İBB iştiraklerindeki AKP dönemi yöneticileri halen istifa etmedi

Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı seçilmesinin ardından belediyedeki görevlerinden istifa ettiğini açıklayan ancak belediye şirketlerindeki görevlerine devam eden isimler tartışma yarattı. İBB’nin 60 milyar liralık bütçesinin yaklaşık 40 milyar liralık bölümünü oluşturan iştiraklere İBB Başkanı İmamoğlu’nun yönetici ataması engelleniyor. AKP döneminin yöneticileri görevden ayrılmıyor.

İBB iştiraklerindeki AKP dönemi yöneticilerinin halen istifa etmemesi tartışma yarattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait ulaşım, inşaat, çevre-enerji, hizmet ve bilgi teknolojileri alanı olmak üzere 5 ana sektörde toplam 30 şirket bulunuyor.

Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı seçilmesinin ardından belediyedeki görevlerinden istifa ettiğini açıklayan ancak belediye şirketlerindeki görevlerine devam eden isimler tartışma yarattı.


İBB Başkanı İmamoğlu bu kişilerin 60 milyar liralık İBB bütçesinin yaklaşık 40 milyarlık bölümünü yönettiğini belirterek “Hakları olmayan maaşları aldıkları gibi şirketleri nasıl yönettiklerine dair bilgi sahibi değiliz” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre İmamoğlu’nun dikkat çektiği isimlerin başında İBB Genel Sekreterliği’nden istifa eden Hayri Baraçlı ve ekibi geliyor. Baraçlı’nın danışmanları da belediye şirketlerinin yönetiminde yer alıyor. İBB Meclisi 1. Başkanvekili ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’’ın kayınbiraderi Hasan Gülbaran’ın damadı Göksel Gümüşdağ da SPOR A. Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor.

İmamoğlu’nun göreve başlaması ile birlikte İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve ekibi “İBB Genel Sekreterliği’ne bağlı yöneticiler olarak demokrasiye olan inancımız, misyonumuza, kendimize ve İstanbul’a olan saygımız nedeniyle yeni yönetimin kendi ekibiyle çalışmasının önünü açmak için büyük bir gayretle yürüttüğümüz görevlerimizi kendi isteğimizle bırakıyoruz” açıklamasını yaparak istifa etti.

Ancak hemen hemen hepsi hala belediye şirketlerinin ya yönetim kurulu başkanlığını yapıyor ya da yönetiminde yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi de olan Baraçlı belediye şirketi İGDAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yapıyordu. İBB Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden istifa eden ancak hala belediye şirketleri yönetiminde olan isimler ise şöyle:

* Eski İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İGDAŞ’da yönetim kurulu başkanı.

* Genel sekreter yardımcılarından Muzaffer Hacımustafaoğlu, Otobüs A.Ş. yönetim kurulu başkanı.

* Muzaffer Hacımustafaoğlu: İstanbul Otobüs A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı


* Mevlüt Bulut: İstanbul Asfalt Fabrikaları San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

* Süleyman Karalı: İstaç İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

* Nihat Macit: KİPTAŞ İstanbul Konut İmar Plan Turizm Ulaşım San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

* Çağatay Kalkancı: Belbim Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

* Eyyüp Karahan: Metro İstanbul AŞ ve İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlıkları

* Adil Karaismailoğlu: İstanbul İmar İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

YARDIMCILAR DA YÖNETİCİ

İBB Hukuk Müşavirliği’nden istifa eden Ali Karaaslan da İstanbul Enerji San. ve Ticaret AŞ. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor. Genel Sekreter yardımcıları dışında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise İBB Genel Sekreterlik Danışmanlığı görevi sonlanan bazı isimlerin de belediye şirketlerinde yer alması. Zekeriya Polat ekibinin istifa etmesiyle danışmanlık görevinin son bulmasına karşın İGDAŞ Yönetim Kurulu’nda yer alıyor. Aynı şekilde Mahmut Raif Çataklı’nın da Otobüs AŞ.’nin yönetiminde olduğu öğrenildi.

TOPLAM 30 ŞİRKET


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait ulaşım, inşaat, çevre-enerji, hizmet ve bilgi teknolojileri alanı olmak üzere 5 ana sektörde toplam 30 şirket bulunuyor. İBB bütçesinde ciddi bir paya sahip şirketlerde binlerce personel görev yapıyor.

Ekrem İmamoğlu açıkladı: 980 milyon lira 1 haftada buhar olmuş!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.