Davutoğlu: Erdoğan benden düşük profilli bir başbakan olmamı istedi

Ahmet Davutoğlu: Erdoğan’ın benden isteği “Başbakan gibi görün ama Başbakan gibi olma” idi. Düşük profilli bir başbakan istendi. Kabul etmedim. Din siyasete alet edildi. Bunda bizim payımız varsa hepimiz yüzleşmeliyiz.

Yeni parti kuracağı iddiaları ile gündemden düşmeyen Ahmet Davutoğlu, Bidebunudinle YouTube programında Yavuz Oğhan, İsmail Saymaz ve Akif Beki’nin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar:


• Din siyasete alet edildi. Bunda bizim payımız varsa hepimiz yüzleşmeliyiz.

• Sayın Cumhurbaşkanına ‘Ben anladım ki siz gücü elinizde toplamak istiyorsunuz’ dedim. Erdoğan’ın benden isteği “Başbakan gibi görün ama Başbakan gibi olma” idi. Düşük profilli bir başbakan olmam istendi.

• Demokrasilerde parti kurmak bölücülük değildir. Türkiye’nin yüzde 50+1’e mecbur edildiği bir koalisyon için benim devre dışına bırakılmam gerekiyordu.

Davutoğlu: Erdoğan benden düşük profilli bir başbakan olmamı istedi

— ‘Rus uçağını düşürdük’ açıklamasını televizyondan gördüğüm anda beynimden kaynar sular döküldü” şeklinde konuşan eski başbakan, “‘Şam’da Emevi Camii’nde namaz kılacağım’ diye bir ifadem yok” dedi.

— DEAŞ’a karşı operasyon emrini veren de 2015’te biziz. Şöyle bir bakın Allah aşkına benden DEAŞ’a destek çıkacak bir şey var mı?

— Aynı dönemde emniyetteki ordudaki FETÖ yapılandırmasını göz önünde bulundurun. içişleri bakanlığına bunu neden yaptınız diye sorulmuyor ama Dışişleri Bakanlığına soruluyor. Sınır güvenliğini sağlamak benim görevim mi?


— Dışişleri Bakanlığı’nda bu konudan (FETÖ yapılanması) dolayı soruşturma geçirenlerin sayısı bir elin parmağını geçmez. Somuttan kaçamayız. Varsa bir hata hepimiz bunları eleştirmeliyiz. Ama Dışişleri Bakanlığı’ndakiler KPSS üzerinden gelmiştir.

— Uluslararası toplum dediğimiz toplumun Suriye konusunda bu kadar riyakar bir tutum takınacağını düşünemedik. İdealist davrandığımız doğrudur. Kimyasal silah kullanımı tespit edildi. Hiçbir şey yapılmadı. Bu uluslararası hukuk meselesi. Uluslararası hukukun bu kadar ayaklar altına alınacağını kimse tahmin etmedi.

— Süleyman Şah Türbesi’nin taşınması konusu Milli Güvenli Kurulu’nda alınan karardır. Sanki 1921’de taşınan toprak ile bizim taşıdığımız toprağın aynı olduğu düşünülüyor.

— PYD ile yürütülenler Sayın Erdoğan’ın başlattığı çözüm süreci devam ederken yürümüştür. Kürt halkını rencide eden her türlü söylemin karşısındayım. Bunun Türkiye’nin birliğine zarar verdiğini söylüyorum.

— Ankara’daki Gar Katliamı, Türkiye’deki siyasi ortamı zehirlemek için alçakça yapılan bir terör saldırısıdır. Katliamla oy artışı arasında hiçbir bağ kurmuyorum ben.

— Türkiye’nin kendi egemenliği içinde alacağı her tedbir (S-400 hava savunma sistemi satın alınması) haklı tedbirdir. Türkiye-Rusya ilişkileri derinleşmesi doğrudur ama alternatifler üretilmeden bu ilişkinin derinleştirilmesi ileride sorunlar doğurabilir. Amerika ile ilişkilerin yeniden masaya yatırılması, kurumsal düzeyde aradaki ilişki nereye gidiyor diye konuşmak gerekir. Avrupa ile ilişkiler mutlaka rehabilite edilmeli.

ahmet davutoğlu ismail saymaz akif beki yavuz oğhan


— 2012 Haziran’ında Suriye uçağı bizim uçağı düşürdü. Başbakanımız o dönem angajman kuralları ilan etti. “Türk sınırına 5 km yaklaşan uçaklar vurulur” şeklinde. Bu andan itibaren yerine getirilen talimatlar başbakandan alınmış sayılır. Ben başbakan olunca bu angajman kuralları yenilendi. Rus uçağı düşürüldüğünde “Kesinlikle açıklama yapmayacaksınız, Sınırlarımızda kimliği belirsiz bir uçak düşürülmüştür diyeceksiniz” dedim. Rusya ile de bu durumu paylaşmamız lazım dedim. O arada da Rusya aynı şeyi düşünmüşüz gibi “Uçağımız düşürülmüştür” diye açıklama yapıldı. Hangi işgüzar bilmiyorum ama 10 dakika sonra Cumhurbaşkanlığı’ndan “Rus uçağını düşürdük” diye bir açıklama yapıldı. Televizyondan gördüğüm anda beynimden kaynar sular döküldü. Hemen Genelkurmay Başkanıyla görüştüm, bir iletişim hatası olduğunu söyledi ve o açıklama 2 dakika içinde geri çekildi.

Babacan ile Davutoğlu görüştüler: Erken seçim iddiası!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.