CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanlığı’nın örtülü ödenekten 5 ayda harcadığı paranın bir milyar lirayı aştığını belirterek, “Sarayın örtülü ödenekteki harcaması aylık 250 bin öğretmen ve hemşire maaşına denk gelmekte” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba; “Ataması yapılamayan öğretmen ve sağlık personelinin neden atanamadığını biliyor musunuz?” sorusunu gündeme getirerek; “Nedeni Sarayın örtülü ödenekteki harcaması aylık 250 bin öğretmen ve hemşire maaşına denk gelmekte” dedi.
Sarayın örtülü ödenek harcamasının memur maaşlarını çoktan geçtiğini ifade eden Ağbaba şöyle konuştu:
— Saray’ın 2019 yılının ilk 5 aydaki harcaması 1 milyar lirayı aşarken, bu oran aylık 250 bin öğretmen ve hemşirenin maaşına denk gelmektedir. Memurlarımız yüzde 6’lık ücret zammı ile yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir.
— Türkiye’de yoksulluk sınırı 8 bin lirayı aşmış durumdadır. Ülkemizde memurlarımızın yüzde 70’i yoksullukla boğuşmaktadır. AB üyesi ülkelerde en düşük ortalama Memur maaşı 2,500 Euro civarında iken ülkemizde bu oran aylık ortalama 15 bin TL’ye denk gelmektedir. AB üyesi ülkelerdeki en düşük memur maaşı ülkemizdeki en düşük memur maaşının ortalama 5,5 katıdır.”
Veli Ağbaba, bir öğretmen maaşının Temmuz ayı itibariyle ortalama 650 Euro’ya, hemşire maaşının 660 Euro’ya ve en düşük memur maaşı ortalamasının ise 550 Euro civarına denk geldiğini aktardı. Almanya Fransa ve Hollanda’da öğretmen ve hemşire maaşlarının aylık ortalama 2.500 ile 3.200 Euro’ya denk geldiğini dile getiren Ağbaba şöyle konuştu:
Almanya’da öğretmen maaşı Türkiye’den 8 kat fazla
— Almanya’da göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşı ülkemizde yeni göreve başlayan bir öğretmen maaşının yaklaşık 8 katına denk gelmektedir. 3600 ek gösterge sözü tüm memurlara derhal verilmelidir.
— Türkiye, tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıyadır. AKP iktidarının 17yıl boyunca uyguladığı çarpık ekonomik modelin neticesi olarak ortaya çıkan krizin bedelini yine en çok ülkemizin çalışanları ödemektedir.
Memur maaşı yoksulluk sınırının 2,5 kat gerisinde!
— TÜİK 6 aylık enflasyonu yüzde 5.01 olarak açıklarken; Memur maaşlarına Temmuz ayı itibariyle yapılan zam oranını enflasyon farkına bağlı olarak yüzde 1.01 oranında zam farkı vermiştir. Yoksulluğun 8 bin lirayı aştığı ülkemizde; en düşük Memur maaşı Temmuz ayı itibariyle 3 bin 416 liraya yükselirken bu oran yoksulluk sınırın 2,5 kat gerisinde kalmıştır.
Veli Ağbaba, 24 Haziran seçimleri öncesinde 3600 ek gösterge sözü verilen öğretmenler ve sağlık personellerin ekonomik durumu ile AB ülkelerinde çalışan öğretmenlerin ve sağlık personellerinin ekonomik durumu arasında kayda değer farklılıklar bulunduğuna da işaret etti.