Şirketlere sıfırlanan döviz vergisi, vatandaşlarda iki katına çıkarılacak. Ayrıca Cumhurbaşkanı’na BSMV’yi artırma yetkisi verilmesi planlanıyor. Bu artırma yetkisi 10 katına kadar olabilecek.
Bireyseller başta olmak üzere bazı kambiyo işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) mayıs ayında sıfırdan binde 1’e yükseltilmişti.
Analistler, mayıs ayında yapılan BSMV düzenlemesinin dolar talebini azaltmanın yanı sıra Hazine’ye gelir sağlanmasının amaçladığını söylemişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birliklerine yapılan döviz satımlarında bu verginin alınmayacağını duyurmuştu.
Reuters’a bilgi veren kaynaklar, çalışmanın tamamlandığını, içinde ihtiyat akçesi de olan teklife eklenerek TBMM’ye sevk edilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Cumhurbaşkanı’na döviz vergisi artırma yetkisi
Bir kaynak şunları söyledi:
“Döviz işlemlerinde BSMV’nin binde 1’den binde 2’ye çıkarılmasına dair bir karar var ve bu düzenlemenin yaz tatiline girecek TBMM kapanmadan gönderilecek teklifte yer alacak. Bu yönde bir karar var. Cumhurbaşkanı’na bu oranı artırma yetkisi de düzenlemede yer alacak. Cumhurbaşkanına BSMV’yi artırma yetkisi verilmesi planlanıyor. Bu artırma yetkisi 10 katına kadar olabilir. Nihai karar henüz verilmedi.”
Hazine bir yıllık borçlanma hedefini altı ayda aştı
Hazine ve Maliye Bakanlığı dün açıkladığı 2024 vadeli eurobond ihracını 2.25 milyar dolar borçlanmayla tamamlarken, ihraçta nihai getiri yüzde 6.45 oldu. Böylece bir yıllık hedef aşılmış oldu.
Hazine 2019 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 8 milyar dolar tutarına kadar çıkması planlanan dış finansman programının 6.4 milyar dolarlık yani yaklaşık yüzde 80’ini yılın ilk çeyreğinde tamamlanmıştı. Bugünkü ihraçla birlikte toplam 8.65 milyar dolarlık borçlanmayla bir yıl için hedeflenen miktarın altı ayda üzerine çıkılmış oldu.
Hazine, küresel bono faizlerinde sert düşüşle birlikte iç piyasalardaki endişelerin de azalmasıyla mart ayından bu yana ilk defa eurobond ihracına çıktı.
Hazine ocak ayı ortasında 2 milyar dolar, ocak ayı sonunda 1.25 milyar avro, şubatta sukuk ihracı (İslami bankacılıkta borç senedi) ile 2 milyar dolar ve martta 1 milyar dolar borçlanma yaptı.
Yüksek gelirliye vergi artışı Ekim ayına ertelendi
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gündemindeki ekonomi paketi yasa teklifinin vergiyle ilgili kısmında yer alan ultra lüks konut satışları ve yüksek geliri olanlara yönelik vergi düzenlemesi bu döneme yetişmesi mümkün olmayacağı için ekim ayına ertelendi.
Bütçe açığının yılın ilk beş ayında yüzde 225 artış göstermesinin ardından daha fazla bozulmanın önüne geçmeyi amaçlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı gelir vergisi başta olmak üzere bazı vergilerde artış yoluna gitmeye hazırlanıyor. Pakette, vergi geliri yıllık 1 milyon liranın üzerinde olanların vergisinin yüzde 50’ye yakın bir orana çıkarılması ve ultra lüks konuta yüksek vergi getirilmesi düzenlemesi de yer alıyordu.
Reuters’a bilgi veren iki kaynak, ultra lüks konut satışları ve yüksek geliri olanlara yönelik vergi düzenlemesinin bu döneme yetişmesinin mümkün olmayacağını belirtti.
Bir yetkili şunları söyledi: “TBMM’nin 1 Temmuz olarak öngörülen tatile girme dönemi 15 Temmuz gibi planlanıyor ve gündemde üç teklif var. Bu teklifler arasında mevcut haliyle vergi düzenlemeleri paketi yok. Bu kapsamda madde sayısının azaltılması kararlaştırıldı. Bu nedenle ultra lüks konut satışları ve gelir vergisi dilimine dair düzenleme pakette yer almayacak.”
Bir başka kaynak ise şöyle konuştu: “Değerlendirme yapılıyor. TBMM’nin çalışma takvimine bağlı olarak bazı maddeler tekliften çıkarılıyor. Ultra lüks konut ve gelir vergisine ilişkin maddeler ekime bırakıldı. Teklifte madde sayısının azaltılması ihtiyacı doğdu. Çünkü takvim oldukça sıkıştı. Başka bazı maddeler de tekliften çıkmak zorunda kalabilir.”