Ekrem İmamoğlu’ndan BBC muhabirine Arapça tabela yanıtı

Ekrem İmamoğlu, BBC’de yayımlanan HARDtalk programına konuk oldu. İstanbul’da Arapça tabelaların düzenlenmesiyle ilgili sözlerinin ‘dışlayıcı’ bulduğunu söyleyen ve “Kuran’ın dili Arapça. Sizin Arapça ile bir sorununuz mu var?” sorusunu yönelten gazeteciye; “Asla! Başka bir tartışmaya çekmeye istiyorsunuz ama ben o alana girmem. Tümüyle bir sokağın tümüyle başka bir dile dönüşmesi her ülkeyi rahatsız eder. Sorun Arapça olması değil, hepsi İngilizce de olsa rahatsız eder. Ama belli bir oranda olabilir” dedi.

BBC’de yayımlanan HARDtalk programına konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Topal ördek’ sözleri için “Kötü bir tarif. Biz dimdik ayaktayız” diyen İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylığı sorusuna ise ‘Toplum ve partimiz karar verir’ yanıtını verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, BBC’nin HARDtalk programında Zeinab Badawi‘nin sorularını yanıtladı.


Göreve geldiğine şaşkın olmadığını ‘çok hazırlıklı’ olduğunu söyleyen İmamoğlu, 31 Mart’ta da 23 Haziran’da da çok tedbir aldıklarını, seçimlerde hile olmadığını ancak aradaki fark üzerinden tartışma yaratılmaya çalışıldığını belirtti.

Topal ördek tartışması

Badawi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘topal ördek’ tabirini hatırlatması üzerine İmamoğlu, “Demokrasiye inanıyorsanız, sonuçlar ne olursa olsun, kazanan insana benzetme yapılmaz. ‘Topal ördek’ kötü bir tarif. Biz dimdik ayaktayız’ dedi.

İmamoğlu, Badawi’nin siyasi tecrübesinin yıllardır iktidarda olan AK Parti ve bugüne kadar oturrtuğu bazı sistemleri değiştirmek için yeterli olup olmadığı sorusuna ise ‘Devrim yapacağız’ diye cevap verdi.

İmamoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben siyasi manipülasyonlar uğraşmayı tercih etmiyorum. İşime bakacağım. Yanlış şeyleri, rakamları düzelteceğim ve insanlara göstereceğim.”

Tutuklu gazeteciler

İmamoğlu, tutuklu gazeteciler ve Canan Kaftancıoğlu’nun yargılanmasıyla ilgili ise şöyle konuştu:


“Hissettim her konuyu konuşmakta cesur davranırım. İstanbullular mutlu olacaksa en çok ihtiyacım olan şey adalet. Elbette fikirlerinden dolayı tutuklu gazetecileri ben de istemiyorum. Canan hanımın yargılanmasını ben de istemiyorum. Konuşan bir başkan olacağım.”

Suriyeli mülteciler

Badawi’nin, röportajın 12. dakikasında İmamoğlu’na atfederek kullandığı “Bir mülteci gerekiyorsa kampta tutulmalı ya da eğitilmeli” alıntısına yönelik olarak “Türkiye mülteci konusunu yönetemedi. Bir anda İstanbul’a bir milyon Suriyeli mülteci gönderiyorsunuz. Ülke olarak bu sistem yönetilemedi. Türkiye’de öyle kentler var ki, mülteci nüfusu orada yaşayanlardan daha fazla. Dünyanın hiçbir ülkesi bunu kabul edemez. Bu süreç sonrasunda insanlar mutsuz oldu. Sokaklarda çatışmalar başladı. Kayıt altına alınan mültecilerin sosyal haklarını korumalıyız ama geleceğe dair de projeksiyonumuz olmalı” ifadelerini kullandı.

Arapça tebala sorunu

Arapça tabelaların değiştirilmesiyle ilgili sözlerinin ‘dışlayıcı’ olarak yorumlandığını söyleyen  Badawi’ye  “Tümüyle bir sokağın tümüyle başka bir dile dönüşmesi her ülkeyi rahatsız eder. Sorun Arapça olması değil, hepsi İngilizce de olsa rahatsız eder. Ama belli bir oranda olabilir” dedi.

“Cumhurbaşkanı adayı olmayı düşünüyor musunuz?” sorusu

İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin olarak ise “Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağıma toplum ve partimiz karar verir” dedi:

“Siyasette ben hiçbir zaman bir sonraki makamı bugünden tarifleyeme gibi bir huyum yok. Şuanda benim görevim İBB Başkanlığı ve başarılı olmak istiyorum. Bunun sonrasındaki adımlara toplum karar verir, partimiz karar verir. Sonuç olarak, her zaman söyledim, sizin programda da söyleyeyim,  ‘God knows’ diye bitirmek istiyorum.”

Röportajın tamamı:


15 Temmuz’da sela okunurken Ekrem İmamoğlu yuhalandı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.