NASA 2024’te Ay’a, 2033’te Mars’a insan göndermeyi planlıyor

NASA Trump’ın 2033’e kadar Mars’a ABD bayrağı dikme hedefini gerçekleştirmek için ne yapmayı planlıyor? Ay’a atılan ilk adımdan tam 50 yıl sonra NASA Mars’a uzmanların düşündüğünden daha yakın zamanda insan ulaştırmayı planlıyor.

NASA 2024 insanlı Ay görevi 2033 insanlı mars görevi

NASA bir kez daha uzayın sınırlarını zorlama girişimine hazırlanıyor: 2024 yılında Ay yüzeyine, 2033 yılı itibariyle de Mars’a insan gönderme görevi…

Proje, planlanan takvimin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını belirten uzmanların analizlerine meydan okuyor ama NASA yönetiminden Jim Bridenstine henüz pes etmiş değil.


ABD Senatosu Ticaret, Bilim ve Ulaştırma Komitesi’ne Salı günü verdiği ifadede yetkili, uzay ajansının 2033 itibariyle Kızıl Gezegen’e ulaşmasını mümkün kılacak olanakları sıraladı; “Süreci hızlandırmak üzere geliştirilebilecek teknolojilerle birlikte, henüz dikkate alınmadığını düşündüğüm çeşitli yeni yaklaşımlar mevcut,” dedi.

“Bence bunu gerçekleştirebilirsek, takvimi de hızlandırabileceğimize inanıyorum” diyen Bridenstine sözlerine “2033 takvimi gözden çıkarmaya niyetim olmadığını açıkça ifade ettim” diye devam etti.

Trump’tan Mars mesajı

Bu ayın başlarında, Washington’daki 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarında ulusa hitap eden Donald Trump, Apollo 11’in Ay’a inişini ülkenin yapabileceklerinin bir göstergesi olarak tanımlamıştı.

“Amerikalılar için hiçbir şey imkansız değildir,” diyen Amerikan Başkanı, “Tam 50 yıl önce bu ay, tüm dünya Apollo 11 astronotlarının çelik gibi bir iradeyle uzaya ulaşmasını ve yüce Amerikan bayrağımızı ayın yüzeyine dikmesini izledi” diye konuşmuştu.

Ardından Apollo programı uçuş direktörü Gene Kranz’a doğrudan hitap eden Trump şunları eklemişti:

— Yine, pek yakında yeniden aya gideceğimizi ve pek yakında Mars’a Amerikan bayrağını dikeceğimizi bilmeni isterim.

NASA, astronotların Kızıl Gezegen’e ulaşması nihai hedefiyle Ay üzerinde uzun vadeli insan varlığını mümkün kılmayı planlıyor.

Uzay mekiği programı 2011’de sona erdiğinden beri ABD topraklarından hiç kimse uzaya gönderilmemişti.


NASA 2024 yılında Ay’a insan götürecek

earth from moon view ay dan dünya görüntüsü
Japon Ay yörünge sondası Kaguya (SELENE) tarafından çekilen Ay’dan Dünya görüntüsü. Video: YouTube

NASA, Trump yönetiminin geçen Mart’ta belirlediği hızlandırılmış takvimle 2024 itibariyle Ay’a yeniden insan götürmeyi hedefliyor.

NASA yetkilileri Mars için bir deneme ortamı olması ve kendini idame ettirebilen dünya dışı mevziiler kurulmasını sağlayacak yeni teknolojileri ortaya koymasına imkan sağlaması sayesinde ayın keşfinin Mars için kritik olduğunu belirtiyor.

Astronot mürettebatını idame ettirmek üzere ayın yer altı sularını açığa çıkarabilecek ancak aynı zamanda roket yakıtı olarak kullanmak üzere hidrojen ve oksijene ayırabilecek teknolojiler Mars görevleri için hayati önem taşıyabilir.

En yakın uyduya yakınlığı dünyadan 57,6 milyon km. olduğunda Mars gezegenine ulaşmak aylar sürecek bir görev.

Ay’a robot gönderilmesi ve radyo teleskopları yerleştirilmesi

ABD farklı teknolojik çalışmalar da planlanıyor. Bunlar arasında Colorado’da NASA’nın kurduğu bir laboratuvarda galaksinin derinliklerini görüntülemek üzere yörüngedeki astronotların uzaktan kumanda ettiği teleskopları mevzilendirecek robotların Ay’a gönderilmesi çalışması da yer alıyor.

ABD uzay ajansı, özel şirketler ve diğer ülkelerin önümüzdeki 10 yılda Ay’ın yüzünü tamamen dönüştürecek çok sayıdaki projesi arasında ayın uzak tarafında radyo teleskopların yerleştirilmesi de yer alıyor.

Colorado Üniversitesi Keşif ve Uzay Bilimi Ağı direktörü, teleskop projesi üzerinde çalışan Jack Burns konuyla ilgili; “Bu karşımızdaki, büyükbabanızın dönemindeki Apollo programı değil” dedi. Burns sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu gerçekten de çok farklı bir program ve en önemlisi makineler ile insanların birlikte çalışacağı bir proje.”

Boulder ve diğer yerlerdeki çalışmalar NASA’nın, 1960’lar ve 70’lerdeki kısa süreli Apollo projelerinin aksine, Ay üzerinde uzun vadeli kalmayı sağlayacak planının altını çiziyor.


Başkan yardımcısı Mike Pence de Mart ayında NASA’nın 2028 hedefini yarı yarıya kısaltarak ve araştırmacı ve şirketleri yeni uzay yarışında vites yükselterek, 2024’de “mümkün mertebe” Ay’a insan göndermek üzere bir hızlandırılmış takvim açıklamıştı. (Independent)

Mars gezegeni için sürdürülebilir hayatın tasarımları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.