Restorasyon sırasında 800 yıllık Selçuklu kervansarayına kalorifer tesisatı döşenmesine Bakanlıktan “doğalgazla çalışacak” savunması gelirken, klozetlerin de kurulun onayıyla konulduğu açıklandı…
800 yıllık Selçuklu kervansarayına kalorifer tesisatı döşediler!
Aksaray Sultanhanı Kervansarayına AKP’li belediye tarafından yaptırılan restorasyon sırasında 800 yıllık Selçuklu mirasına kalorifer, klozet ve zeminden ısıtma sistemi döşenmesine yönelik tepkiler sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı restorasyonun projeye uygun yapıldığını savundu.
Restorasyon sırasında klozetler eklenen bölümün kervansarayın inşa edildiği dönemde de tuvalet olarak kullanıldığını kaydeden Bakanlık yetkilileri, koruma kurulunun onayladığı projeye göre ısınma sistemi için doğal gaz ile çalışan petekli kalorifer sistemi önerildiğini açıklarken, kervansarayın kapalı bölümünün zeminini kazmak için kullanılan iş makinelerinin ise çevre düzenlemesinde kullanıldığını, yapı ile herhangi bir bağlantısının bulunmadığını savundu.
Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad tarafından 1229 yılında inşa ettirilen Aksaray’daki Sultanhanı Kervansarayı’nda ortaya çıkan restorasyon skandalına yönelik tepkiler sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bir açıklama geldi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iki yıl önce ilçe yapılan Sultanhanı’nın AKP’li belediyesine 29 yıllığına kiralanan tarihi yapıda 2017’de başlatılan restorasyon çalışmaları ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından finanse ediliyor.
Tepki çeken kervansaray restorasyonuna bakanlıktan açıklama
Sözleşme bedeli 9 milyon llira olarak açıklanan restorasyon kapsamında kervansaraya kalorifer tesisatı, klozetli tuvaletler eklenmiş, revaklı kısımları ise camekanlarla kapatılmaya başlanmıştı.
Kapalı bölümün zemin iş makineleriyle tamamen kazılan ve ısıtma sistemi döşenen restorasyonla ilgili haberimizin ardından bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, klozetlerin bulunduğu bölümün yapının inşa edildiği dönemde de tuvalet olarak kullanıldığından Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayladığı projeye göre restore edildiğini kaydetti.
“Kalorifer tesisatı doğal gaz ile çalıştırılacak”
Anadolu Ajansı’na konuyla ilgili açıklama yapan Bakanlık yetkilileri, revaklı kısımda ve odalarda yapılan kalorifer tesisatının, onaylanan raporda “doğal gaz sistemi ile çalıştırılacak kalorifer tesisatı yapılması” şeklinde yer aldığını, raporda ayrıca revaklı alana camekân yapılarak bu bölümün yaşayan bir mekana dönüştürülmesinin uygun görüldüğünü kaydetti.
800 yıllık tarihi yapıya merkezi ısıtma sistemi kuruldu
Restorasyon projesi kapsamında merkezi ısıtma sistemi kurulan tarihi kervansaraya yapılan kalorifer tesisatına da değinen Bakanlık yetkilileri; “Projeye göre, ısınma sistemi için bahçede tasarlanan ısı merkezinden gelen tesisat boruları mutfak bölümünden diğer sıhhi tesisat girişinden içeri alınacak ve diğer mekânlara dağıtılacak. Isınma sistemi için doğal gaz ile çalışan petekli kalorifer sistemi önerildi” bilgisini aktardı.
“İş makineleri çevre düzenlemesi için kullanıldı”
Haberlere konu olan iş makinelerinin çevre düzenlemesi imalatlarında kullanıldığını, bu imalatların ve iş makinelerinin yapı ile herhangi bir bağlantısı bulunmadığını savunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, su alma sorunu bulunan yapının üzerinin ahşap çatı ve kurşun ile kaplandığına değinerek; “Bu imalatların tamamı yapıyı yaşanır bir hale getirmek için hazırlanan yeniden kullanım projesinde mevcuttur. Proje ve proje raporu 3 Mart 2017 tarihli ve 4304 sayılı Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile onaylanmıştır” bilgisini aktardılar.
Bakanlığın açıklaması vatandaşları tatmin etmedi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin kervansarayın restorasyonu sırasında kapalı kısmın zeminin kazılmasında kullanıldığı fotoğraflarla da belgelenen iş makinelerinin çevre düzenlemesi için kullanıldığını savunması yapılan açıklamalara gölge düşürdü. Vatandaşların çalışmaları sırasında görüntülediği iş makineleri, tarihi yapının kapalı kısmında zemin kazısı yaparken çıkan malzemenin de traktörler ile taşındığı görülüyor.