapyoseksüalite

Zeka ama hangi zeka?

Şimdi 1900’lere kadar tüm dünya zekayı bizim bugün kullandığımız IQ (Intelligence Quotient) yani beynin problem çözme yeteneği, hafıza, soyut ve geometrik düşünebilme, mantık yürütme ve açık uçların devamını getirebilme kabiliyetlerinden oluştuğunu sanıyordu. Ta ki Howard Gardner in 1983 yılında farklı zeka kavramları teorisini ortaya atana kadar.

Gardner bu teorisiyle sanki IQ yetmezmiş gibi bir de Duygusal Zeka (EQ) ve sonrasında onu takip eden müritleriyle birlikte sosyal ve ruhsal zeka gibi farklı zeka kavramlarını da musallat etti. Neyse bu, kafaları karıştırma ve zekamızı zorlama konusunda bize daha ağır yükler getirmiş olsa da IQ kavramının aksine duygusal ve sosyal zekanın zaman içinde geliştirilebilir olması tüm biz kendini zeki sanan ama olmayanlar için bir umut ışığı oldu.

Dolaysıyla araştırmanın olumlu tarafında yer alabilmek için şimdiden klavyelerde “Duygusal zeka nedir? Nasıl geliştirilir?” yazanları duyar gibiyim. Bunların özellikle erkeklerden oluşması da hiç şaşırtıcı değil çünkü Loveinspect, Psychologytoday araştırmalarına göre erkekler, kadınlara göre kendilerini daha zeki gösterme eğilimindeler.

Bunun nedeni olarak da %82’si, “Kendisini daha erkek hissettiğini” söylüyor. Uzmanlarsa duygusal zekanın, mantıksal zekaya göre ikili ilişkilerde ve sosyal hayatta insanı daha büyük başarılara götürdüğünü iddia ediyorlar. Ben uzman değilim, zekanın satıcısı da değilim, ben kullanıcıyım. Dolayısıyla beni yargılamayın.

Zeki olmak mı yoksa zeki konuşmak mı? sapyoseksüellik

Zeki olmak mı yoksa zeki konuşmak mı?

University of Western Australia’dan Dr. Gilles Gignac farklı yaş grupları arasında araştırma yapmış. 16-25 yaş grubundakiler zekaya önem verirken, 25 yaş sonrasında, “Partnerinizde en çok hangisine önem verirsiniz?” cevabının yerini giderek “anlayış, saygı ve uyumluluk” almaya başlıyor. Yani gençseniz, zeki olmanız önemli. Ama gel gör ki zeki olmak bizim bildiğimiz anlamda atomu parçalamak, DNA’nın haritasını çıkarmak ya da sınavlarda iyi not alıp, en ön sırada parmak kaldırmak gibi bir şey değil.

“A Psychometric Evaluation of Sapiosexuality” makalesindeki yer alan araştırma sırasında, “Birinin zeki olduğuna nasıl kanaat getirirsiniz?” sorusuna, %91’lik kesim, “Eğer zekice şeyler söylüyorsa” cevabını veriyor. Ankete göreyse birinin zeki olduğuna insanlar mezun olduğu ve çalıştığı yerlerden değil, biyografisine yazdığı zekice cümlelerden karar veriyorlar.


Yani insanlar size IQ testi yapmadıklarına göre sizin davranışlarınız, sahip olduklarınız ve en önemlisi konuştuklarınız üzerinden sizin ne kadar zeki olduğunuza karar veriyorlar. Dolayısıyla zeki konuşmak, zeki olmaktan daha önemli. İstediğiniz kadar diplomanız olsun, iki cümleyi bir araya getiremiyor ve hikaye anlatamıyorsanız zeki olarak algılanmayacaksınız.

Peki, ne kadar zeki?

Ne kadar zeki olursan o kadar çok kişiyle birlikte olursun ya da ne kadar zekiysen o kadar güzel bir aşk hayatın olur gibi bir şey söz konusu değil. Zekanın da bir seviyesi var.

California Üniversitesi’nde Sapyoseksüel olduklarını iddia eden insanlar üzerinde araştırma yapmışlar. Bu insanları birbiriyle oturup sohbet etmeleri için bir süre yalnız bırakmışlar. Genel olarak daha çok kişi tarafından hoşlanılan insanların iq seviyeleri incelendiğinde toplumun genelinin %90’ından daha zeki olanlar, yani 120-135 seviyesindekiler daha ilgi çekici. %99 daha zeki, yani 135 puan ve üstü kişiler kesinlikle ilgilerini çekmemiş olduğu saptanmış.

Ayrıca insanlar çoğunlukla kendilerinden iq seviyesi %15 fazla olanlara kadar hoşlanıyor. İnsan kendinden daha zeki olanlara katlanamıyor. Dolayısıyla bu yüzden en büyük oranı hala %50’sinden daha zeki olan yani ortalamanın üstündeki insanlar tutuyor. Yani IQ seviyesi 100-120 olanlar. Ortalama bir insansanız ve güzel konuşuyorsanız herkesten daha şanslısınız. Yani abartılmış zeka bir nevi abazanlık.

Türkiye’de durum ne?

Türkiye’de 400.000’den fazla üyesi var araştırmala yapan şirketin. Dolayısıyla aynı şeyler bizim için de geçerli denebilir. Ama biraz dikkatli bakan, kabını değil de içini inceleyen insan için zeki adam bulmak bizim ülkede zor. Çakalseksüeller lazım. Ama olay zeki konuşmaksa, mantar gibi biter bizim ülkede. Hatta o kadar çok ki zekiymiş gibi yapanlar, yerli ve milli olarak ihracatını yapabiliriz. Görüntüde herkes zeki, herkes astronot.

Geçen bir üniversite afişi gördüm yarısı astronot yarısı öğrenci. “Geleceğe hazır mısın?” diye soruyor. Sanırsın TEM’den direk uzaya mekik fırlatıyorlar. Bizim ülkede üniversitelerin inşaatı tamam, boy boy afişleri tamam ama içinde öğretmen yok. Yani bizde kıyafet var, semer var ama altında doğru dürüst koşan at yok. Biz koşmadan direkt uzaya çıkıyoruz. Neyse bizim ülke, başka ülke, hangi zeka, ne kadar zeka bu konuları anladık.


En seksi organ beyin mi bilmem ama en büyük cinsel organ beyin. Beyinden hoşlanmak güzel ama onun kölesi olup tapınmak insanı uzun vadede depresyona ve yalnızlığa sürükler. Enerjinizin %20’sini kullansın. Asıl enerjinizi korkmadan istediğiniz şeylerin peşinden gitmeye harcayın. Beyni çok kullanmak değil, doğru kullanmak sizi ilişkilerinizde başarılı biri yapar.

Flört şiddeti nedir? Yapma, yaptırma!


Özgür Uysal
12 Yapım şirketinin yöneticisi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi lisans, Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Yüksek Lisans diplomalarına sahip. Cosmopolitan dergisinde Seks ve İlişkiler üzerine yazıyor, Kadıköy Life ve Tourmag dergisilerinde konuk yazar olarak röportajlar yapıyor.