Mersin büyük bir ekonomik çıkmazda: 32 bin 500 esnaf kepenk kapattı!

Türkiye’de vergi tahakkukunda ilk 6. sırada yer alan, ülkenin ilk serbest bölgesi olarak bilinen, uluslararası limana sahip Mersin’in büyük bir ekonomik çıkmazda olduğu ortaya çıktı.

Mersin büyük bir ekonomik çıkmazda!

Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, kent merkezindeki esnafın günden güne eridiğini belirterek, 16 ayda 6 bin 379 iş yerinin kapandığını, 2007-2017 arasındaki son 10 yılda 32 bin 500 esnafın kepenk indirdiğini söyledi.

Ekonomik hayata dikkat çeken Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, 32 bin 500 esnafın kepenk kapattığı Mersin’de, 2,5 milyar lira milli servetin çöpe gittiğini, kapanan her iş yerinde 2-3 kişinin çalıştırıldığı düşünüldüğünde ortaya devasa rakamlar çıktığını ifade etti.


Ekonomik durgunluğun bir nedeninin de şehir merkezinin bir cazibesi olmamasına bağlayan Dinçer, zaman geçirilmeden merkezin güzelleştirilmesi ve cazibe merkezi haline getirilmesi için bir an önce çalışma başlatılmasını isteyerek, “Yoksa hepimiz birden batacağız” dedi. Dinçer, içinde bulundukları darboğazı aşabilmek ve ayakta kalabilmek için merkezi idareden beklentilerinin yanında, yerel idarelerden de sıkıntılarını çözmesini istediklerini hatırlattı.

“Merkezde siftah yapmadan iş yerleri kapanıyor”

Esnafın siftah yapmadan iş yeri kapattığını öne süren Dinçer, Kuvay-i Milliye Caddesi’nde eskiden yer bulunamazken, şimdi kiralık dükkân sayısında patlama yaşandığını ve seyyar satıcı sorununun ortaya çıktığını aktardı.


mersin ekonomik kriz esnaf iş yeri

“CHP ve AKP’li belediye el ele vermeli!”

CHP’li Büyükşehir ve AKP’li Akdeniz İlçe Belediyesi’nin el ele vererek, şehrin merkezini güzelleştirmek için harekete geçmesi çağrısında bulunan Dinçer; “Büyükşehir ve Akdeniz el ele vererek, şehrin merkezini güzelleştirmek için harekete geçsin. Milletvekillerimizi de arkamıza alıp Mersin için çalışmamız gerekiyor. Artık siyasi rozetleri kaldıracaksınız. Ne hizmet verirseniz 5 sene sonra karşınıza o çıkacak. O yüzden belediye başkanlarımıza çağrıda bulunuyorum; bir an önce kısır çekişmeler bitsin, normale dönelim, Mersin’in güzelleştirilmesine yönelik hep beraber oturup konuşalım” dedi.

Başkan Dinçer, 2018 yılında 6 bin 708 iş yeri açıldığını, bunların 5 bin 79’unun kapandığını, bu yılın ilk dört ayında ise 2 bin 300 yeni iş yeri açıldığını, bunun bin 300’nün kapandığını da sözlerine ekledi. Dinçer, açılan iş yerlerinin yüzde 33’nün 1 yılı tamamlamadan, yüzde 98’inin de 5 yılı göremeden kapandığı bilgisini de verdi.

Serbest bölge nedir?

Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sanayi ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerler olarak tanımlanabilir.


3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nda serbest bölgelerin kurulması ve işletilmesindeki temel amaçlar; ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek olarak sıralanmıştı.

Tapu Kanunu’nda değişiklik: Riskli yapılar ve yarım kalan inşaatlar ne olacak?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.